Srbija

ŽIČARA NA ADI NEMA GRAĐEVINSKU DOZVOLU: Kako je 20 metara visok ilegalni objekat nikao usred Beograda

U opštini Čukarica kažu da žičara na Adi nema građevinsku dozvolu i da protiv firme "Zip lajn" vode postupak za bespravnu gradnju

Objavljeno: 11.07.2017. 11:42h
Foto: Ilustracija: Pokazna vežba MUP na Adi Ciganliji; Autor: Fonet
Nema novih informacija o stanju 22-godišnjeg mladića, koji je juče pao sa žičare na Adi Ciganliji, s više od 20 metara visine, pravo na šljunak, ali u Urgentnom centru kažu da je mladić životno ugrožen.

Po nalogu tužilaštva u toku je policijska istraga, koja bi trebalo da utvrdi šta je uzrok pada i eventualnu odgovornost. U opštini Čukarica kažu da žičara na Adi nema građevinsku dozvolu i da protiv firme "Zip lajn" vode postupak za bespravnu gradnju.Vožnja koja uzburkava krv u žilama, tako je 2015. najavljen početak rada žičare koja prevozi s jedne na drugu obalu Savskog jezera. Nije potrebno iskustvo, na sajle mogu i deca, a bezbednost je, kako je tada izjavljivao vlasnik žičare Saša Mandić, zagarantovana.
 
"Sve je bezbedno i sigurno. Pripadnici SAJ proverili su ispravnost naših sajli. A putnicima je u kartu uračunato i osiguranje, tako da nema razloga za brigu", rekao je 27. juna 2015. vlasnik firme "Zip lajn" Saša Mandić.

Od juče razloga za brigu je mnogo, jer je sa više od 20 metara visine, pod još nerazjašnjenim okolnostima, pao instruktor. Žičara je zato do daljeg zatvorena, a na brojna otvorena pitanja, nema ko da da odgovor. Vlasnik žičare ugasio je telefon, ali iz Ade Ciganlije, čiji je Zip lajn zakupac, tvrde da je sve ugovorne obaveze ispunio.

"Ada neće bežati od odgovornosti, ukoliko je ima, ali bezbednost na samoj toj lokaciji koja je određena za zabavni sadržaj "Zip lajn" odgovoran je sam zakupac koji je, ponavaljam, obezbedio sve ateste, kako bi se pokrila bezbednost svih korisnika žičare", kaže Maja Pavlović, Ada Ciganlija.

Žičara na Adi Ciganliji; Autor: Vladimir Sporčić

Da se nesreća nije desila, javnost verovatno nikada ne bi ni saznala da frima Zip lajn nema dozvolu opštine Čukarica za postavljanje konstrukcije, zbog čega tamošnja građevinska inspekcija vodi postupak protiv "Zip lajna" zbog bespravne gradnje.

"Građevinska inspekcija opštine Čukarica građevinski inspektor Odeljenja za građevinsku inspekciju i izvršenja opštine Čukarica izvršio je kontrolu nad izgradnjom objekta i rešenjem naložio obustavu radova. Odeljenju za građevinske i komunalne poslove nije podnet zahtev za izdavanje dozvole, a nemamo podataka da li je takav zahtev odnet gradskim organima".

Kako je moguće da bespravni objekat funkcioniše u okviru javnog preduzeća, iz Ade Ciganlije kažu da ni po jednoj tački ugovora sa njima, "Zip lajn" nije bio u obavezi da im dostavi građevinsku dozvolu.
 
(N1) ...
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Pokazna vežba MUP na Adi Ciganliji; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ilustracija: Pokazna vežba MUP na Adi Ciganliji; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ilustracija: Pokazna vežba MUP na Adi Ciganliji; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ilustracija: Pokazna vežba MUP na Adi Ciganliji; Autor: FonetMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS