Srbija

OLIVER IVANOVIĆ ZABRINUT ZBOG REZULTATA IZBORA: Uticaj Srba na Kosovu biće još manji

Svima je jasno da se premijer Kosova ne bira samo na osnovu glasova, već i na osnovu mišljenja međunarodne zajednice, a naročito ambasadora SAD, smatra Ivanović

Objavljeno: 12.06.2017. 12:22h
Foto: Zorana Jevtić, Oliver Ivanović
Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je danas da će posle vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu uticaj Srba biti još manji i da "nije siguran" da na Srpskoj listi ima pojedinaca čiji je kredibilitet dovoljno veliki za ozbiljnu ulogu Srba.

"Za ozbiljnu i aktivnu ulogu Srba potrebno je da kredibilitet pojedinca bude tako veliki da ga uvažavaju i stranci i Albanci, i podrazumeva se - da ga uvažava srpska zajednica. Da li mi imamo takve ljude na ovoj listi? Pa nisam baš siguran", rekao je Ivanović za regionalnu TV N1.Prema proceni koalicije nevladinih organizacija "Demokratija na delu" koja je nadgledala jučerašnje izbore na Kosovu, na osnovu preliminarnih rezultata 33 odsto glasova osvojila koalicija okupljena oko Ramuša Haradinaja, slede Samoopredeljenje sa 26,6 odsto, koalicija oko Demokratskog saveza Kosova osvojila je 25,3 odsto, dok je Srpska lista osvojila 4,8 odsto, a sve ostale partije 10,1 odsto glasova, Komentarišući rezultate izbora, Ivanović je rekao da ne može reći da će lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj sigurno biti premijer Kosova.
 
"Očekivao sam bolji rezultat iz OVK krila, Alijanse za budućnost... Sa 33 do 35 odsto ne mogu imati dovoljan broj da sa nekom drugom strankom, osim ako je Demokratski savez Kosova, formiraju Vladu", kazao je Ivanović dodajući da je to što će se dešavati nakon izbora i dalje velika enigma.

Ivanović je rekao i da je Haradinaj ostvario bolji rezultat ne bi se moglo reći da će sigurno biti premijer.

Kako je dodao, svima je jasno da se premijer Kosova ne bira samo na osnovu glasova, već i na osnovu mišljenja međunarodne zajednice, a naročito ambasadora SAD u Prištini.

Ramuš Haradinaj glasa na parlamentarnim izborima na Kosovu; Autor: EP

Ivanović je rekao da ne vidi razlog zašto Srbi ne bi bili deo velike koalicije - ako se Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova spoje.

Ali, kako je rekao, u takvim uslovima vrlo lako je moguće da se "na naše ljude i potrebe ne obrati adekvatna pažnja".

"Srbi u prethodnoj vladi nisu uspeli da se nametni kao ozbiljan faktor", rekao je Ivanović i dodao da nije siguran ni da su i sada naučili lekciju.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zorana Jevtić, Oliver IvanovićSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Zorana Jevtić, Oliver IvanovićSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Zorana Jevtić, Oliver IvanovićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Zorana Jevtić, Oliver IvanovićMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS