Srbija

TRANSPARENTNOST SRBIJA: I dalje se ne zna ko je platio hvalospeve aktuelnim vlastima

Hvalospevi koji su objavljeni u nedeljnom izdanju dnevnog lista "Politika" predmet su istrage nevladine organizacije Transparentnost Srbija

Objavljeno: 08.06.2017. 11:59h
Foto: Transparentnost Srbija; Autor: Milan Obradović
Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da su od ovlašćenih iz Grada Beograda dobili informaciju da Sekretarijat za informisanje nije objavio, a Sekretarijat za finansije nije platio "hvalospeve" aktuelnim gradskim vlastima u nedeljnom izdanju lista "Politika", niti imaju saznanja ko je to učinio.

Transparentnost koja je informacije dobila na osnovu zahteva za pristup informacijama navodi da je na taj način uglavnom otklonjena sumnja da je budžetski novac "utrošen za otvorenu propagandu gradonačelnika Siniše Malog i političke opcije kojoj pripada".Kako navode, "najmanje problematično bi bilo da je Siniša Mali ili neko od njegovih saradnika sam platio ovu reklamu" jer objavljivanje takvog oglasa bi bilo sporno sa stanovišta propisa o oglašavanju, ali ne i sa stanovišta skrivenih uticaja na vlast ili zloupotrebe javnih resursa.
 
Takođe, ako iz oglasa stoji SNS ili neka druga stranka koja vlada Beogradom, i to bi bilo dopušteno, ali bi trebalo da bude jasno ko je oglašivač, navode iz Transparentosti.

Najlošija varijanta bi, po njima, bila da je oglas platio neki pojedinac ili privredni subjekt koji posluje sa gradom ili gradonačelnikom i koji na taj način plaća za raniju uslugu ili kupuje neku buduću.

Fonet, Siniša Mali

"Upravo zbog takvih opasnosti oglašavanje u vezi sa izborima, političkim strankama i javnim funkcionerima mora biti posebno uređeno, a ne samo opštim pravilima oglašavanja", navode iz Transparentnosti.

Oni ukazuju da postoji prostor za ispitivanje da li je reč o poklonu koji je u vidu besplatne usluge učinjen gradonačelniku ili njegovoj političkoj stranci kao i da u oba slučaja, Agencija za borbu protiv korupcije je ovlašćena da prikupi dodatne podatke i utvrdi činjenice.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Transparentnost Srbija; Autor: Milan ObradovićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Transparentnost Srbija; Autor: Milan ObradovićMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Transparentnost Srbija; Autor: Milan ObradovićMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Transparentnost Srbija; Autor: Milan ObradovićMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS