Srbija

FOOTBALL LEAKS OTKRIVA: Mutni poslovi prodaje srpskih fudbalera (FOTO)

Kako je kiparski klub Apolon zarađivao milione na našim igračima, a da nijedan od njih nije proveo ni sekund u dresu tog tima

Objavljeno: 15.12.2016. 11:04h
Foto: Arhiva AMG, Srpski fudbaleri koji se pominju u dokumentima Football Leaks
Početkom godine kolege iz nemačkog Špigla dobile su 1,9 terabajta informacija o fudbalskim mahinacijama. Ove informacije podelili su sa vodećim evropskim medijskim kućama okupljenim u mreži EIC, među kojima je i Newsweek Srbija, deo Adria Media Grupe.

European Investigative Collaboration (EIC)


PIŠU Kostin Stucan, Majkl Berd (Black Sea, Bukurešt), Milan Rašević, Kontantin Radulović (Newsweek Srbija, Beograd), Lukas Macinger (Falter, Beč), uz saradnju belgijskog Le Soara i vođstvo nemačkog magazina Špigl

Srpski fudbaleri prodavani su ili pozajmljivani kiparskom klubu Apolon iz Limasol, a da većina nije ni kročila na Kipar. Umesto toga, kiparski klub ih je kupovao kako bi njihovom daljom preprodajom zaradio velike pare.

Sve ovo je potkrepljeno dokazima koji su otkriveni tokom rada na projektu “Football Leaks”

Tokom istrage odnosa srpskih klubova i kiparskog Apolona, naši novinari pronašli su dokaze za šestoricu igrača iz Srbije - Mijata Gaćinovića, Andrije Živkovića, Nikole Maksimovića, Nikole Aksentijevića, Marka Pavlovskog i Luke Jovića.

Utvrđeno je i da se u centru ove biznis šeme nalazi izraelski agent Pinhas “Pini” Zahavi, nekadašnji sportski novinar, koji je stvorio moćnu mrežu advokata, posrednika, fudbalskih zvaničnika, političara i offshore kompanija i tako postao svojevrsni fudbalski oligarh. Prema nekim dokumentima, Zahavi ima udeo u vlasničkoj strukturi Apolona. Ni Zahavi, ni predsednik Apolona Nikos Kirzis nisu odgovorili na pitanja koja su im dostavljena tokom naše istrage.

Football Leaks

KUPOVINA IGRAČA U ISTOČNOJ EVROPI

Dva dana nakon što je portugalski Porto deklasirao klub Žil Visente u utakmici Prve lige rezultatom 5-1, moćni član borda portugalskog kluba Antero Enrike primio je email od Marka Rutenberga, švajcarskog posrednika.

“Povodom razgovora koje ste imali sa Falijem i Pinijem u Londonu, dostavljamo vam spisak petorice najvećih talenata na Balkanu”, piše Rutenberg 5. januara 2015.

Fali i Pini su nadimci Abdilgafara Ramadanija i Pinija Zahavija. Ramadani je vlasnik menadžerske kompanije Lian Sports, registovane na Malti. Navodno je uključen u poslove braće Osmani, poznatih po tome što su “najznačajnije figure organizovanog kriminala u Hamburu i drugim gradovima Nemačke”, kako stoji u jednom zvaničnom izveštaju nemačke obaveštajne službe. On je i blizak saradnik Pinija Zahavija, koji Ramadanija u dokumentima oslovljava kao “moj čovek od poverenja”.

Sportisti za koje smo utvrdili da su imali potpisane ugovore sa Apolonom, a da tamo zapravo nisu igrali su Gaćinović, Maksimović, Pavlovski and Jović – i svi oni imali su ugovore sa firmom Lian Sports.

Rutenberg je u dopisu Portu nudio novi kontigent mladih igrača iz Srbije. Najstariji među njima je imao 20 godina, dok su ostala četvorica bili maloletnici. Nijedan od njih nije završio u Portu, ali su dvojica potpisala ugovore sa Apolonom u najvećoj tajnosti, da bi potom otišli u portugalsku Benfiku, odnosno nemački Ajntraht.

Ispostavilo se da je Apolon tranzitna tačka kroz koju su zvaničnici klubova iz Srbije trgovali svojim talentovanim igračima. Obično je iznos koji su srpski klubovi dobija od Apolona bili daleko manji od konačne cene koju su za tog igrača davali zapadnoevropski klubovi. Mnogi igrači bili su preprodati posle samo nekoliko dana, dok je profit ostajao investitorima na Kipru, među njima i Piniju Zahaviju. Ko je sve uključen u ove poslove i zašto se to dešava?
 

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Arhiva AMG, Srpski fudbaleri koji se pominju u dokumentima Football LeaksSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Arhiva AMG, Srpski fudbaleri koji se pominju u dokumentima Football LeaksSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Arhiva AMG, Srpski fudbaleri koji se pominju u dokumentima Football LeaksSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Arhiva AMG, Srpski fudbaleri koji se pominju u dokumentima Football LeaksSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS