Srbija

VEŠTICE IZ NJUZVIKA Bojana Maljević: Mehanički ljudi

Na kom nivou igrice si ti? Da li si postao bot? Naravno, svaki robot zna svoj stepen samostalnosti i kom načinu upravljanja pripada

Objavljeno: 23.11.2016. 08:00h
Foto: Dragana Udovičić, Bojana Maljević
Bot je ona simpatična gospođa koja je malopre stajala ispred tebe na kiosku i kupila tabloide, da bi znala o čemu sve može bolje i naprednije da botuje. Ako nije ona, onda je prodavac novina, koji, sedeći u tom skučenom prostoru za mali novac, pokušava da zaradi nešto više lupajući pluseve na nekom portalu. Ako nije on, bot je novinar čije tekstove redovno čitaš, ali se ponekad čudiš kad ima kontradiktorne stavove. Ili je bot urednica koja koriguje tekstove i smišlja naslove? Ako ipak nije ni ona, onda je vlasnik medija, koji vrlo dobro zna koliko će manje prihodovati od reklama ako njegovi ne botuju tu i tamo. Dakle, Srbija je odavno prešla na najviši nivo igrice.

Bot je i sudija koji će napisati oslobađajuću presudu tom čoveku o kojem čitaš u novinama. Sudija sebe nikako neće smatrati botom, on samo nema dovoljno dokaza, iako je dokaze sam dostavljao lokalnom političaru u toku procesa. Bot je i taj političar, koji je tvom komšiji obećao kupovinu diplome za sina, ali iz prijateljske namere: ne valja mladića pustiti stranputicom, treba nešto da radi. Za bota nije neophodna diploma, ali možda bude i nešto više. Uostalom, taj profesor koji potpisuje lažnu diplomu je bot. I onaj funkcioner koji ne radi po sopstvenoj savesti, nego kako mu se kaže, jeste bot. A šta su narodni poslanici koji sede u Skupštini zahvaljujući glasovima tvojih poznanika, ili građana čiji glas vredi jednu prosečnu dnevnicu radnika za fizički posao? Poslanici će, u ime svih nas, botovati prilikom glasanja za zakon sa kojim mahom nisu upoznati. Takođe će dugo aplaudirati svakoj gluposti koju ćeš ti potom komentarisati na društvenim mrežama sa omiljenim tviterašima. Koji su takođe botovi, samo sa drugih naloga. Od nečega se mora živeti a da se ugled ne izgubi. Ako nisu oni, možda su botovi ti glumci, reditelji ili pisci. O tome kako si ih provalio, govorićeš prijateljima i rođacima, uz usputne psovke.

Međutim, botovi su i tvoji prijatelji i rođaci. Ako nije rođena sestra, onda je njen muž, koji radi u državnoj službi, u kojoj ne bi izdržao tolike sate torture i kolektivnog besmisla da sa posla ne piše komentare o „ološ eliti“ koja želi da razori našu zemlju. Ako bi i izdržao, posao ne bi zadržao. Ako botovi nisu oni, onda je njihov sin tinejdžer, drugari su mu objasnili kako se lako dobija džeparac. Botuju i tvoj nervozni ujak i njegova neprestano nasmejana kćerka. Ujak ne može da podnese što se ponižava botovanjem, a kćer smatra da je bolje biti bot u mladosti nego ponižen u starosti. Bot je i tvoj kum, koji sve češće ćuti i klima glavom na poslu, a upravo se razboleo. Ako slučajno nije on, onda je lekar kojeg si mu preporučio. On botuje zajedno sa svojom koleginicom kojoj si namignuo prošle nedelje kad te je uvela preko reda na kontrolu. Zajedno se brže napreduje, a i krediti za stan se moraju platiti.

Na kom nivou igrice si ti? Da li si postao bot? Preduslov znaš: čovek se lišava misaonog procesa da bi, kao robot, samo mehanički ispunjavao zadatke. Naravno, svaki robot zna svoj stepen samostalnosti i kom načinu upravljanja pripada.

PS: „Bot“ je nastao od reči „robot“, koja se prvi put čula pre 95 godina, na pozorišnoj premijeri drame Karela Čapeka „R. U. R. - Rossumovi univerzalni roboti“. Reč je češkog porekla, od: rob, robota, rabota, i označava težak ili prisilan rad. U Čapekovoj drami pratimo pobunu robota i nestanak ljudske vrste. U Srbiji pratimo samo razvoj robota, zasad.

Autorka Bojana Maljević je glumica i producent. Urednik je informativno-obrazovnog serijala o pravima građana „Moje pravo“. U slobodno vreme je tviteraš, ološ, strani plaćenik
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Dragana Udovičić, Bojana MaljevićBiznis

SIGURNOST NA PRVOM MESTU: Evo kako da bezbedno pošaljete fotografiju, video ili poruku

Dragana Udovičić, Bojana MaljevićJUGOSLAVIJA

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Vladimir Velebit: Najintrigantniji detalji života Titovog prvog diplomate

Dragana Udovičić, Bojana MaljevićRegion

NEWSWEEK INTERVJU Dušan Reljić: EU da preispita politiku prema Balkanu

Dragana Udovičić, Bojana MaljevićISTORIJA

NEWSWEEK FLASHBACK Vanzemaljci među nama: Posetioci iz svemira nisu zaobilazili ni Srbiju

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Srbija
Dragana Udovičić, Bojana MaljevićSrbija

Ispovest Novopazarca: Izgubio sam sina u Siriji... Nisam ga saslušao

Dragana Udovičić, Bojana MaljevićPRVI POLICAJAC SRBIJE

​RODOLJUB MILOVIĆ ROĆKO ZA NEWSWEEK Ðinđić je mogao da preživi

Dragana Udovičić, Bojana MaljevićSrbija

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Stručno mišljenje: Beograd na vodi vs Bratislava na vodi

Dragana Udovičić, Bojana MaljevićSrbija

Francuska pustila Haradinaja na uslovnu slobodu, ali mu je oduzela putna dokumenta (FOTO, VIDEO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.