EKSKLUZIVNO

CIA DOKUMENTA OTKRIVAJU Kako je šef UDBA Aleksandar Leka Ranković manično kupovao dijamante

Newsweek Srbija ekskluzivno je otvorio CIA dokument "RDP-82-00457R003500030004-0" u kojem je izveštaj o kupovini dijamanata

Objavljeno: 18.01.2017. 14:14h
Foto: Aleksandar Leka Ranković; Autor: Youtube Printscreen
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) postavila je na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. U ovim dokumentima, na više mesta spominje se Jugoslavija i njen lider Josip Broz Tito.


Newsweek Srbija ekskluzivno je otvorio CIA dokument "RDP-82-00457R003500030004-0"
 
* * *

Čovek za koga tvrde da je prisluškivao Tita i sam je bio pod prismotrom službi. Aleksandar Leka Ranković, nekadašnji šef OZNE, ministar policije, potpredsednik SFRJ, član najužeg rukovodstva Saveza komunista Jugoslavije do smenjivanja sa svih funkcija 1966. godine, overen je od strane CIA kako kupuje dijamante!

U poverljivom izveštaju agenata američke obaveštajne službe koji su pratili prvog do Tita, poslanom 10. oktobra 1949. u Lengli (centrala CIA), na jednoj stranici je opisano kako je Ranković, „kao privatno lice obavljao diskretne kupovine dragulja širom zemlje“. 

„Nedavno je u Zagrebu i Beogradu, posle procene vrednosti, kupio veliki broj dijamanata od privatnih lica, plativši za njih visoku cenu“, stoji i izveštaju CIA.

Napuštena vila Aleksandra Leke Rankovića; Autor: Nebojša Mandić

U arhivu CIA ovaj zanimljiv dokument pospremljen je pod rednim brojem 77/1763, a oznaku tajnosti potvrdio je lično direktor CIA, admiral Stansfild Turner 16. oktobra 1978. Njegovo publikovanje nije bilo dozvoljeno ni 23. decembra 2005. Porter Johnston Goss, koji je tada dospeo u fotelju prvog čoveka Lenglija, potpisao je da dokument još uvek nosi simptomatičan pečat bez čijeg brisanja ne može da izađe iz fijoke. Mogli su da ga pogledaju jedino američki zvaničnici.

Nije još poznato u koju svrhu je kupovao dijamante. Ranković je, inače, umro 1983, a grad Beograd je 2015. objavio prodaju njegove vile na Senjaku. Od prvobitnog bogatstva nije ostalo ništa, okupirali su je beskućnici i narkomani. Vila tajni se nalazila na placu od 40 ari, a ukupna tržišna vrednost objekta i zemljišta u junu 2013. iznosila je 4.523.716,65 evra i za nju nije stigao zahtev za restituciju.


PIŠE Branka Mitrović
   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Aleksandar Leka Ranković; Autor: Youtube PrintscreenSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Aleksandar Leka Ranković; Autor: Youtube PrintscreenSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Aleksandar Leka Ranković; Autor: Youtube PrintscreenSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Aleksandar Leka Ranković; Autor: Youtube PrintscreenMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS