Srbija

Konačna prodaja: Srbiji 40 odsto od preostale imovine SFRJ

Dogovoreno je da se najpre Srbiji isplati dva miliona i devetsto hiljada dolara, koje je uložila čuvajući rezidenciju u Njujorku od 1992. godine

Objavljeno: 26.10.2016. 12:21h
Foto: Vikipedija, zastava SFRJ
Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija dogovorile su se da prodaju objekte u kojima su bila diplomatsko-konzularna predstavništva bivše zajedniče države, a Srbiji će pripasti 40 odsto vrednosti prodate imovine, potvrdio je za RTS Veljko Odalović, generalni sekretar MSP.

Fonet Veljko Odalović

Dogovorom koji je postignut u ponedeljak u Ljubljani, naloženo je da se prikupe ponude za diplomatsko-konzularna predstavništva u Bonu, Bernu, Tokiju i Njujorku, kao iza šestosobni stan na Menhetnu, koji se ne koristi od 1992.

"Našoj zemlji od prodaje tih nekretnina pripada 39,5 odsto dobijenog novca, a kada dođe do prodaje, dogovoreno je da se najpre Srbiji isplati dva miliona i devetsto hiljada dolara, koje je uložila čuvajući rezidenciju u Njujorku od 1992. godine. Za tih svih pet objekata plaćamo negde preko 600.000 godišnjih troškova samo na održavanje. Sada, posle sastanka u Ljubljani imamo i praktično metodologiju", rekao je Odalović.

Dogovorom je, naime, predviđeno da objekti idu na međunarodni tender, koji će biti objavljeni u poznatim svetskim listovima "Vašington postu" i "Ekonomistu".

Od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, ostao je još 51, a većinu neraspodeljenih objekata koristi ili održava Srbija, poput šestosobnog stana u Njujorku, za koji mesečno plaća održavanje 14.000 dolara.

To je i jedan od razloga zbog kojeg je Srbija najviše zainteresovana za podelu imovine, jer do konačne raspodele i primopredaje upravo ona ima obavezu da čuva i održava diplomatsko-konzularna predstavništva.

"U ovom trenutku od tog 51 objekta, što po Ankesu B vredi 110 miliona dolara, 43 miliona pripada Srbiji. Takođe smo uspeli da nametnemo potrebu da se raščisti status objekata u Moskvi, Nju Delhiju i Adis Abebi", rekao je Odalović.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vikipedija, zastava SFRJSvet

KREMLJ SPREMA PROTIVMERE: Rusija proteruje 30 diplomata SAD i pleni američku imovinu

Vikipedija, zastava SFRJSvet

ZAVADI, NAORUŽAJ, PA VLADAJ: SAD i Katar potpisali ugovor o prodaji F-15 aviona od 12 milijardi dolara

Vikipedija, zastava SFRJSrbija

RAZBOJNIŠTVO ZBOG BEOGRADA NA VODI: Država u ime Arapa konfiskuje imovinu kompanije Nelt

Vikipedija, zastava SFRJSrbija

KRIK OTKRIVA: Advokatica Siniše Malog bezuspešno pokušala da se upiše kao vlasnica spornih kompanija

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS