Srbija

​Gubimo stotine miliona evra: Lovni turizam u Srbiji potpuno neiskorišćen

Prosečni lovac za tri dana i četiri noćenja potroši oko 2.800 evra, dok ostatak populacije potroši oko 135 evra

Objavljeno: 09.12.2016. 13:44h
Foto: Profimedia, Ilustracija: Lovac
Turizam godišnje u Srbiji donese oko milijardu evra, a o neiskorišćenim potencijalima se često govori. Malo je poznato da bi prihode mogao da uveća lovni turizam, od kog Mađarska svake godine zaradi 1,4 milijarde evra.

U Hrvatskoj je ta cifra znatno manja i iznosi oko 180 miliona evra, ali je opet veća nego u Srbiji koja godišnje od lovnog turizma zaradi oko pet miliona evra.

Bogdan Srejić, vlasnik agencije za lovni turizam registrovane u Velikoj Britaniji, rekao je za N1 da u Evropi postoji oko 6,5 miliona lovaca, a da 30 odsto njih ide u druge zemlje da lovi.

Profimedia, Ilustracija: Lovci

"Taj deo stanovništva je platežno moćniji u odnosu na ostatak populacije. Prosečni lovac za tri dana i četiri noćenja potroši oko 2.800 evra, dok ostatak populacije potroši oko 135 evra", objašnjava Srejić.

On kaže da novac leži u proizvodnji divljači i podivljavanju lovnih terena. Zarada je i u, kako kaže, samom servisu lovca. Odvesti ga od aerodroma do hotela, od hotela do lovišta, voditi ga kroz lovište.

Kada su u pitanju srpska lovištal, država raspolaže sa blizu 800.000 hektara državnih lovišta koja se minimalno koriste i ne daju nikakav prihod.

Profimedia, Ilustracija: Lovci

"Niti država ubira sa tih terena bilo kakav zakup terena, niti država daje to u koncesije ili podkoncesije. A kako lovačka udruženja, koja su loše organizovana, ne mogu da odgovore na potrebe lovnog turizma, kako onda mogu da rade taj posao na volonterskoj bazi. Šta su radili sa investicijama kojima su rukovodili u zadnjih pet godina?", pita Srejić.

Da bi se potencijali lovnog turizma u Srbiji iskoristili on kaže da je za početak potreban jedan precizan zakon koji će propisati koji delovi planina mogu da se koriste za lovni turizam. Srejić objašnjava da su to uglavnom obodni delovi u kojima više nema stanovništva.

"Ja sam u zadnje dve nedelje u Srbiju doveo tri investitora koji nemaju gde da slete. Nemaju zakonsku regulativu koja im omogućava da investiraju u Srbiju. Ne treba tu država mnogo da pomaže sa novcem", zaključuje Srejić.
  (N1)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Ilustracija: LovacSvet

HEROJSKI PODUHVAT DEVOJČICE: Osmogodišnjakinja se popela na Kilimandžaro (FOTO, VIDEO)

Profimedia, Ilustracija: LovacMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Profimedia, Ilustracija: LovacMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Profimedia, Ilustracija: LovacMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS