Srbija

MOSKVA NEZADOVOLJNA: Kako je Vučičeva kandidatura naljutila Kremlj i pokvarila Nikolićeve planove

Odluka da promeni premijersko mesto za predsedničko, koje ima manje ovlašćenja, izuzimajući možda samo u spoljnoj politici, može da znači da Vučić namerava da upravo tu sferu učini prioritetnom

Objavljeno: 16.02.2017. 17:25h
Foto: Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić; Autor: Beta
Kandidatura premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji ozbiljno ometa planove predsednika Tomislava Nikolića koji je, imajući podršku Rusije, računao na ponovni izbor, ocenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.

List piše da je odluka Srpske narodne stranke da podrži kandidaturu Vučića bila očekivana, jer je najuticaniji političar u Srbiji.
 


Odluka da promeni premijersko mesto za predsedničko, koje ima manje ovlašćenja, izuzimajući možda samo u spoljnoj politici, može da znači da Vučić namerava da upravo tu sferu učini prioritetnom.
 
"Vučić može da drži sferu spoljne politike pod svojom kontrolom, izbegavajući sadašnje kolizije u navišem rukovodstvu države", ocenjuje Komersant.

List dodaje da je za Vučića to važno i zato što se glavnim proruskim političarem smatrao Nikolić, koji nije skrivao svoju želju da dobije i drugi mandat.

Profimedia, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

U slučaju da Vučić postane predsednik, biće veoma važno ko će biti naredni premijer, jer će novi predsednik pokušati da očuva kontrolu nad vladom, piše list.

Dnevnik dodaje da su beogradski mediji pisali da bi to mogao biti sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, što bi, kao ocenjuje ruski dnevnik, bila svojevrsna kompenzacija Moskvi za odlazak sadašnjeg predsednika Nikolića, pošto se Dačić smatra ništa manje proruskim političarem od njega.

 

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS