Srbija

TAČIJEV PREDLOG U LIMBU: Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova se povlači iz procedure

Kosovski predsednik smatra da Zapad ne dovodi u pitanje potrebu stvaranja oružanih snaga Kosova, već insistira da se to uradi na drugačiji način

Objavljeno: 05.04.2017. 13:37h
Foto: Bezbednosne snage Kosova; Autor: Fonet/AP
Zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) koji je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, biće povučen iz procedure sve dok se ne iskoriste sve mogućnosti da se BSK ustavnim amandmanima transformišu u Oružane snage Kosova (OSK), saznaje danas agencija Beta u institucijama Kosova.

Kako je rečeno, s tim se složio i Tači, čime se izašlo u susret zahtevima SAD i NATO-a da se izmenama i dopunama Ustava izvrši transformacija BSK u OSK.
 


Kosovski predsednik je juče na tribini nevladine organizacije "Fol" rekao da SAD i druge zemlje, kao i predstavnici NATO-a ne dovode u pitanje potrebu stvaranja oružanih snaga Kosova, već insistiraju da se to uradi putem ustavnih promena i kroz sveobuhvatan postupak u kojem će učestvovati sve nacionalne zajednice.
 
"I mi želimo da i Srbi budu deo tog procesa i da ga podrže", rekao je Tači.

On je kazao i da su posle povratka predstavnika Srpske liste u kosovske institucije, međunarodni partneri obećali Prištini da će se angažovati kako bi obezbedili podršku Srba za formiranje vojske Kosova.

Prema kosovskim predsedniku, ali i predstavnicima drugih institucija Kosova, kosovski Srbi će biti uključeni u razgovore o ustavnim promenama i o osnivanju OSK.

Bezbednosne snage Kosova; Autor: Fonet/AP

Međutim, zamenik premijera Kosova iz Srpske liste Branimir Stojanović je za prištinske medije rekao da transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage, nije za Srpsku listu tema za razgovor i da će svaki pokušaj da se o tome razgovara biti gubljenje vremena.

Tači je dodao da ako ti napori ne uspeju, onda ostaje da se promene u misiji BSK izvrše putem zakona koji je on predložio.

Agencija Beta iz dobro obaveštenih izvora saznaje da institucije Kosova imaju saglasnost međunarodnih faktora da ukoliko se ne obezbedi podrška Srpske liste onda transformacija može da se ostvari izmenama i dopunama Zakona o BSK.
 

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Bezbednosne snage Kosova; Autor: Fonet/APSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Bezbednosne snage Kosova; Autor: Fonet/APSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Bezbednosne snage Kosova; Autor: Fonet/APMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Bezbednosne snage Kosova; Autor: Fonet/APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS