Srbija

PALA VLADA KOSOVA: Izglasano nepoverenje Mustafi, čeka se da Tači raspiše izbore

Predsednik Kosova je u obavezi da odmah po izglasavanju nepoverenja vladi donese odluku o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora

Objavljeno: 10.05.2017. 16:53h
Foto: Isa Mustafa u kosovskom parlamentu; Autor: AP
Većina poslanika Skupštine Kosova podržala je danas zahev opozicije i izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe.

Od 115 prisutnih poslanika za zahtev opozicije o nepoverenju Vlade glasalo je 78 poslanika, protiv 34, dok su tri bila uzdržana, prenosi N1.Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

Inicijator zahteva za pad vlade Fatmir Ljimaj kazao je da je današnja diskusija dokazala da je vreme za kraj trenutne vlade.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj na vanrednoj konferenciji za novinare nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, kazao je da je kraj Mustafine vlade dobra vest, jer sada Kosovo ponovo pripada narodu.
 
Odlučujući glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) na čijem je čelu Kadri Veselji, predsednik Skupštine, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe. Poslanici Sprske liste glasali su za raspuštanje Vlade.

Predsednik Kosova je u obavezi da odmah po izglasavanju nepoverenja vladi donese odluku o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora, najkasnije u roku od 45 dana od izglasavanja nepoverenja.

Predsednik Kosova shodno Ustavu ima dve mogućnosti: prva je da ukazom raspusti Skupštinu Kosova i da se najkasnije u roku 45 dana održe prevremen izbori, a druga je da odredi novog mandatara za sastav vlade, koji bi funkciju premijera, ako obezbedi podršku Skupštine Kosova obavljao do kraja sadašnjeg mandata.

Druga opcija medjutim nije moguća pošto su opozicione stranke protiv koalicije s Demokratskom partijom Kosova, kojoj prema Ustavu pripada pravo da sama ili s nekom drugom strankom predloži mandatara za sastav Vlade Kosova.

Isa Mustafa u kosovskom parlamentu; Autor: Reuters

Očekuje se da već sutra predsednik Tači potpiše ukaz o zakazivanju vanrednih parlamentarnih izbora koji će najverovatnije biti 11. ili 18. juna.

Pad Vlade Kosova je siguran znak nestabilnosti političke scene a izbori koji predstoje i proces formiranja nove vlade znak su da će biti paralisan briselski dijalog, izjavio je danas član Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS) Dejan Radenković.

"Pored toga, to će biti dodatni razlog za neformiranje Zajednice srpskih opština i za paralizu procesa koji bi doveo do boljitka za srpsku zajednicu", rekao je Radenković za agenciji Beta.

Važan razog za rušenje Vlade je, prema Radenkovićevim rečima, nastojanje vrha Demkratske partije Kosova da, "produžavajući krizu u nedogled zapravo pokuša da prolongiraju početak rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK, s obzirom da najveći deo rukovodstva ove stranke treba da se nadje na optuženičkoj klupi tog suda".
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Isa Mustafa u kosovskom parlamentu; Autor: APMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Isa Mustafa u kosovskom parlamentu; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Isa Mustafa u kosovskom parlamentu; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Isa Mustafa u kosovskom parlamentu; Autor: APMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS