Srbija

HUMAN RIGHTS WATCH: U Srbiji ostvaren samo delimičan napredak u zaštiti ljudskih prava

Organizacija za ljudska prava je kao glavne probleme istakla zaštitu novinara, LGBT populacije i poboljšanje uslova života za Rome i migrante

Objavljeno: 12.01.2017. 19:20h
Foto: Ilustracija: Human Rights Watch; Autor: Profimedia
Srbija je u 2016. godini ostvarila ograničeni napredak u zaštiti ljudskih prava, saopštila je međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch - HRW) uz ocenu da su ljudska prava ključna za napredak balkanskih zemalja na putu ka Evropskoj uniji.

HRW navodi da je sistem azila u Srbiji i dalje manjkav s neodgovarajućom zaštitom za decu bez pratnje.

"Napadi i pretnje novinarima ostaju problem. Napredak u procesuiranju ratnih zločina je i dalje spor. Romska manjina nastavlja da se suočva s diskiminacijom u stanovanju, a lezbijski, gej, biseksualni i transrodni (LBGT) aktivisti su meta pretnji i napada", naveo je HRW u izveštaju.

LGBT Prajd u Beogradu; Autor: Nemanja Mandić

HRW je u izveštaju naveo da bi vlade zemalja Zapadnog Balkana trebale ojačati napore u zaštiti ljudskih prava i stvoriti okruženje u kojem se ta prava poštuju. 

Ta organizacija upozorava da su tokom 2016. ljudska prava bila ugrožena u Srbiji, Bosni i Hercegovni i na Kosovu, ali i u Hrvatskoj koja je uključena u poglavlje o ljudskim pravima u EU.

HRW ističe da se to vidi u sporom ostvarivanju pravde za žrtve ratnih zločina pred nacionalnim sudovima, napadima i petnjama novinarima u čiji se posao uključuju vlade, kao i u diskriminaciji manjina. Tražitelji azila i migranti imaju probleme kada ulaze u Srbiju i traže azil, iako je ugašena takozvana Balkanska migrantska ruta.

Izbeglice u Beogradu; Autor: Fonet

“Vlade moraju preduzeti konkretne korake kako bi se unapredile medijske slobode, zaštitile manjine i izbegice i kako bi ratne žrtve konačno doživele pravdu” ocjenjuje Lydia Gall iz HRW zadužena za Balkan i istočnu Evropu.

Na 687 stranica izvešataja o zaštiti ljudskih prava u više od 90 država u svetu, ističe se da se stvara nova generacija autoritanih populista koji negiraju koncept zaštite ljudskih prava.

Tokom 2016, udruženja novinara su zabeležila napade i prijetnje na svoje članove u BiH, Srbiji i na Kosovu, na što nije bilo jasnog stave vlada vlasti, te mnogi počinitelji nisu pronađeni.

Romsko naselje u Beogradu; Autor: Filip Plavčić

Spor je napredak u zaštiti žrtava ratnih zločina u Srbiji, BiH i na Kosovu. Iako je zabelžen izvestan napredak, Specijalni sud Kosova za ratne zločine nije u funkciji.

Veće ministara BiH još nije usaglasila politički sistem zemlje kako je to naložio Evropski sud za ljudska prava.

Romi u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i na Kosovu se suočavaju sa diskriminacijom u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Kosovo je postiglo ograničen napredak u integraciji Roma i drugih manjina koje su vraćeni iz EU nakon što su im odbijeni zahtevi za azilom.

LGBT grupe i dalje su ugrožene u Srbiji, BiH, Kosovu. Evropski sud za ljudska prava presudio je da su istospolni parovi u Hrvatskoj diskriminirani na osnovu roda.
  (Agencije / RSE)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Human Rights Watch; Autor: ProfimediaSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Ilustracija: Human Rights Watch; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ilustracija: Human Rights Watch; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ilustracija: Human Rights Watch; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Mediji i politika: Štampa (ne) može da zameni institucije

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS