Srbija

KRIK OTKRIVA: Advokatica Siniše Malog bezuspešno pokušala da se upiše kao vlasnica spornih kompanija

Advokatica Ana Panajotova tražila je da registar bugarskih kompanija retroaktivno izvrši izmenu i nju upiše kao direktorku i vlasnicu ofšor firmi

Objavljeno: 06.06.2017. 14:08h
Foto: Siniša Mali; Autor: Fonet
Advokatica gradonačelnika Beograda Siniše Malog Ana Panajotova tražila je od bugarskog poslovnog registra da je retroaktivno upiše kao vlasnicu i direktorku kompanija preko kojih je Mali kupovao stanove na bugarskom primorju i čiji je i dalje direktor. Registar je odbio da izvrši takvu promenu.

Mali je kao direktor dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva 2012. godine kupio bugarske firme „Erul 11“ i „Erma 11“ a preko njih kupovao apartmane u luksuznom letovalištu „Sveti Nikola“ u Bugarskoj.Panajotova, kojoj je Mali još 2012. dao punomoćje da u njegovo ime potpisuje dokumentaciju i zastupa ga u bugarskom registru, tražila je da registar u kompanijama „Erul 11“ i „Erma 11“ retroaktivno izvrši izmenu i nju upiše kao direktorku i vlasnicu ofšor firmi, saznaje bugarski portal Bivol.
 
Registar je odbio da prekrši zakon i izvrši promenu. Tako je Mali i dalje zaveden kao direktor ofšor firmi koje kontrolišu bugarske kompanije i nekretnine na Crnom moru.

Ovakav retroaktivni upis promene u bugarskom registru oslobodio bi Sinišu Malog brojnih sumnji budući da je Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila da je on bio direktor ovih ofšor kompanija i da je to izbegao da joj prijavi. Proverom njegove imovine i poslova, Agencija je posumnjala da određene novčane transakcije tokom kupoprodaje stanova mogu biti pranje novca "jer se radi o gotovinskim uplatama ili bezgotovinskim prilivima… u velikim iznosima, u kratkom vremenskom periodu i bez jasne logike."

Agencija je proveru započela nakon što su KRIK i Bivol u oktobru 2015. otkrili da je Mali kupio 24 stana na bugarskom primorju – 23 kao direktor ofšor firmi, a jedan je upisao na svoje ime.

Siniša Mali; Autor: Fonet

Nakon KRIK-ovog teksta Mali je tvrdio da je njegov potpis na ugovoru o kupovini stanova falsifikovan i da je angažovao bugarskog grafologa koji je to potvrdio. Dokaze u prilog svojih tvrdnji, međutim, nikada nije pokazao javnosti.

Agencija za borbu protiv korupcije je na osnovu provere koju je sprovela
sastavila izveštaj i u avgustu prošle godine ga prosledila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Izveštaj je, kako je novinarima KRIK-a rečeno, na „proverama“, a Agencija je u međuvremenu pokrenula novi postupak provere njegove imovine i prihoda.

Proveravaju se, između ostalog, i navodi gradonačelnikove bivše supruge Marije Mali da mu je pomogla da prikrije poreklo 95.000 evra, o čemu je govorila u intervjuu za KRIK u februaru ove godine.
 
PIŠE Milica Vojinović za KRIK
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Siniša Mali; Autor: FonetRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Siniša Mali; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Siniša Mali; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Siniša Mali; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS