Srbija

VEŠTICE IZ NJUZVIKA Biljana Lukić: Vešala od papira

Krvoločni botovi na internetu granaju kampanju lažima, uvredama, pretnjama, mržnjom. Ukoliko se desi da neka od meta postane i fizička žrtva, lovci će isprati usta i nastaviti dalje

Objavljeno: 11.10.2016. 12:15h
Foto: Privatna arhiva, Biljana Lukić
U loše vesti, u ružno o ljudima, poverujemo na prvu loptu. Čak i kad saznamo činjenice, crv sumnje ostaje. Znate o čemu pričam - „ne bi objavili da je lopov, nasilnik, kurva, peder, ubica... da u tome nema istine“. Javno žigosana osoba taj beleg nosi doveka. I ukoliko nije u milosti vladara - potpuno je nemoćna. Sudski procesi su predugi, preskupi i najčešće na strani jačega.

Ovo nije priča o tabloidima. Postoje i u drugim zemljama, svuda ima publike koja voli da viri u tuđi prozor. Jasno se razlikuju od ozbiljnih medija i plaćaju milionske odštete kad objave neistinu. Specifičnost naših medija su opšta tabloidizacija u funkciji anesteziranja građana i borbe vlasti s neistomišljenicima. Ništa se ne dešava slučajno - nemoguće je da ceo Beograd bruji o svadbi dotad oženjenog najvišeg državnog službenika, zbog koje je blokiran saobraćaj u centru grada, a da nijednom tabloidu to nije bilo zanimljivo. Nemoguće su spontane, sinhrone, kontinualne hajke na ljude koji nisu po meri vlasti.

Godinama slušamo o lopovima koji su upropastili zemlju - ne podižu se optužnice, ne vode se procesi. Isplativije je ucenjivati lopova preko tabloida nego ga procesuirati. Efikasno je ubaciti u isti koš najbolje s najgorima. Lakše je diskreditovati poštenog nego uvažiti njegovo mišljenje. Čim se povuče iz javnog života ili ispadne iz političke igre, mediji prestanu da objavljuju bljuvotine. One se pak ne zaborave, ostanu trajno zalepljene za te ljude.

Zaštitnika građana Sašu Jankovića na društvenim mrežama vojska botova vladajuće partije zove „Sale prangija“. Tim prostačkim belegom prošle godine označili su ga kao lovinu vladini mediji. Kažnjavali su ga zbog njegovog insistiranja da zakoni budu iznad volje vladara. Mesecima su ga čerečili lažima, proglašavali ubicom, dok su ministri navijali; kad se domaća i strana javnost glasno usprotivila - privremeno su se primirili. Ali ugled se ne prašta. Istraživanja o predstojećim predsedničkim izborima pokazala su da Janković simbolizuje vrednosti građanskog društva i pravne države, označila su ga kao favorita poštenog sveta, željnog časnih i sposobnih ljudi. Odmah je vraćen na lomaču - politikanti, kvazianalitičari, ništaci... svako dobija poene i prostor u medijima ako opljuje Jankovića, optuži ga za bilo šta. Diskreditacije ponavljaju dok ne uđu i u svest i u podsvest birača.

Državna medijska mašinerija nas svakodnevno izveštava i ko su izdajnici i strani plaćenici u našim redovima, stavljaju mete na čelo svima koji se drznu da ne misle kao vlast; druga strana se, naravno, ne može čuti, ne treba publiku zbunjivati. Krvoločni botovi zatim na internetu granaju kampanju novim lažima, uvredama, pretnjama, mržnjom. Ukoliko se desi da neka od meta postane i fizička žrtva, lovci će isprati usta i nastaviti dalje. Ministarstvo informisanja ne reaguje - poštuje „slobodu medija“.

Država nas preko tabloida opet priprema i za rat. Kao da joj fali još neprijatelja, kao da društvo može da preživi rat sa svojim mislećim građanima.

Vlasti dolaze i prolaze, društvene vrednosti i ugledni ljudi su stubovi svake zemlje. Ugled se gradi ceo život i ne može se kupiti. Država nam poručuje da, ako ne može sebi da ga zaradi, može drugima da ga otme. Svim Snežanama treba iščupati srce da bi ogledalo reklo kraljici da je najlepša. Hoćemo li to dopustiti?


Biljana Lukić je autorka romana „Maskarada“, tviterašica, a po zanimanju koje joj puni frižider je marketing menadžer

Sadržaj novog broja Newsweek-a možete videti ovde
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Privatna arhiva, Biljana LukićSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Privatna arhiva, Biljana LukićSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Privatna arhiva, Biljana LukićSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Privatna arhiva, Biljana LukićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS