Srbija

Kraljevska poseta: Princ Čarls sa suprugom u Beogradu (FOTO)

Pored predsednika i premijera Srbije, princ Čarls će se susresti i sa princom Aleksandrom Karađorđevićem, a jedino javno obraćanje predviđeno je u Narodnoj skupštini Srbije

Objavljeno: 16.03.2016. 09:24h
Foto: Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovali su danas u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu. Njih je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić

Pored Vučića na aerodromu su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif

Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola su dočakani sa pogačom i solju, a na crvenom tepihu su bila i deca u tradicionalnoj srpskoj nošnji.
Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
Nakon sletanja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je britanskog prestolonaslednika i njegovu suprugu Kamilu. Posle prijema u zgradi Predsedništva, predsednik Srbije i princ od Velsa položili su vence kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

Oni su na taj način odali poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom dva svetska rata.
Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
Prilikom polaganja venaca intonirane su himne dve države, a ceremoniji su i prisustvovale i supruge princa od Velsa i predsednika Srbije.

Predsednik Srbije razgovarao je sa princom Čarlsom o dugogodišnjem savezništvu dveju zemalja, iskovanom u dva svetska rata, trenutnoj situaciji u Evropi i odnosima između bivših jugoslovenskih republika.

Princ Čarls se interesovao za posetu predsednika Nikolića Moskvi, saopštila je Pres služba predsednika Republike.
Princ Čarls i Kamila na groblju palih boraca Komonvelta u Beogradu, Foto: AP
Neposredno pre početka sastanka, princ Čarls je pokazao interesovanje za stalnu postavku izložbe „Osvit renesanse“, koja se nalazi u holu zgrade na Andrićevom vencu.

Nikolić je princu od Velsa i vojvotkinji od Kornvola poklonio ćirilično izdanje sabranih dela Vilijema Šekspira u jednoj knjizi na biblijskom papiru, uključujući i dela koja do sada nisu bila objavljena, kao i fotomonografiju na engleskom jeziku „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije“. Princ od Velsa sastao se i sa srpskim patrijarhom Irinejoma posetio je i Hram Svetog SaveČarls, poznat kao veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovao je prethodno u Konaku knjeginje Ljubice, u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice.

Pre toga princ i vojvotkinja od Kornvola prošetali su Kalemegdanom, a potom je princ Čarls pešice otišao u Konak knjeginje Ljubice, dok je vojvotkinja posetila Dom u Zvečanskoj gde se susrela sa predstavniciam Unicefa i Fondacije Novak Djoković. 

Tokom dvodneve posete imaće niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini. 
Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
"Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa", rekao je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete. On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima. Kako je potom naveo za "Politiku" ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje. Kif kaže da posete članova kraljevske porodice nikada nisu "samo" stvar protokola. Ako se pažljivije pogleda program može se primetiti da u ovoj poseti ima važnih vrednosnih poruka i puno simbolike, rekao je on.

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola prošetali su Kalemegdanom, a tokom šetnje čast da im bude lični vodič imala je istoričarka Dubravka Stojanović.
Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
Princu Čarlsu je, kako je za Blic rekla Stojanovićeva, posebno zabavna bila priča o spomeniku "Pobednik" i tome kako je umesto na Terazijama završio na Kalemegdanu. To je, objasnila je, ona priča o tome da su beogradske dame bile veoma ljute i burno reagovale na ideju da golog muškraca visokog 14 metara gledaju u sred centra grada.

Stojanovićeva je gostima govorila o istoriji, geografiji, simbolima grada, pokazala im je ušće Save u Dunav i objasnila da je to mesto gde geografija objašnjava istoriju, mesto prožimanja kultura i objasnila koliko jenono suštinski važno za razumevanje istorije grada.
Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
"Govorila sam mu o zgradi CK, odnosno današnjeg Uššća i to kako praktično korz tu jednu zgradu može da se vidi čitav proces tranzicije Srbije - rekla je Stojanovićeva za Blic. Priče o dinamičnoj istoriji Beograda, o tome šta se dešavalo, šta se sve menjalo, kako je navela, veoma su zaniteresovale princa Čarlsa, koji, dodala je, nije znao da je Beograd šest puta bombardovan, o čemu mu je ona onda ispričala.

Stojanovićeva je rekla i da je tokom šetnje princ bio veoma neposredan, priroda i komunikativan i sve ga je zanimalo. Ipak, najviše ga je zainteresovala izložba o bombardovanju iz Prvog svetskog rata koja je postavljena na šetalištu na Kalemegdanu, ispričala je istoričarka.
Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
Princ i vojvotkinja će između ostalog posetiti i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina neće prisustvovati sutrašnjem prijemu u Domu narodne skupštine, koji predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i Ambasada Velike Britanije organizuju u čast britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa i njegove supruge vojvotkinje od Kornvola, jer će biti na putu za Kejptaun.

Oni će, kako je saopšteno iz Belog dvora, za vreme prijema biti na putu za Kejptaun, gde će biti gosti bivšeg predsednika Južne Afrike Frederika de Klerka, na proslavi njegovog 80. rođendana. Karađorđevići će se ipak sastati sa članovima britanske kraljevske kuće Vindzor, danas popodne. 

Na kraju prvog dana posete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić. Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetnickim delima i kulturnom nasleđu.

Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat "Moving Museums" predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije. Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije "Zemlja živih". Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodacima hrane i pica iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.
Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: Tanjug
Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života. Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Metohiju i Crnu Goru. Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.
(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: TanjugMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: TanjugMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: TanjugSvet

ZABORAVLJEN U BIROKRATIJI: Iz Britanskog muzeja nestao dijamantski prsten vredan skoro milion dolara

Princ Čarls u poseti Srbiji, Foto: TanjugMagazin

NOVI NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nemanjići: Jednom smo bar imali državu

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS