Srbija

Voz Beograd - Kosovska Mitrovica: Putovanje šibice kroz bure baruta (FOTO)

Voz na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica, koji je tokom vikenda zaustavljen kod Raške, pokazao je koliko malo je potrebno da se tenzije podignu veoma opasan novo. Evo kako su na događaje reagovali državnici u regionu i šta to sve znači

Objavljeno: 16.01.2017. 09:38h
Foto: Voz koji je zaustavljen na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica; Autor: Fonet
Voz koji je 14. januara ujutru krenuo iz Beograda u Mitrovicu, a potom zaustavljen u Raškoj, poslednjoj stanici pre granice s Kosovom, vratio se u Beograd sledećeg dana, u nedelju oko četiri sata ujutru.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je doneo odluku da se voz koji je krenuo iz Beograda zaustavi u Raškoj da bi se, kako je rekao, sačuvala bezbednost putnika i da bi se izbegli sukobi.

"Za Kosovsku Mitrovicu krenuo je putnički voz, a ne tenk, ali se dešavaju gotovo neverovatne stvari", rekao je Vučić u subotu uveče nakon hitne sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Kako se izrazio, specijalne snage Albanaca pokušale su deo pruge da miniraju.

"Iz mesta Lužane, samo od Albanaca sastavljenu jedinicu, poslali su sa dugim cevima na Jarinje, gde je trebalo da sačekaju voz, uhapse mašinovođu i putnike, i time dovedu do velikih sukoba", preneo je predsednik Vlade Srbije.

efica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini; Autor: AP

Srbi koji su čuli za to, podvukao je on, okružili su tu jedinicu. Dalje je naveo da su Albanci, mimo odobrenja NATO ili bilo koga drugog, poslali sedam oklopnih vozila sa specijalnim jedinicama ROSU, na sever Kosova, sa ciljem da isprovociraju sukobe.

"Obavestio sam Mogerini (komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost)da sam razočaran reakcijom Evropske unije na ove događaje. Tokom večeri obavestićemo Rusiju, sutra i Kinu i potpredsednika SAD, da ih obavestim da se Priština igra 'ratnih igara'", rekao je Vučić.

"Srbija želi mir. Srbe pozivam da ostanu mirni, a moje poslednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju da napadnu Srbe oružjem, jer Srbija to neće dozvoliti", rekao je Vučić.

"Samo ih molim da ne ubijaju Srbe, to je sve što imam da kažem, ne mogu da odgovaram na dalja pitanja", zaključio je Vučić i završio vanrednu konferenciju za novinare.

Voz koji je zaustavljen na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica; Autor: Fonet

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini izjavila je nakon Vučićeve konferencije da je bila "vrlo zabrinuta" jer je situacija situacija sa vozom za Kosovsku Mitrovicu mogla da eskalira, ali da je srpski premijer adekvatno reagovao.

"Vrlo sam bila zabrinuta zbog situacije koja je mogla da eskalira. Moja poruka je bila da se izbegne eskalacija, da se uzdrže od akcije i retorike i da se vidi da zajedničko zalaganje kroz dijalog daje rezulate za obe strane", naglasila je Mogerini na kraju Saveta ministra spoljni poslova EU kome je predsedavala u Briselu.

Visoka predstavnica kaže da je napredak koji su Beograd i Priština postigli u okviru dijaloga prošle godine "istorijski" i da je kao takav dijalog pozitivno uticao na situaciju u celom regionu.

Istovremeno, ona je ocenila da su obe strane i dalje odlučne da taj dijalog nastave.

"Ono što je meni sada bitno jeste da proces nastavi da doprinosi boljitku ljudi i da obe strane dogovoreno u dijalogu primene na terenu. To ponekad zahteva teške odluke, ali obe strene su svesne svojih izbora koji se prave u cilju dobrobiti svih", naglasila je visoka predstavnica EU.
 
Nakon Vučićeve, usledila je i vanredna konferencija premijera Kosova Ise Mustafe.

Mustafa je kazao da se dogodila "nepotrebna situacija koju je prouzrokovala Srbija u okviru svojih nepravednih igara".

On je naglasio da su, u konsultaciji sa predsednikom Skupštine Kosova Kadri Veseljijem i predsednikom države Hašimom Tačijem preduzete sve mere da se međunarodna zajednica obavesti o poslednjim događajima.

"Mobilizovali smo sve državne institucije kako bi se suočili sa ovom situacijom", kazao je Mustafa.

"Doneli smo odluku da u skladu sa okolnostima preduzmemo sve zakonske i ustavne mere. Povratak nazad ovog voza je ispravan potez. Njegov dolazak u nezavisno Kosovo ne bismo dopustili", kazao je premijer Kosova.

Federika Mogerini i Isa Mustafa; Autor: Fonet

Predsednik Kosova Hašim Tači je za kosovski javni servis rekao da je definitivno da ovaj voz koji je u subotu ujutro krenuo iz Beograda neće ući na Kosovo.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni izdao naredbu da se zaustavi voz iz Srbije. Hiseni je to potvrdio za RSE, a policija Kosova je navela da je preduzela sve potrebne policijske mere.

Hiseni je objasnio da će se sa vozom iz Srbije postupiti u "skladu sa zakonom i Ustavom Kosova".

"Ja sam u ministarstvu i sa direktorijatom policije pratimo situaciju i delovaćemo u skladu sa zakonom i ustavom", rekao je Hiseni.

AP, Hašim Tači

"Zabrinut sam zbog problema sa vozom“, tim rečima oglasio se američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

"Upućujem poziv na uzdržanost svim stranama. Potrebna nam je normalizacija a ne sukobi“, naveo je Delavi na svom tviter nalogu.
 
Povodom situacije sa vozom oglasio se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je nakon završenog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost rekao: "Čini mi se da su događaji vezani za voz trzaji odlazeće američke administracije", izjavio je 

Kako je kazao, sporazumi iz Brisela služe da se Srbija podseti na šta se obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze. Kazao je i očekuje da se o celom slučaju izjasni i Evropska unija. Nikolić je rekao i da je dan kada je voz iz Beograda za Severnu Mitrovicu zaustavljen u Raškoj iz bezbednosnih razloga, bio na ivici sukoba.

„ROSU zna kako su mogli da izginu. Sve dok budem na ovoj funkciji, trudiću se da ni sa kim ne ratujem. Ako to ne bude bilo moguće, svakako da ću kao vrhovni komandant preuzeti odgovornost za svaku svoju odluku“, kazao je Nikolić.

Na pitanje novinara da li to znači da je Srbija spremna hipotetički da pošalje svoju vojsku na Kosovo, Nikolić je odgovorio: „Ako budu ubijani Srbi, da, ne samo vojska, svi ćemo da idemo. Evo, ja ću da idem prvi. Nije mi prvi put“.

Bojan Stojanović, docent na FPN u Beograduovako komentariše tu Nikolićevu izjavu: „Prosto, izjava deluje potpuno zastrašujuće jer prosto govori o tome da danas ili sutra može da izbije rat. S moje tačke gledišta, to je jedna nedopustiva izjava od strane predsednika Nikolića“, ocenjuje Stojanović.

Predsednik Srbije istakao je i kako će se svaki sljedeći pokušaj „privremenih institucija da izazovu sukob“, poput događaja vezanih za voz, „završiti loše“.

"Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori", rekao je Nikolić novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Nikolić i podvukao da je „Kosovo međunarodno-pravno deo Srbije“.

Tomislav Nikolić nakon zaustavljanja voza na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica; Autor: Beta

Deonica pruge od Severne Mitrovice do prelaza između Kosova i Srbije duga je oko 40 kilometara, a u akciju su bile uključene policijske stanice Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

"Prethodno je kontrola pruge izvršena i od strane zaposlenih na železnici, što spada u redovnu kontrolu, ali ništa nije prijavljeno", kazao je Hoti.

Voz iz Beograda krenuo je put Severne Mitrovice prvi put nakon 1999. godine u 8:30, sa glavne Železničke stanice u centru glavnog grada Srbije, a njegov dolazak u Mitrovicu bio je planiran za oko 19:30 časova.

"Ovaj voz je značajan za sever Kosmeta, njime se Mitrovica prvi put od rata povezuje sa Beogradom. Ovom linijom Mitrovica se povezuje i sa Kragujevcom i drugim mestima u Šumadiji", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić, koji je ispratio voz sa beogradske Železničke stanice.

Spoljašnjost voza, koji je Srbija kupila od Rusije, je u bojama zastave Srbije, ispisana nazivima manastira i mesta na Kosovu, a na 21 jeziku, među kojima je i albanski, napisano je "Kosovo je srpsko". U unutrašnjosti su slike fresaka manastira na Kosovu. Promotivna vožnja organizovana je, kako je saopšteno, prvog dana srpske Nove godine, koja se obeležava po starom gregorijanskom kalendaru.

“Ovaj voz je, između ostalog, pokretna izložba sprske kulturne i duhovne baštine. U njemu su kao rad našeg poznatog i svetski priznatog umetnika Andreja Vasiljevića prikazane freske, ikone koje su deo svetske kulturne baštine UNESCO-a. Ideja je da se svetu prikaže šta je ono što je naša duhovnost, nasleđe i tradicija”, rekao je Đurić za RTS.

Unutrašnjost voza na liniji Beogras - Kosovska mitrovica

Ubrzo nakon što je voz krenuo ka Mitrovici, ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri zatražila je od Evropske unije da zabrani ulazak, kako je navela, ilegalnog srpskog voza na Kosovo, uz ocenu da Beograd uvođenjem te linije želi da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet kosovske države.

Tahiri je uvođenje voza na liniji Beograd - Mitrovica ocenila kao nastavak provokacija Beograda u nameri da destabilizuje situaciju na Kosovu. U saopštenju Vlade se dodaje da je Tahiri navela da je uspostavljanje železničke linije agresivno mešanje u suverenitet države.

"Srbija postaje rizična po mir i stabilnost regiona i međunarodni faktor mora da zaustavi Srbiju", navela je Tahiri.

Marko Đurić je još pri samom polasku voza izjavio da bi zaustavljanje voza značilo „kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja“. On je rekao da železnička linija Kraljevo - Mitrovica već dugo funkcioniše, te da je ovo samo njen produžetak i da ne zna „zbog čega bi to trebalo da bude problem“.

Dado Đilas, Marko Đurić

Direktno upitan da li bi izgled voza mogao da izazove incidente Đurić je odgovorio: "Ne znam zbog čega bi nešto što je deo svetske kulturne baštine bilo kome predstavljalo provokaciju, i zašto u svemu dobrom odmah vidimo nešto loše".

Dodao je da će ovim vozom vrlo rado otići do Mitrovice, i potvrdio da su sa ciljem da doputuju do krajnje destinacije u vozu bili njegov zamenik Dušan Kozarev i direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić.

Međutim, u vozu je bio i nekadašnji portparol i lider ekstremno desničarskog SNP 1389 Miša Vacić, koji je u razgovoru s novinarima podelio i svoje vizit karte s logom vladine Kancelarije za Kosovo na kojima piše da je savetnik direktora. Direktor Marko Đurić je ranije rekao da Vacić radi u Kancelariji, ali da nije njegov savetnik.
    (Radio Slobodna Evropa/Al Jazeera Balkans/Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Voz koji je zaustavljen na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Voz koji je zaustavljen na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Voz koji je zaustavljen na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Voz koji je zaustavljen na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS