Srbija

Četnici u američkom Njuzviku: Nemilosrdni ratni cirkus sa tri scene (FOTO)

Američki Njuzvik opravdao je svoju profesionalnu i liberalnu orijentaciju, a tri godine kasnije, 2. septembra 1946, na naslovnoj strani osvanuo je Tito. Još jednom ćemo ga videti na naslovnici od 17. oktobra 1966.

Objavljeno: 13.07.2016. 08:00h
Foto: Newsweek, Četnici na naslovnoj američkog Njuzvika
Na Mitrovdan, 8. novembra 1943, na naslovnoj strani američkog Njuzvika osvanuli su naslov i fotografija „Jugoslovenski četnici“. Prestižni nedeljnik naslovio je tekst „Krvavi Balkan“, a u podnaslovu je pisalo da četnici i partizani gađaju naciste, ali i jedni druge.

Ova rečenica, koja i posle 73 godine u Srbiji izaziva polemiku prema kojoj se Drugi svetski rat još nije završio, u ono davno doba delovala je - gotovo šaljivo.

Američki novinar video je četnike kao neobično odevene ljude, „s nimalo vojničkim odorama“. Njuzvik je rat u Jugoslaviji opisao kao „nemilosrdni ratni cirkus sa tri scene“ u kome i Titovi partizani i Mihailovićevi četnici postižu uspehe koji su „makar doneli dobru propagandu“. Partizani su prekinuli prugu Beograd-Zagreb na 130 mesta, što je „zadovoljavajući broj“, a četnici su zauzeli crnogorsku luku Kotor, koja je bitna za saveznike „ukoliko Mihailovićevi ljudi uspeju da je zadrže“.
Newsweek, Četnici u američkom Njuzviku
Ne sluteći, naravno, ko će u tom „cirkusu“ da pobedi, i to na kakav način, Njuzvik krajem 1943. piše da su Sjedinjene Države generalno naklonjene Mihailovićevoj politici. „Tito služi ruskoj strategiji bez obzira na cenu. Mihailović služi onome što smatra srpskim interesima, ubijajući vreme i čekajući najbolju priliku da udari. Još jedan faktor koji u Vašingtonu ne mogu da previde jeste činjenica da kada su Nemci izvršili invaziju na Jugoslaviju, Mihailovićevi Srbi su se u toj beznadežnoj situaciji digli i borili, dok su se partizani, od kojih su mnogi Hrvati, tek kasnije organizovali“, smatra Njuzvik.

List piše i da su te godine obe strane prvi put otvoreno priznale da se bore jedna protiv druge. Dve jugoslovenske frakcije razmenile su žestoke reči i nekoliko žestokih akcija. Partizani su zarobili dvojicu uglednih četničkih vođa, osudili trojicu nižih četnika na doživotnu kaznu zatvora i streljali još 17 njih posle „zvaničnog suđenja“.

Da ne muči svoje čitaoce, Njuzvik navodi da su razlike između njih etničke, verske, ideološke, rečju - „beskrajno zapetljane“. Ovaj sukob donekle ide naruku Nemcima, ali je „preterano pridavati mu značaj kao da bi mogao da omete eventualne vojne akcije na Balkanu“. Na osnovu informacija koje su procurile iz malo pouzdanijih izvora iz Jugoslavije, Njuzvik je stekao sledeću sliku o relativnom položaju partizana i četnika u ovom trenutku: Mihailovićeve snage na terenu imaju 20.000 ljudi, a Titove između 85.000 i 100.000. Operacije svake grupe su otprilike u skladu sa brojem vojnika. I jedni i drugi pretrpeli su velike gubitke prošlog proleća u napadima Sila osovine. Partizani su saterani do ruba četničke teritorije, dok su četnici saterani gotovo do albanske granice. Musolinijev pad ubrzao je Titov oporavak, a Badoljova predaja omogućila je partizanima da dođu do značajnijih italijanskih zaliha i „čak nekoliko italijanskih regruta“.

Njuzvik podseća i da je mladi kralj Petar II Karađorđević izdao direktivu Mihailoviću „da se više angažuje protiv Nemaca“, uvidevši da Tito počinje da vodi u trci za podršku britansko-američkog javnog mnjenja. Ali kraljeva direktiva ostavila je četnicima slobodu da sami odaberu strategiju. U osnovi, izgleda da se ta strategija sastoji u „vođenju dobrog propagandnog rata tako što se zadaju brzi napadi sa postojećim snagama, dok oko 180.000 četničkih rezervista ostaje demobilisano sve dok saveznici ne budu spremni da ih opreme“.

Kako se završilo savezničko „opremanje četnika“, danas je dobro poznato.

Američki Njuzvik opravdao je svoju profesionalnu i liberalnu orijentaciju, a tri godine kasnije, 2. septembra 1946, na naslovnoj strani osvanuo je Tito. Još jednom ćemo ga videti na naslovnici od 17. oktobra 1966.

Od naslovne strane sa četnicima do poslednje sa Titom, primerak Njuzvika je poskupeo sa 15 na 40 centi.

Četnici su bili jeftiniji.


PIŠE: Ljilja Jorgovanović
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Newsweek, Četnici na naslovnoj američkog NjuzvikaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Newsweek, Četnici na naslovnoj američkog NjuzvikaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Newsweek, Četnici na naslovnoj američkog NjuzvikaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Newsweek, Četnici na naslovnoj američkog NjuzvikaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS