IZBORI

OCENITE IZJAVE PREDSEDNIČKIH KANDIDATA: Aleksandar Vučić

Newsweek.rs i Online servis tvojstav.com sprovodiće, do predizborne tišine, ankete o tome kakav je vaš stav u vezi sa pojedinim izjavama predsedničkih kandidata

Objavljeno: 18.03.2017. 06:00h
Foto: Aleksandar Vučić; Autor: Nemanja Pančić
Svaka dva dana postavljaćemo neku od aktuelnih izjava jednog od kandidata, a nakon dva dana saopštavati kakvi su bili rezultati te ankete.

Na ovaj način želimo da istražimo na koji način su izjave koje daju predsednički kandidati tokom izbornog procesa za vas važni i da li im verujete. Pored toga, želimo da u obilju izjava, koje se svakodnevno daju, izdvojimo one za koje verujemo da bi tokom samih izbora mogle dodatno da utiču na pozicioniranje i kranji ishod svakog od kandidata.

Pred vama je izjava Aleksandra Vučića upućena kosovskim Albancima, povodom pogroma nad Srbima 17. marta 2004:

"Zaboravite na tu 'veliku silu', koju navodno imate"

 

REZULTATI PRETHODNE ANKETE:
 
Kako ocenjujete izjavu Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli, datu kao odgovor na pitanje - Imate li program?

”Beli će biti samo figura čistoće koju narod voli. Imaćemo građansku upravu na mestu predsednika."

Istraživanjem, čije nalaze predstavljamo, želimo da identifikujemo tzv "aktivno javno mnjenje", odnosno one ispitanike kojima ne treba "slati anketare" na kućnu adresu, zvati telefonom ili uključivati u online panel.

Jednostavno, anketa je puštena u internet etar preko www.newsweek.rs čekala je svoje ispitanike, koji su imali mogućnost da ocene izjavu predsedničkog kandidata Belog Preletačevića u periodu između 15. i 17. marta.

Tako je nastao prigodan uzorak 130 ispitanika. 

Socio-demografske osobine realizovanog uzorka karateriše podataka da su šest od deset ispitanika bili muškarci, a 40% žene. Polovina učesnika u istraživanju je starosti od 35 i 45 godina.

Na pitanje kako sebe opisuju, 3/4 ispitnaika je odgovorilo sa građanin, 5% član političke stranke.

U ideološkom pogledu dominiraju ispitanici koje sebe doživljavaju kao apolitične (1/3), socijaldemokrate/socijaliste (1/4) i liberal (1/6).

Grupa građana iz Mladenovca, pod nazivom "Beli - samo jako", tokom podnošenja kandidature Luke Maksimovića RIK, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli; Izvor: FoNet

Potencijalni predsednik Srbije, Beli Preletačević, u nadpolovičnom procentu je pozitivno ocenjen kao političar i lokalni funkcioner u Mladenovcu.

Kada je u pitanju izjava, koja je bila predmet ocenjivanja, prema mišljenju učesnika istraživanja ona sadrži dovoljno činjenica, proveriva i uverljiva, etična u smislu da govornik nikoga ne vređa i govori istinu, odnosno da je ostvarivo obećanje.

U svim navedenim indikatorima procenat onih koji su pozitivno ocenili izjavu Preletačevića je nadpolovičan.

Ova izjava je u najvećoj meri očuvala, dominantno, pozitivan odnos prema ovom predsedničkom kandidatu, ali i pozitivno uticala, jer su oni koji su (prvi put) pogledali izjavu promenili stav u pozitivnom smeru.   

Iz svega navedeno i imajući u vidu metologiju istraživanja, možemo reći da smo dobili odgovore od vrlo verovatno budućih glasača ovog predsedničkog kandidata.


(Hvala na učešću u anketi - Newsweek.rs i tvojstav.com)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Aleksandar Vučić; Autor: Nemanja PančićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Aleksandar Vučić; Autor: Nemanja PančićMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Aleksandar Vučić; Autor: Nemanja PančićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Aleksandar Vučić; Autor: Nemanja PančićMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS