Srbija

​Zoran Gavrilović za NEWSWEEK: Kako su povezane korupcija i bela kuga u Srbiji kao "zemlji beznađa"

Pre dve godine sam radio istraživanje sa srednjoškolcima i prisutne učenike sam pitao zašto se ne bore protiv korupcije? Jedna hrabra učenica mi je svojim odgovorom „lupila“ šamarčinu. "Zašto bi se mi borili protiv korupcije u državi u kojoj nećemo da živimo!“

Objavljeno: 14.02.2017. 06:00h
Foto: Zoran Gavrilović; Autor: Beta
Uspešna vlast “za sebe” je ona vlast koja uspeva da dobija podršku da rešava pseudo probleme ili probleme koji su posledica nekih drugih, većih problema, međutim vlast neće da reši pitanje uzroka, već se bavi posledicama, jer ako bi se rešio uzrok problema to bi oslabilo vlasti. Zato je zgodno rešavati pseudo probleme. Jedan od takvih problema u nas, koji ima i svoju istoriju, je “borba protiv bele kuge”, koji je bez rešavanja sistemske korupcije nemoguće rešiti. Evo zašto.   
 


Činjenica 1.

U želji da spase Srbiju od „fizičkog“ nestanka usled negativnog demografskog trenda, vlast se bacila na stvaranje posebnog tela, Saveta za populacionu politiku. Cilj ovog tela je da spase Srbiju od bele kuge. Na čelu je ministarka bez portfelja Slavica Djukić Dejanović, a u poslu joj pomažu ministri Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, Mladen Šarčević, Dušan Vujović, Goran Knežević, Vanja Udovičić, Vladan Vukosavljević, Ana Brnabić i Zorana Mihajlović, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, predstavnica Instituta društvenih nauka Mirjana Rašević, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.Činjenica 2.

Pre dve godine sam radio istraživanje sa srednjoškolcima u Boru na temu korupcije. Na predstavljanju rezultata, koji govore o visokoj anomiji mladih, ali i toleranciji korupcije, prisutne učenike sam pitao zašto se ne bore protiv korupcije? Mladi su ti koji bi trebalo da budu buntovnici i borci protiv bezakonja u državi. Šta sam tražio to sam i dobio. Jedna hrabra učenica mi je svojim pametnim odgovorom „lupila“ samarčinu od koje mi i dan danas zuji u ušima. Taj pametni odgovor je glasio „Zašto bi se mi borili protiv korupcije u državi u kojoj nećemo i ne želimo da živimo!“ 

Činjenica 3.

Srbija se nalazi na putu migrantske trase. Destine hiljada migranta su prošli kroz Srbiju tokom prethodnog perioda, a da je broj onih koji su poželeli da ostanu u njoj neznatan. U istraživanju koje je sproveo www.tvojstav.com na uzorku od 600 ispitanika, tek svaki treći ispitanik je saglasan sa stavom da Srbije treba da (pokuša) da zadrži one pripadnike profesija/zanimanja koji joj nedostaju. Na tragu ovog stava je i država koja nije po tom pitanju ništa preduzima.

Činjenica 4.

Za one koji nisu sociolozi, anomičnost jednog društva se ogleda u prisutnosti neodgovornosti, nekonstruktivnosti, neetičnosi, nezadovoljstvu, neostvarenosti, pesimizmu, makijavelizmu, materijalnoj frustriranosti pojedinaca. Rekacija građana na ovakvo stanje su adaptacija na amični ambijent, pobuna u vidu želje da se naprave promene, zatim prostornoj i socijalnoj samomarginalizaciju/isključenost iz anomičnog ambijenta, odnosno odlasku iz anomičnog društva.

Prema istraživanju koje je sproveo BIRODI tokom septembra 2016. godine na uzorku punoletnih građana Srbije putem telefonske ankete, potvrđen je nalaz iz Bora, ovog puta na uzorku građana Srbije. 

Nalazi iz grafikona govore visokoj anomijiu društvu. 

Privatna arhiva

U prilog tome govore da su vrednosti svih pokazatelja iznad 50%.  Na prvom mestu je materijalna nesigurnost, jer tek svaki deseti ispitanik je rekao da svako ko ima posao ima sigurnu sutrašnjicu. Na drugom mestu je stav koji govori o neiskrenosti u komunikaciji. koja je od ¾ ispitanika označena kao problem. Egoizam i okrenutost sebi kao osobinu društva u kojem živimo naveo je isti procenat ispitanika. Među pokazateljima anomije sa ¾ su zastupljeni manjak odgovornosti i konstruktivnosti. Za 2/3 ispitanika društvo Srbije je društvo u kojem moralni principi ništa ne znače. Kod nešto više od polovine ispitanika beležimo manjak optimizma, odnosno zadovoljstva učinjenim. 

Posmatranjem rezultata istraživanja iz perspektive starosti ispitanika možemo se zaključiti da su najmlađi ispitanici statistički značajno više percipiraju anomičnost društva od ostalih starosnih grupa.

Ove četri izložene činjenice govore da se etnobiološkim pristupom populacionoj politici uz izostanak reformi ne samo da ne može da privući oni kojima trebaju i ako ih nemate čak i ako beže od rate i nesreće, već ni sopstvenu decu koja beže iz države beznađa.

„Borbi protiv bele kuge“ bez suštiskih refomi raduju se razvijene zemlje kojima siromašna Srbije svakodnevno donira mlade i školovane, čije školovanje plaćaju oni kojima neće imati ko da zaradi penzije.

Glavno savetodavno telo za populacionu politiku je od Vlade zanemareni i zaboravljeni Savet za borbu protiv korupcije i uspavano i uplašeno pravosuđe! Bez razumevanja među odnosa između procesa demografske tranzicije i tranzicije Srbije ka državi vladavini prava svaka populaciona politika nije ništa drugo do populistička politika u čijem epicentru je etnonacionalizam i konzervativizam, čiji efekti direktno utiče na to da je Srbija neželjena država. 


PIŠE Zoran Gavrilović

(Autor direktor u Birou za društvena istraživanja)

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zoran Gavrilović; Autor: BetaSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Zoran Gavrilović; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Zoran Gavrilović; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Zoran Gavrilović; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS