Magazin

NEWSWEEK INTERVJU Rolan Dima: Želeli smo da sačuvamo Jugoslaviju, zato sam ubedio Miloševića da ode u Vašington (FOTO)

Predsednik i ja smo pokušali nemoguće u odnosu Zapada prema Jugoslaviji. Nismo uspeli. Želeli smo da se očuva Jugoslavija. Miteran vas je mnogo voleo i cenio. Setite se da se on protivio priznanju Hrvatske i Slovenije", priča bivši šef francuske diplomatije

Objavljeno: 14.02.2017. 15:18h
Foto: Rolan Dima; Autor: Profimedia
Slobodan Milošević je bio vrlo specifičan čovek. Imao je stav. Znao je da bude napet i ljut, lice mu je ponekad bilo ozbiljno, imao je oštar i ozbiljan pogled. Nije bio lagan sagovornik. Ipak, bio je impresivan političar. Kasnije je, čini mi se, postao malo fleksibilniji, kaže u razgovoru za Njuzvik Rolan Dima, šef francuske diplomatije u vreme Fransoa Miterana (1988-1993) i raspada SFRJ, kada su se krojile mape novih država.
 


Dima danas ima 94 godine. Mada ćemo se teško složiti s njegovim viđenjem nekadašnjeg srpskog lidera, on istrajava u priči o Miloševiću kao „impresivnom političaru“.
 
* * *

Uh, bio je veliki patriota. Sećam se, odbio je da ode na pregovore u Ameriku. Predsednik Fransoa Miteran me je pozvao i rekao: „Dima, hajde da probamo, okreni ga i pitaj da li želi da dođe u Pariz.“ Pozvao sam ga telefonom. Milošević je odgovorio: „Doći ću.“ Ostao je dva dana u Parizu. Sećam se kao juče da je bilo, organizovao sam intimnu večeru samo za nas dvojicu. Zamislite! Razgovarali smo nekoliko sati. Potom sam pozvao Miterana i rekao mu da, ukoliko želi, može da dođe ako i on želi da razgovara s Miloševićem.

Došao je?

Naravno. Sedeli smo i razgovarali do dva ujutru. Nas dvojica s jedne, Milošević s druge strane.

O čemu ste razgovarali?

Pa sad, pričali smo o svemu (smeh). Vidite, to su bili diplomatski razgovori. Pokojni Milošević nije mnogo govorio, ali je bio inteligentan. Pokušavao sam da ga smekšam i ubedim da pristane da pregovara i prisustvuje toj konferenciji u Americi.

Pamtite li šta mu je Miteran rekao?

Podsetio ga je na jake emocije koje postoje između dva naroda koja su zajedno ginula, dva naroda koja vezuje teška zajednička istorija. Govorio je o iskrenoj ljubavi koju smo gajili prema srpskom narodu. Kada je predsednik Miteran napustio prostoriju, Milošević se okrenuo i kratko mi rekao: „Gospodine ministre, prenesite vašem predsedniku da ću sutra otići u Vašington.“ I otišao je.

Ti pregovori su bili neuspešni.

Jeste, pregovori sa Amerikancima su propali, ali ono što hoću da vam kažem jeste da smo mi ipak bili prijatelji i bratske zemlje, saveznici. Ta večera, pa ta večera je bila fantastična, predivna! Genijalna! Bez obzira na sve što se kasnije dešavalo, bio sam ponosan što smo baš mi bili ti koji su uspeli da ga bar nagovore da ode u Vašington. Mislim da smo tada, u tom trenutku, mi, Francuzi i Srbi, postali ono što smo nekada bili, prijatelji, saveznici, braća.

Da li je tako? Mislite li da posle svega Francuska i Srbija mogu da obnove odnos koji su imale između dva svetska rata?

Kako ne? Pa zar nismo marširali zajedno u Prvom i bili saveznici u Drugom svetskom ratu? Mi smo bratske zemlje, nemojte to nikad da zaboravite. Koliko mi je samo puta predsednik Miteran to rekao. Istorija nas vezuje. Francuska je tokom Prvog svetskog rata pomagala Srbiju u naoružanju, potom je organizovala prebacivanje srpske vojske na Krf i bila jedna od glavnih organizatora Solunskog fronta. Kasnije, od 1939 do 1945. godine, bili smo saveznici. Kada je Fransoa Miteran došao na vlast, mi smo se trudili da vodimo politiku koja bi bila bliska jugoslovenskom narodu. Zaista jesmo. Francuska je bila za očuvanje Jugoslavije, predsednik Republike i ja smo insistirali na tome. Pri svakom mom kontaktu ili dolasku u Jugoslaviju, Fransoa Miteran me je opominjao rečima: „Rolane, ne zaboravi, zajedno smo ratovali, mi smo braća saveznici“. Imao je potrebu da me stalno na to podseća.

Francuska je na samom kraju podlegla pritiscima Nemačke i Amerike.

Verujte da je bilo teško, predsednik Republike i ja pokušali smo nemoguće u odnosu Zapada prema Jugoslaviji. Nismo u tome uspeli. Želeli smo da se očuva Jugoslavija. Miteran vas je mnogo voleo i cenio. Setite se da on protivio priznanju Hrvatske i Slovenije.

Slobodan Milošević, Lord Oven, Rolan Dima i Fransoa Miteran na mirovnoj konferenciji o Bosni; Autor: Profimedia

Novija istorija beleži sasvim drugačije. Često govorite da je Miteranu bilo teško kada su u Srbiji prekriveni spomenici prijateljstva?

Koliko je to bio jak i težak udarac za nas. Mnogo tužno. Ali Miteran je bio protiv bombardovanja. Govorio mi je: „Rolane, dok živim, Francuska neće bombardovati Srbiju.“ Ponavljam, voleo je Srbe.

Ispričajte nam kako je reagovao na crne zastore.

Ovako je bilo, sada pamtim u svojoj 94. svaku rečenicu kao da je juče bilo. Kada je pročitao da su spomenici koji svedoče o našem prijateljstvu prekriveni crnim zastorima, pozvao me je telefonom. Bilo je osam ujutru. Rekao je: „Rolane, da li si video? Da li si pročitao? Molim te, učini sve što možeš da ovo prestane. Idi, zovi, bilo šta, samo neka prestane. Pa zar da nas Srbija celu zavije u crno...“ Bio je na ivici suza. Sumnjali ste u naša osećanja, i to nam je teško palo. Smatrali ste da vam je Francuska okrenula leđa.

Nismo imali pravo?

Ali ništa mi tu nismo mogli da uradimo. To je bilo naše lično mišljenje. Miteran je bio toliko potresen da mi je rekao: „Ali zar oni ne znaju da ćemo mi njih uvek gledati istim prijateljskim očima.“

Kosovo je i dalje rak-rana?

Uh. Znate kako, obaveza je da se kaže da je mišljenje potpuno drugačije. Znam da u vama i dalje leži patriotsko osećanje, Srbi su uvek bili patriote, ja to vrlo dobro znam. Ali okolnosti su bile takve da je Jugoslavija vremenom bila primorana da uskladi svoju politiku sa Evropom i da jednostavno promeni svoju mapu. Jugoslavija je bila sačinjena od vrlo komplikovanih ljudi, vrlo ponosnih ljudi, koji se nikad nisu bojali smrti. Kroz istoriju je bilo tako, i to ostaje. Dobro, drugačije su okolnosti, drugo je doba i nije vam lako, ali ste neverovatno hrabri i ponosni. Srbi su oduvek bili patriote, ali, složićete se, danas to baš i nije u modi, zar ne?

Ali otkud tolika ljubav prema Srbiji? Pročitala sam da ste kao dete imali figurice srpskih vojnika.

Moj otac Žorž Dima je imao običaj da noćima govori o događajima iz Prvog svetskog rata. Tačno je, imao sam figurice srpskih vojnika i divio sam se vašoj hrabrosti i odvažnosti. Oduvek me je interesovala istorija i moje mišljenje o Srbiji i Srbima se nikad neće promeniti. Mi smo bratski narod i gajim veliku ljubav prema Srbiji.


PIŠE Ivana Šaronjić

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Rolan Dima; Autor: ProfimediaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Rolan Dima; Autor: ProfimediaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Rolan Dima; Autor: ProfimediaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Rolan Dima; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS