Srbija

UBICA BRISA TATONA OSUĐEN NA 12 GODINA: Na ponovljenom suđenju smanjena zatvorska kazna

Đorđe Prelić osuđen je na 12 godina zatvora za ubistvo navijača Tuluza čime mu je kazna smanjena za tri godine

Objavljeno: 07.06.2017. 11:37h
Foto: Mesto na kom je ubijen Bris Taton; Autor: Profimedia
Viši sud u Beogradu osudio je danas Đorđa Prelića na 12 godina zatvora za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine, čime mu je ranija kazna smanjena za tri godine.

Sudsko veće je većinom glasova (ne jednoglasno) donelo odluku da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu, odnosno da su on i drugi učesnici tuče "u planiranom i organizovanom napadu svesni radnje koju čine lišili života Brisa Tatona tako što su mu naneli teške povrede opasne po život".U tu kaznu biće uračunate i četiri godine koje je proveo u pritvoru i zatvoru.
Sud je utvrdio i da Prelić nije bio organizator napada na navijače francuskog Tuluza, već je u njemu učestvovao umesto vođa navijačke grupe i označio ga kao istaknutog člana navijačke grupe "Alkatraz".
 
Na izricanju presude rečeno je da su se vođe navijača različitih grupa dogovorile da zajedno napadnu navijače Tuluza u gradu, da su se okupili u Terazijskom parku, podelili baklje, drvene palice i hirurške maske i u grupa otišli na Obilićev venac gde su napali francuske navijače.

Veće je utvrdilo da su navijači, među kojima je bio i Prelić, tukli, šutirali, gazili, gađali čašama i pepeljarama francuske navijače, da su jednom bakljom zapalili kosu kada su pokušali da mu zapale lice, a da su Tatona opkolili, oborili na ulicu, udarali ga i gazili po glavi i telu. Zatim su ga pritisnuli na metalnu ogradu i bacili sa više od četiri metara visine, od čega je zadobio teško povrede od kojih je preminuo 29. septembra 2009. u Beogradu.

U obrazloženju presude veće je navelo da je Prelić bio svestan radnje u kojima učestvuje predstavljaju "bezobzirno nasilničko ponašanje". Sud je dodao da je cenio izjave svedoka i saslušao nove svedoke, te da je došao do zaključka da njihovim svedočenjem tvrdnje sudskih veštaka nisu poljuljane, a da u izjavama svedoka ima kontradiktornosti. Prelić ima pravo žalbe.

Bris Taton; Autor: Profimedia

Zastupnik porodice ubijenog francuskog navijača Brisa Tatona advokat Slobodan Ružić izjavio je danas da će kada dobije pismenu presudu videti iz kojih je razloga osuđenom Đorđu Preliću smanjena kazna na 12 godina.

On je rekao i da već osam godina traju pokušaji pritiska dela javnost na sud da se događaji posle kojih je Taton preminuo tretiraju kao nesrećan slučaj. "Sud je odoleo pritiscima", rekao je Ružić.

Advokat odbrane Đorđa Prelića najavio je da će se žaliti na presudu i ocenio da je presuda rezultat kompromisa, koji su van sudnice i domašaja pravosuđa.

Bris Taton nakon napada; Autor: Profimedia

On je dodao da smatra da će konačnu odluku o slučaju doneti Apelacioni sud i da se nada da će neko posle drakonskih kazni doneti objektivnu presudu koja će moći da zadovolji "interese koje provejavaju sudnicama".

On je dodao da se iz kratkog obrazloženja presude vidi da je sud utvrdio da Prelić nije učestvovao u organizovanju napada na navijače francuskog Tuluza ali da je sud cenio celokupnost dela.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Mesto na kom je ubijen Bris Taton; Autor: ProfimediaSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Mesto na kom je ubijen Bris Taton; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Mesto na kom je ubijen Bris Taton; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Mesto na kom je ubijen Bris Taton; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS