Srbija

RUSIJA SKEPTIČNA OKO IZJAVA ANE BRNABIĆ: Pitanje je koliko je Srbija bliska Evropskoj uniji

Pomoćnik ruskog predsednika kaže da je Kremlj skeptičan prema izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić da je Evropska unija ispred Rusije.

Objavljeno: 05.07.2017. 12:20h
Foto: Vladimir Putin; Autor: Reuters
Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio je kako se Kremlj s određenim skepticizmom odnosi prema izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić da će radije izabrati Evropsku uniju nego Rusiju u slučaju da bude prisiljena da bira.

"Koliko je Srbija bliska EU, to je još pitanje", rekao je on, prenosi Tanjug ruske medije.Brnabić je ranije rekla da ukoliko Srbija bude prisiljena da birati između bližih veza s Rusijom i članstva u EU, odlučiće se za ovo drugo.
 
Kazala je da će kao premijerka nastaviti put koji je započeo njen prethodnik, sada predsednik Srbije, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. godine, kada joj se završava mandat. "EU je tamo gde mi idemo - to je jasno", rekla je Brnabić.

"Mi imamo emotivne veze sa Rusijom, zbog tradicije, kulture i vere", navela je ona i ukazala na to da "u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika".

Prema njenim rečima, ova osećanja se ne mogu zanemariti, "ali naš strateški put je EU".

Ana Brnabić; Autor: Fonet

Podsećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, agencija Bloomberg navodi da Brnabić nije mogla potvrditi hoće li Srbija nastaviti s tim stavom ukoliko bude ugroženo njeno pristupanje EU.

"Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region", rekla je Brnabić.

"Bez obzira da li smo u potpunosti spremni 2020. godine da se pridružimo EU, to će opet zavisiti od EU da li želi da prihvati nove članice", rekla je Brnabić.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vladimir Putin; Autor: ReutersRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Vladimir Putin; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Vladimir Putin; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Vladimir Putin; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS