Srbija

Preminuo knez Aleksandar Karađorđević

Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih danskih kraljeva i kneževa

Objavljeno: 12.05.2016. 13:57h
Foto: Fonet, Knez Aleksandar Karađorđević
Knez Aleksandar Karađorđević (92) umro je rano jutros u Parizu, saopšteno je iz njegove beogradske kancelarije. Knez Aleksandar, sin kneza namesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, rođen je 13. avgusta 1924. godine u Vajtlodžu u Velikoj Britaniji.

Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih danskih kraljeva i kneževa. Prema porodičnom pravilniku Kraljevskog Doma od 1930, nosio je titulu knez od Jugoslavije. Školovao se u Itonu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF-a i imao 1000 sati borbenog leta. Posle Drugog svetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka sa Kneginjom Marijom Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu.

Iz drugog braka sa Kneginjom Barbarom od Lihtenštajna ima sina Dušana. Od 2000, u nastojanju da nadoknadi izgubljene decenije, intenzivno je dolazio u Srbiju. Godine 2007. obišao je Kosovo i Metohiju pružajući podršku srpskom narodu. Njegova pisma, saopštenja i razgovori sabrani su u četiri knjige. Bio je potpredsednik Upravnog odbora Zapadnoevropske eparhije SPC, obnovitelj Viteškog reda Zmaja i pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma. Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet, Knez Aleksandar KarađorđevićKultura

Žrtvovale su sve za zemlju i narod: Ovo je 10 najvećih vladarki Srbije (FOTO)

Fonet, Knez Aleksandar KarađorđevićSrbija

Sahranjen knez Aleksandar Karađorđević (FOTO)

Fonet, Knez Aleksandar KarađorđevićSrbija

Kraljevski doček: Princ Čarls posetio princa Aleksandra (FOTO)

Fonet, Knez Aleksandar KarađorđevićSrbija

Karađorđevići ostaju bez Belog dvora: Agencija za restituciju odbila zahtev za povraćaj

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS