Srbija

POSTIGNUT DOGOVOR O KOALICIJI: Haradinaj zvanično kandidat za premijera Kosova

Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo potpisali su predizborni koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima 11. juna

Objavljeno: 17.05.2017. 13:21h
Foto: Ramuš Haradinaj; Autor: Reuters
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kandidat je za premijera u ime velike predizborne koalicije sklopljene sa Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veseljija i Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja, javlja danas Radio Slobodna Evropa.

Haradinaj je do sada bio jak kritičar Demokratske partije i Demokratskog saveza, koji su bili u vladajućoj koaliciji. Dosadašnja vladajuća Demokratska partija Kosova, te koalicija iz opozicije, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, potpisale su predizborni koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na prevremenim parlamentarnim izborima 11. juna, potvrdila je Miradije Mavrići iz Centralne izborne komisije Kosova.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

U toj koaliciji je još 10 manjih partija. Ove partije postigle su sporazum nekoliko minuta pre ponoći, kada je istekao rok za predaju predizbornih koalicija. "Bez ikakve sumnje ova koalicija će biti pobednička 11. juna", izjavio je portparol Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj na vanrednoj konferenciji. "Ovu zemlju konačno treba da vodi jedan čovek koji uživa kredibilitet, a to je Ramuš Haradinaj", dodao je on.
 
Enver Hodžaj, potpredsednik Demokratske partije, potvrdio je na vanrednoj konferenciji da će Haradinaj biti kandidat za premijera, a da će Kadri Veselji biti nosilac zajedničke liste.

Demokratska partija je prethodno Kadrija Veseljija kandidovala za premijera.
Haradinaj se žustro protivio spornom Sporazumu o demarkaciji, i rekao da će u slučaju da on dođe na vlast trenutna verzija demarkacije biti opovrgnuta. Do ovakve situacije je došlo nakon što su u utorak uveče predizborni sporazum potpisali Demokratski savez Kosova dosadašnjeg premijera Ise Mustafe i Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija.

A nešto ranije, koaliciji su se pridružili i aktuelna gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari Ljilja i nezavisni poslanik Iljir Deda. Od albanskih partija, jedino je pokret Samoopredeljenje ostao van svake koalicije, čiji su članovi ubrzo reagovali protiv pomenutih dešavanja. "Već neko vreme govorimo da su Alijansa i Inicijativa ušli u koaliciju sa Demokratskom partijom. Onda kada su prevarili ujedinjenu opoziciju. Večeras su je samo ozvaničili", napisao je Dardan Molićaj iz ovog pokreta.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest
Povezane vesti
Ramuš Haradinaj; Autor: ReutersANALIZA

KO ĆE BITI BUDUĆI PREMIJER KOSOVA: Ramuš Haradinaj, Avdulah Hoti ili Aljbin Kurti?

Ramuš Haradinaj; Autor: ReutersARHIVA

NEWSWEEK OTKRIVA: Ovo je Ljubomir: Zaklali ga Četnici... u kolevci sa još 67 dece, žena i staraca (FOTO)

Ramuš Haradinaj; Autor: ReutersSrbija

REHABILITOVAN NIKOLA KALABIĆ: Sud presudio u korist unuke, tužilac najavio žalbu

Ramuš Haradinaj; Autor: ReutersSrbija

DIPLOMATE EU U POSETI KOSOVU: Zgroženi smo zbog uništavanja kulturnog blaga u Prizrenu

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Srbija
Ramuš Haradinaj; Autor: ReutersSrbija

​KAO ZAPETA PUŠKA: Srbija u samom vrhu sveta po količini civilnog naoružanja!

Ramuš Haradinaj; Autor: ReutersSrbija

ANALIZA: Novinar Newsweeka Milovan Jovanović potpuno predvideo rasplet političke krize u Albaniji (VIDEO)

Ramuš Haradinaj; Autor: ReutersSrbija

NEWSWEEK O UBISTVU U BORČI: Policija čeka da ubica počini još jedan zločin

Ramuš Haradinaj; Autor: ReutersSrbija

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Šahovska legenda izbliza: Tajni život Bobija Fišera u Banji Kanjiži (FOTO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.