Srbija

BEZ ODGOVORA O SAVAMALI: Godinu dana od noćnog rušenja objekata u Hercegovačkoj (FOTO)

U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici... Građani su zvali policiju, ali ona nije reagovala

Objavljeno: 25.04.2017. 10:58h
Foto: Protesti povodom rušenja objekata u Savamali; Autor: Aleksandar Jovanović
Navršilo se godinu dana od rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, a još nije poznato ko je za to odgovoran.

U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.
 
Janković je utvrdio da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a kasnije rekao da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana. Predmet o Savamali u tužilaštvu je i nakon godinu dana u predistražnoj fazi.

Inače, objekti u Savamali su se nalaze nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi".

Srušeni objekti u Savamali, koji su bili u vlasništvu Ivana Timotijevića; Autor: Nebojša Mandić

Aktuelni VD zaštitnika građana Miloš Janković izjavioje za Radio Slobodna Evropa kako "policija u slučaju Savamala nije ostvarila saradnju sa Tužilaštvom“,

Kako je Janković naveo, otvara se pitanje postupanja Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, tela koje bi trebalo da kontroliše zakonitost rada policije. Do danas nije saopšteno ko je Policiji naredio da ne radi svoj posao, a upravo je na to pitanje odgovor trebalo da da istraga Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, istakao je Janković.

„Nemamo informacija šta je do sada uradio Sektor unutrašnje kontrole. Što se tiče Tužilaštva, imamo informacije koje su plasirane u javnosti da policija sa Tužilaštvom nije ostvarila saradnju kako je zakonom predviđeno. To takođe otvara i pitanje šta je učinjeno u pogledu policijskih službenika koji nisu postupali po nalogu? Zašto nisu pokrenuti disciplinski postupci protiv onih koji su opstruirali rad, a s druge strane, opstruiranje rada tužioca predstavlja i krivično delo“.

Siniša Mali i Aleksandar Vučić u obilasku radovana izgradnji Beograda na vodi; Autor: Nemanja Mandić

Krajem septembra 2016. ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da će Tužilaštvo od MUP-a o tome dobiti izveštaj kada se „sve završi“, te da da ne zna dokle je stigla istraga Sektora unutrašnje kontrole.

Upitan pre nešto više od mesec dana da li je sektor Unutrašnje kontrole Tužilaštvu dostavio izveštaj o Savamali - na koji se u tom trenutku čekalo već 11 meseci - Stefanović je rekao: „Moram da proverim sa sektorom... Mislim da jesu, ali moram da proverim. Ne znam... ne mogu da vam kažem tačno. Nisam pitao. Nisam se bavio istragom. To je posao tužilaštva i to će tužilaštvo i sektor da završe“, rekao je Stefanović 20. marta 2017. godine.

Osim što je bez odgovora ostalo pitanje koje je najviše zabrinulo građane - zašto policija nije reagovala na njihove pozive, tačno godinu dana od noćnog rušenja u beogradskoj četvrti, bez odgovora su i sva ostala pitanja koja su postavljana i 25. aprila 2016. godine.

Ko su bili ljudi maskirani fantomkama koji su, dok su se brojali glasovi nakon tek završenih parlamentarnih izbora, praktično zauzeli jedan kvart u Beogradu? Čiji su buldožeri te noći upotrebljeni za rušenje? Ko je naredio rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, odmah do gradilišta budućeg naselja "Beograd na vodi", kontroverznog i u javnosti oštro kritikovanog projekta uz koji je čvrsto stala aktuelna vlast u Srbiji koju predvodi Srpska napredna stranka premijera i od skoro izabranog predsednika Aleksandra Vučića?

Protesti pokreta Ne Davimo Beograd; Autor: Stefan Jokić

Zbog nerešavanja slučaja Savamala, u poslednih godinu dana su održani brojni, masovni, građanski protesti koje je organizovala inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, a u javnosti su, uz pitanja iznošene i brojne kritike, od kojih je svakako najteža ona da rušenje u kvartu Savamala zapravo predstavlja suspendovanje pravne države.

Umesto da ponude odgovore, predstavnici vlasti su pitanja o slučaju Savamala karakterisali kao „politički ostrašćena“ ili „usmerena protiv vlasti“, a ceo slučaj banalizovan je izjavama da su u pitanju bile „tri barake“ i to nelegalne...

Premijer Srbije je tako, gostujući na RTS-u novembra 2016. godine, na pitanje o Savamali odgovorio potežući slučaj nerazjašnjenog ubistva pevačice Jelene Marjanović, čije je beživotno telo pronađeno početkom aprila 2016. godine.

„Ne pogađa vas ljudski život, ali zanimaju javnost tri barake. I to ilegalne. Protivpravno sagrađene...“, rekao je tada premijer u intervjuu za RTS.

AP, Aleksandar Vučić

Do sada su donete dve presude koje su povezane sa slučajem Savamala. Prva je ona u kojoj je nedeljnik NIN sa 300.000 dinara (oko 2.400 evra) kažnjen po tužbi koju je ministar policije i visoki funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović podneo kao privatno lice zbog teksta i naslovne strane "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale".

Drugom (prvostepenom) presudom, Privredni sud u Beogradu proglasio je krivom firmu ''Milenijum tim'' za rušenje baraka koje su, nakon noćnog rušenja u aprilu 2016. godine, preostale u Hercegovačkoj ulici. Radio Slobodna Evropa je utvrdila da se presuda odnosi na rušenje dva do tri tada slučajno nesrušena objekta, koja je "Milenijum tim" srušio u avgustu i septembru prošle godine tokom raščišćavanja terena - dakle više od četiri meseca nakon noćnog rušenja.

Miloš Janković upozorava da je „dodatno rušenje“ na koje se presuda odnosi, otkrilo uključenost još nekih državnih organa u čitav slučaj.

Fonet, Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović

Godišnjica rušenja u Savamali biće obeležena još jednim građanskim protestom u organizaciji inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, simbolično, upravo u Hercegovačkoj ulici.

Jedan od glavnih zahteva dosadašanjih protestnih okupljanja bila je smena aktuelnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog, a on se ustalio od 8. juna 2016. godine, kada je premijer Vučić izjavio da „iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda i da će oni za to snositi odgovornost“.

"Siguran sam da nisu znali kakvi će detalji da budu, siguran sam da im namera nije bila ni kriminalna, niti čak loša. Ali, urađeno je nešto veoma loše, nešto što ne sme da se ponovi i iza toga stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i oni će snositi i krivično pravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti“, rekao je Vučić 8. juna.2016. godine.

Ipak, baš niko do sada nije snosio ni krivičnu, niti barem političku posledicu, a Siniša Mali i dalje je gradonačelnik Beograda, premda je najavio da se neće ponovo kandidovati.
 

(Beta/Radio Slobodna Evropa)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Protesti povodom rušenja objekata u Savamali; Autor: Aleksandar JovanovićSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Protesti povodom rušenja objekata u Savamali; Autor: Aleksandar JovanovićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Protesti povodom rušenja objekata u Savamali; Autor: Aleksandar JovanovićMagazin

NOVI NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nemanjići: Jednom smo bar imali državu

Protesti povodom rušenja objekata u Savamali; Autor: Aleksandar JovanovićSrbija

​ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću, konačno si priznao da je za tebe ljudski život bezvredan! Vreme je da Srbiji priznaš da si očajnik i lažov!

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS