Magazin

NEWSWEEK OTKRIVA ​Noć kada je mafija pobedila: Tajna veza kriminala i državne bezbednosti

Otkrivamo nepoznata dokumenta o prvom mafijaškom obračunu u kafeu "Nana", koja svedoče sprezi tajne policije i kriminala

Objavljeno: 10.01.2017. 19:59h
Foto: Ilustracija: Klub Nana; Autor: Danijela Blagojević
Zahtevi da se reše zločini iz prošlosti tek povremeno su u domenu političara – poslednji u nizu bio je premijer Vučić. Zbog čega je to tako, najbolje pokazuju dokumenta do kojih je došao Njuzvik o detaljima ubistva u klubu „Nana“ 1990, prvom velikom mafijaškom obračunu u koji su bile uključene tajne službe. I pored brojnih dokaza, za ubistvo Andrije Lakonića niko nije osuđen. Evo i zašto...


U beogradskom klubu „Nana“ 24. marta 1990. godine ubijen je Andrija Lakonić. Okolnosti zločina, bez ključne informacije o tome ko ga je usmrtio, bile su poznate još iste noći. U najkraćem, u separeu, u društvu nekoliko devojaka i poznanika, sedeli su Darko Ašanin i Veselin Vukotić. U zoru je u klub stigao i Lakonić u društvu nekoliko devojaka. Usledio je verbalni sukob između njih trojice, a Lakonić je ubrzo usmrćen s nekoliko hitaca.

Donekle neuobičajeno za javnost, za ubistvo su istog trenutka posebno interesovanje pokazali brojni funkcioneri policije, od kojih su mnogi, nešto posle šest ujutro, još tokom uviđaja došli na mesto zločina.

Dešavanja koja su usledila u danima posle ubistva otkrila su da je do obračuna među trojicom poznanika, do tog trenutka bi se moglo reći prijateljima i bliskim saradnicima, došlo zbog nesuglasica oko zajedničkih poslova obavljanih u „interesu države“, kako je bilo uobičajeno da se nazivaju. U medijima su neočekivano brzo osvanule spekulacije da je Lakonić zajedno sa Ašaninom i Vukotićem učestvovao u likvidaciji albanskog emigranta Envera Hadrija u Briselu samo mesec ranije, 25. februara. O tome je, prema jednima, Lakonić počeo previše da priča i da se hvali među kriminalcima, što se nije dopalo dvojici njegovih navodnih saučesnika. Drugi su tvrdili da je učešće u Hadrijevom ubistvu iz nekog razloga Lakonića psihički slomilo i da je to nameravao nekome da prizna. Likvidiran je kad je svoju odluku saopštio partnerima. Imena ove trojice kriminalaca tada su prvi put javno pomenuta.

Slučaj je posebno obeležila direktna umešanost tadašnjeg inspektora beogradske policije Miroslava Bižića. Tokom uviđaja ubistva on se pojavio u „Nani“. Sumnjalo se da je upravo Bižić sklonio pištolj kojim je počinjen zločin i kasnije omogućio Vukotiću da pobegne iz zemlje.„POSLODAVAC“

Pošto se zločin odigrao u prisustvu brojnih svedoka, u tada verovatno najpoznatijem noćnom klubu u Beogradu, od javnosti ga je bilo nemoguće sakriti. Zahvaljujući toj okolnosti ubrzo je obelodanjena i saradnja koja se odvijala u trouglu između tada još postojeće Savezne državne bezbednosti, inspektora beogradske policije i kriminalaca.

Suđenje za ubistvo Lakonića počelo je u septembru iste godine i detaljno je ukazalo na način funkcionisanja tajne policije i visokopozicioniranih kriminalaca. Javnost je bila veoma zainteresovana za slučaj jer smaknuća u mafijaškom maniru do tada nisu bila uobičajena. Burne reakcije usledile su kad je u postupku utvrđeno da je inspektor Bižić pomogao Vukotiću da posle ubistva pobegne iz zemlje.

Policija je pretražila stanove koje su koristili Lakonić, Ašanin i Vukotić i otkrila da je svako od njih posedovao po nekoliko pasoša s lažnim imenima. Prema nalazima suda, sve pasoše su im izdale jugoslovenske vlasti. Otkriveno je i da je Miroslav Bižić neposredno koordinirao saradnju kriminalaca i Savezne državne bezbednosti. Na sudu je i izjavio da je Vukotićev „poslodavac“ bila savezna tajna policija.

Otac pokojnog Lakonića na suđenju je izjavio:

„U junu 1989. godine sin mi je rekao da radi za SDB Jugoslavije. Da je za tu službu išao u inostranstvo, u Švajcarsku, Austriju i... treće zemlje se ne sećam. Imao je dva ili tri pasoša. O kakvim je poslovima reč ne želim da kažem pred publikom. Mogu samo sudiji u četiri oka.“

Glavni pretres počeo je 5. septembra 1990. Uz Veselina Vukotića, koji se nalazio u bekstvu pa je postupak protiv njega bio izdvojen, na optuženičkoj klupi našli su se Darko Ašanin i inspektor Miroslav Bižić, optužen za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela i protivzakonito oslobađanje lica lišenog slobode. Kao svedoci su se pojavili Marko Nicović, tadašnji šef beogradske policije, Ljubiša Savić, inspektor iz Beograda i Bižićev saradnik, te Božidar Spasić, u vreme zločina u „Nani“ operativni rukovodilac Savezne državne bezbednosti.

Ilustracija: Andrija Lakonić; Autor: Danijela Blagojević

ZAMENA

Pre samog svedočenja o svojim saznanjima, Spasić je pred sudom saopštio da ga je nekoliko dana ranije inspektor Bižić zvao na kućni broj telefona i zapretio da će, ukoliko tokom svedočenja ispriča sve pojedinosti nakon ubistva u „Nani“, pobiti i njega i njegovu porodicu. Bižić je sa svog mesta više puta dobacivao da Spasić laže. Sudija ga je opomenuo zbog remećenja reda u sudnici i napomenuo da će zbog sledećeg ispada biti udaljen.

Spasić je u svojstvu svedoka ispričao da ga je o događaju u „Nani“ Bižić obavestio preko telefona istog jutra u 7.20, saopštivši mu da se „dogodilo sranje u ‘Nani’, da je Darko ubio Lakija“. Bižić mu je rekao i da će doći do njega kući. Pojavio se posle dvadesetak minuta i ponovio mu da se dogodilo ubistvo, ali nije naveo razlog. Bižić je svom kolegi iz DB rekao da je prošao pored „Nane“ i da je tamo video uviđaj i mrtvačka kola. Spasić mu je, kako je tvrdio na sudu, predložio da se u to ne meša jer je reč o ubistvu, da se ne upliće u operativni deo postupka i da ga prepusti nadležnim službama. Posle toga Bižić je otišao.

Međutim, istog dana, oko podneva, Bižić je ponovo došao u kuću kod Spasića, koji se spremao za selidbu. Tada mu je saopštio da Lakonića nije ubio Ašanin, kako je prvobitno saopštio, već Vesko Vukotić.

„Još mi je dodao da se čuo s obojicom, da oni plaču i da Vesko priznaje da je ubistvo izvršio on. Ni tada mi nije objašnjavao razloge zbog kojih je došlo do ubistva“, ispričao je Spasić.

U nastavku priče naveo je kako je, prema Bižićevoj priči, Marko Nicović, tadašnji šef gradske policije, prilikom uviđaja lično uzeo pasoš pronađen kod Lakonića, zbog čega ga je Bižić zamolio da mu izda neki drugi pasoš koji bi zamenili za onaj uzeti.

„Sećam se da mi je tom prilikom tražio da mu nađem i neku vozačku dozvolu“, naveo je Spasić.

Kako je izjavio, on se nećkao zbog svega toga, ali je na navaljivanje svog kolege seo u automobil, pa su zajedno otišli do njegove kancelarije. Spasić mu je tu predao jedan, kako je rekao, „običan ukraden pasoš“, ali vozačku dozvolu nije imao, na šta mu je Bižić odgovorio da će je naći na drugi način.

O svemu što se događalo Spasić je izvestio svog pretpostavljenog Savićevića, uz napomenu da mu je o direktnom izvršiocu zločina Bižić prvo dao informaciju da je počinilac Ašanin, a kasnije je promenio rekavši da je to bio Vukotić.

Po treći put u istom danu Bižić ponovo dolazi kod Spasića sa svojim kolegom Savićem, negde posle 18 sati. Bižić mu je tom prilikom saopštio da je „Vesko zapalio“, odnosno pobegao iz zemlje, kao i da se u međuvremenu video sa Ašaninom i Vukotićem, objasnivši i šta je bio povod za sukob koji se završio ubistvom:

„Navodno je Ašanin sa još nekima koje je pomenuo kao Jogija, Jusu, Paju bio u kafani kad je u jutarnjim satima došao Lakonić s neke dve devojke, počeo je nešto da im preti, zagledao se u sat i najavljivao da će im tačno u šest sati on presuditi, da im se bliži kraj i tome slično. Onda je došlo do pucnjave čije detalje, mislim, ne zna ni Bižić. Tada je nabacio kao mogućnost da je u oborenog Lakonića pucao i Paja, misleći na Ivanovića, ali je uglavnom kategorički tvrdio da Ašanin nije pucao.“

Darko Ašanin; Izvor: Privatna arhiva

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Klub Nana; Autor: Danijela BlagojevićSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Ilustracija: Klub Nana; Autor: Danijela BlagojevićSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Ilustracija: Klub Nana; Autor: Danijela BlagojevićSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Ilustracija: Klub Nana; Autor: Danijela BlagojevićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS