Srbija

SRBIJA STRAHUJE OD NAPADA NA SEVER KOSOVA: O čemu se sinoć ćutalo u Briselu? (FOTO, VIDEO)

Delegacije Beograda i Prištine su se rastale bez planirane večere i reči za javnost. Taktika ili odsustvo konsenzusa?

Objavljeno: 02.02.2017. 12:29h
Foto: Sastanak delegacija Srbije i Kosova u Briselu; Autor: Fonet
Premijeri i predsednici Srbije i Kosova sinoć su bez izjava napustili sastanak u Briselu. Tako su razgovori u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, dobili još jednu „vanrednu" situaciju, piše Deutsche Welle.

Do sada smo imali prilike da vidimo kako dve strane, neposredno po završetku zajedničkog sastanka, iznose potpuno suprotne izjave o čemu su razgovarali ili se dogovorili. Prošle sedmice je delegacija Kosova odmah po završetku sastanka prekršila tek postignuti dogovor o „nekomentarisanju druge strane", na šta ih je, dan kasnije, morala da podseća sama šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Da li je njena poruka „manje komentarisanja više angažovanja" bila uzrok sinoćneg napuštanja sastanka u Briselu bez izjava učesnika? Ili dve strane, tokom tri sata razgovora sa posrednicima EU, jednostavno nisu došle ni do jednog pomaka ili preseka koji se mogao predstaviti građanima na čije živote se odnosi? Možda se razlog nesvakidašnje tišine lidera Srbije i Kosova može naći u rečenici koju je predsednik Srbije rekao neposredno pred početak sastanka u Briselu:

„Ulazimo u fazu kada je sve teže donositi bilo kakvu zajedničku odluku, primakli smo se tome da sve sledeće što damo, predstavlja veliki gubitak za Srbiju", ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Nikolić je istovremeno naglasio i da će Beograd od sada insistirati na da glavna tema dijaloga bude Zajednica srpskih opština sa čijim formiranjem u Prištini otežu.
 

Istovremeno, nemački radio Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku jutros prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, "u potpunosti propao", a na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova.

Prema saznanjima ovog radija, "sastanak je u potpunosti propao i da nije bilo nikakvih rezultata". Dojče vele navodi, pozivajući se na neimenovane, mada prepoznatljive izvore, da, "osim bilateralnih sastanaka sa posrednicom EU u dijalogu Federikom Mogerini i jedne zajednicke fotografije zbog domacina i javnosti, medu delegacijama nije bilo ozbiljnog razgovora, jer su im pozicije u potpunosti suprotstavljene".

Diplomatski izvor DW iz Brisela je istakao: "Sastanak je bio veoma loš i bez ikakvog rezultata. Strane se nisu dogovorile o nastavku dijaloga i nisu odredile datum kada bi ponovo mogle da se sastanu".

Radio ne navodi druge detalje. Tanjug, međutim, saznaje da je srpska delegacija prihvatila sve predloge Evropske unije za mirno rešavanje situacije u Mitrovici, koja je, inače, bila jedna od tema razgovora. Dogovora ipak nije bilo, a na srpskoj strani, kako se saznaje, ostaje "strahovanje da Priština nije odustala od ideje o totalnom napadu na Srbe na Kosovu i Metohiji".

Da li to znači da su zbog stava Prištine iscrpljene sve mogućnosti da dve strane dođu do napretka, koji EU i dalje vidi kao moguć, a Mogerini kao ključan preduslov za "očuvanje mira i napredak ka EU" ili napretka nema, kako je to procenio predsednik Srbije Tomislav Nikolić uoči dijaloga, jer se ušlo u fazu "kada je sve teže donositi bilo kakvu zajedničku odluku".

Sastanak delegacija Srbije i Kosova u Briselu; Autor: Fonet

ZSO BEZ PRIŠTINE

Formiranje i statut za jedne „Zajednice", a za druge „Asocijacije" predstavlja najveći kamen spoticanja u okviru primene Briselskog sporazuma. Srbija traži uspostavljanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu koja će imati izvršna ovlašćenja i tako vratiti Srbima na Kosovu mogućnosti da odlučuju o svojoj sudbini. Kosovo insistira na Asocijaciji koja će prema kosovskim zakonima biti u ravni sa nevladinim organizacijama.

Dok zvanični Beograd poriče i mogućnost razgovora o nezavisnosti Kosova, Priština poriče mogućnost bilo kakve vrste autonomije Srba na Kosovu. To je možda i suštinsko pitanje u okviru normalizacije odnosa Beograda i Prištine i ne treba da čudi što je ono i dalje otvoreno, bez zajednički jasno definisanog rešenja, a čini se i bez načina da se objasni javnosti kojim se putem uopšte može do rešenja.

„Ako Priština misli da može da obavlja sve svoje funkcije nezavisno od Beograda, Zajednica srpskih opština može da obavlja svoje funkcije nezavisno od Prištine", rekao je Nikolić na pitanje novinara DW pre sastanka. „To što smo čuli od gospodina Tačija, da je Kosovo zaokružilo nezavisnost, to su priče za prištinsku javnost. (…) Degutantno je u 21. veku reći da si uz pomoć bombardovanja NATO došao do nezavisnosti", dodao je Nikolić.

Predstavnici EU ipak tvrde da vide put napred za Beograd i Prištinu i birokratski ga opisuju kao „prepoznato zalaganje i političku volju obe strane u procesu". Visoka predstavnica EU se u saopštenjima povodom dijaloga do sada uvek držala neutralno. I posle noćašnje runde razgovora, koji su javnost ovoga puta umesto u dilemi ostavili u mraku, Mogerinijeva se u pisanom saopštenju zahvalila predsednicima Tačiju i Nikoliću, kao i premijerima Mustafi i Vučiću na „otvorenoj i konstruktivnoj diskusiji".

„Dijalog je veoma važan proces za Srbiju i Kosovo, ali i za region i EU. Napredak u normalizaciji odnosa je ključan za očuvanje mira i napredak ka EU. To je ključno za Evropu i regionalnu stabilnost", naglasila je Mogerini.

Protest Srba nakon zaustavljanja voza na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica; Autor: Beta

PREĆI MOST I ZID

Mnogo toga bi moglo da bude jasnije u četvrtak, kada se, kako obično biva, lideri Srbije i Kosova obrate domaćim javnostima. U Briselu kažu da nove rezultate u dijalogu očekuju do kraja meseca, kada bi Srbija trebalo da dobije podršku članica EU za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, a članice potvrdu konkretnog napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Taj konkretni napredak u ovom trenutku bi mogao da bude i konačno rešenje za samo jedan most i jedan zid u Kosovskoj Mitrovici. A preko zida i mosta se i dalje traga za poverenjem i takozvanom „normalizacijom".
 
SMIRIVANJE TENZIJA

Uprkos pesimističnim spekulacijama, Mogerini se jedina obratila medijima rekavši kako je sastanak predstavljao nastavak diskusije od prošle nedelje. Ona je dodala da su svi učesnici dijaloga potvrdili posvećenost zajedničkom radu unutar dijaloga, te im se zahvalila na konstruktivnoj diskusiji.

"Ohrabrena sam ukazanim konstruktivnim angažovanjem sa obe strane. Ovakva posvećenost i politička volja značajno doprinosi smanjivanju tenzija i nastavićemo da radimo u tom duhu", saopštila je ona.

Mogerini je istakla da je dijalog veoma važan proces za Srbiju i Kosovo, kao i za region, te uopšte za EU. "Napredak u normalizaciji odnosa ključ je obema stranama da očuvaju mir i napreduju na putu Evropske unije".
 

(Deutsche Welle / Agencije / Radio Slobodna Evropa)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Sastanak delegacija Srbije i Kosova u Briselu; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Sastanak delegacija Srbije i Kosova u Briselu; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Sastanak delegacija Srbije i Kosova u Briselu; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Sastanak delegacija Srbije i Kosova u Briselu; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS