Magazin

Marko Šelić Marčelo za NEWSWEEK: Da ja vladam svetom...

U ovom broju Newsweek-a na pitanje koje svi često postavljamo sebi: "Da ja vladam svetom?", odgovara Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Objavljeno: 09.01.2017. 08:22h
Foto: Privatna arhiva, Marko Šelić Marčelo
KOJI BISTE ZAKON ODMAH DONELI?

Zakon da svetom ne sme vladati jedan čovek. Niti bilo kojim delom sveta. Na onim tačkama globusa gde ljudi smatraju da im treba čvrsta ruka uveo bih poseban obrazovni program koji detaljno obrazlaže zašto je takav moto vrhunac samoponižavanja i samoponištavanja, istovetan kao da ste rekli da vam trebaju dreser, bič i komanda. To je stav nedostojan ljudskog bića.

KOGA BISTE ODLIKOVALI?

Ustanovio bih nezavisan, nepotkupljiv, a znalački žiri za svaku oblast ljudske delatnosti, sa vrlo, vrlo strogim kriterijumom prijema - a onda njega ovlastio da deli ne samo priznanja nego i antipriznanja, neku vrstu stručnog žiga srama, pri čemu bi i jedno i drugo bila udarna vest dana, a ne sporednost. Nama se svakodnevno hoće reći da je baš sve rastegljivo, da baš sve zavisi od ugla gledanja, posebno politički obojenog, i to relativizovanje suštine - to je sav naš bol. Ova mera bi, recimo, bila nasušno potrebna novinarstvu u Srbiji: nikome ne zabraniti da bude besprizornik, nego mu uručiti medalju koja tu besprizornost nedvosmisleno potvrđuje, tako da neko manje upućen nema dilemu čime se osoba bavi i koliko je ozbiljno treba uzeti.

Privatna arhiva, Marko Šelić Marčelo

ŠTA BISTE ZABRANILI?

Odgovarajući na ovo isto pitanje, Tibor Jona kazao je da bi zabranio zabranjivanje. Čini mi se da je to najsmisleniji odgovor, humanistički gledano. Dodao bih samo: ukinuti zabrane ne znači ukinuti i posledice (iliti kazne) za ovaj i onaj oblik ponašanja, jer onda više ne govorimo o uređenom društvu. Uzmimo za primer slobodu govora: ona znači da smeš reći šta god hoćeš, ali ne znači da ne snosiš odgovornost za rečeno ako, na primer, lažeš ili klevećeš. Ako nekome kažeš da je lopov, to nije slobodan utisak, to je optužba. Korisno nam je da doznamo ko je lopov, ali jednako nam treba i da znamo ko je lažov, nemač pojma i podlac, te da regulišemo i jedno i drugo. Avaj, na činjenici što ovakav poredak nije na snazi bazira se postojanje naše skupštine.

KOGA BISTE PROTERALI U SIBIR?

Nikoga, nikad. Kaže se u šali ili besu, ali ne sme se misliti ozbiljno. Čime ne kažem da bih ukinuo zatvore.

Profimedia, Ilustracija

GDE BISTE SAGRADILI SVOJU PALATU?

A šta će mi? Uopšte ne verujem da postoji čovek kojem to zaista treba, to je uvek iživljavanje. Sećam se da sam kao mali stalno tražio da mi se objasni zašto je zlato vredno; ni do danas mi se nije razjasnilo, pride mi izgleda izuzetno ružno, besmisleno koliko i šampanjac skup kao nečija celoživotna plata. Voleo bih da više putujem, to svakako, proširio bih stan koliko mi plata dozvoli i imao još više knjiga i stripova - ali palata? Čovek ne funkcioniše optimalno ni u potpunoj nemaštini ni u potpunom luksuzu, oba ga jednako demonizuju. Sa palatalizovanjem sebe završio sam kad sam izveo nadimak Marčelo od Marko.

KOJU KNJIGU BI SVA DECA TREBALO DA PROČITAJU?

„Malog princa“, „Lovca u žitu“, „Ep o Gilgamešu“.


Sadržaj novog broja Newsweek-a možete videti ovde
 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Privatna arhiva, Marko Šelić MarčeloSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Privatna arhiva, Marko Šelić MarčeloSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Privatna arhiva, Marko Šelić MarčeloSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Privatna arhiva, Marko Šelić MarčeloMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS