Srbija

ROĐENDAN, A NIGDE SLAVLJA: Kosovo obeležava 9 godina samostalnog siromaštva i korupcije

Kosovo, koje nazivaju "najmlađom evropskom državom", obeležava deveti rođendan. Ipak, 24-godišnji Nazim Ahmeti nije u slavljeničkom raspoloženju...

Objavljeno: 17.02.2017. 10:53h
Foto: Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: Reuters
Kao i mnogi drugi, Nazim Ahmet satima prkosi hladnoći ispred tržnog centra u Prištini nadajući da će mu neko ponuditi bilo kakav jednodnevni posao i da će zaraditi bednu nadnicu od petnaestak evra.

Ahmeti ne skriva razočarenje: "Nisam očekivao da će nezavisno Kosovo postati Amerika. Ali nisam ni očekivao da ću morati brinuti o tome kako da prehranim porodicu".

Kosovo je 17. februara 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost, ali uprkos podršci određenog dela međunarodne zajednice, Kosovo je danas neuspela država koju na svim nivoima izjedaju korupcija i siromaštvo.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Prema službenim podacima, nezaposlenost je prošle godine pala na 26 odsto, ali stanovnici misle da je to "frizirana" brojka. Podaci Svetske banke govore da je nezaposlenost u poslednje četiri godine u proseku bila 42,6 odsto.
 
Trećina od kosovskih 1,8 miliona stanovnika živi ispod granice siromaštva, a prosečna navodno plata iznosi 360 evra. Pre devet godina Kosovo je imalo 300.000 stanovnika više.

Više od 300 kosovskih Albanaca pridružilo se džihadistima u Siriji i Iraku, ali analitičari misle da tome nije uzrok samo radikalna islamizacija nego upravo veliko siromaštvo. Isti razlog koji mlade Albance podstiče na iseljavanje u zapadnu Evropu, češće ilegalno nego legalno.

"Pogledajte im lica. Nijednog osmeha", kaže politički analitičar Ramuš Tahiri pokazujući na grupu mladih na glavnom gradskom trgu Majke Terezije. "Nijedan njihov san nije se ostvario".

Reuters, Sukobi u Prištini

"Kosovo mora da osigura perspektivu svojim građanima kako bi ostali u zemlji, mora sprečiti socijalne i druge krize koje ljude prisiljavaju da rešenja traže na drugim mestima", rekao je premijer Isa Mustafa, koji tvrdi da njegova vlada čini sve što može kako bi privukla strane investivije.

Vodeći list u zemlji Koha Ditore piše, međutim, da vlada nije došla ni blizu toga da ispuni očekivanja mladih.

Normalizacija odnosa sa Srbijom u tome je očito nužan korak. Razgovori Beograda i Prištine traju od 2011. a napredak je do sada zanemariv.Iako je tokom pregovora dolazilo do ozbiljnih kriza i tenzija, Srbija i Kosovo i dalje pokušavaju da nađu rešenje za pregovaračkim stolom.

AP, Đaci u Prištini

Ne računajući unosno krijumčarenje, Srbija je prošle godine na Kosovo izvezla robu u vrednosti od 400 miliona dolara, i to uglavnom hrane. Kosovski izvoz u Srbiju istovremeno je iznosio 40 miliona evra, što je za četiri miliona više nego izvoz "velikoj sestri" Albaniji.

Drugi problem razvoju je endemska korupcija koja seže i do vlasti. Kosovo je na listi percepcije korupcije organizacije "Transparency International" rangirano na 95. mestu od 176 zemalja.

Ekonomista Mehmet Gjata kaže da Kosovo ne može postati funkcionalna zemlja dok ne razvije ekonomiju sposobnu za rešavanje problema visoke nezaposlenosti i siromaštva. "Činjenica da imamo nenormalno bogatu elitu pokazuje da vladi ekonomski razvoj nije prioritet", naglasio je.

 

(Klix.ba / FENA)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: ReutersBiznis

NEWSWEEK U ALBANIJI Zemlja orlova u toplesu: Od države bez Pravnog fakulteta, do društva bez tabua (FOTO)

Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: ReutersSrbija

KRALJ MESA ILI "GONIČ ROBOVA": Vlada Srbije otklonila sve prepreke za dolazak nemačkog Tenisa

Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: ReutersDRUŠTVO

SIROČIĆI RAZVOJA: Ovo su potresne sudbine skoro sto miliona kineske dece bez roditelja

Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: ReutersSrbija

NEWSWEEK ISTRAŽUJE S verom u novi početak: Zašto Srbi prelaze u Islam

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Srbija
Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: ReutersSrbija

KALKULACIJE ZA MOĆ: Zašto SNS još uvek nema predsedničkog kandidata

Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: ReutersSrbija

NEWSWEEK INTERVJU Oliver Ivanović: Nisu mi smestili ni Albanci ni Srbi, već politikanti iz Euleksa

Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: ReutersSrbija

Božo Prelević za NEWSWEEK o slučaju Mali: Dosije - Kompletni idiot

Hašim Tači i Isa Mustafa; Autor: ReutersNEWSWEEK OTKRIVA

ŠOKANTNI CIA IZVEŠTAJI O TREPČI: Najveći rudnik olova u Evropi je u fokusu SAD već 70 godina

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.