Srbija

AMERIČKI MEDIJI UOČI VUČIĆEVE POSETE: Vreme je da se Beograd opredeli

Vučić će 17. jula doputovati u posetu SAD gde će razgovarati sa potpredsednikom Majkom Pensom. To će biti njegov prvi susret sa novom američkom administracijom

Objavljeno: 15.07.2017. 13:51h
Foto: Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: Profimedia
Predstojići susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika SAD Majka Pensa prilika je da se veze Beograda sa Vašingtonom učvrste, ali i da se razgovara o pitanjima koje muče američku administraciju, pre svih na čijoj je strani Beograd, prenosi Glas Amerike (VOA) ocene analitičara.

"Kada bih ja savetovao Belu kuću, rekao bih da Srbiji prenesu snažnu poruku da odluči da li želi da ima konstruktivnu ulogu u regionu i posveti se evroatlantskim integracijama, ili će i dalje da flertuje sa Rusijom. Moram da kažem da od svih zemalja jugoistočne Evrope Srbija verovatno ima najmanji zajednički interes sa SAD", rekao je Luk Kofi iz fondacije Heritidž koja je bliska novoj američkoj administraciji.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Janoš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike rekao je da je "krajnje  vreme da Srbija odluči kome će se prikloniti, Zapadu ili Rusiji".

"Crna Gora je odabrala, Makedonija je odabrala, sve zemlje u regionu su odabrale da budu ili deo NATO-a ili zapadnog sveta, i odbace uticaj Rusije. Mislim da je Vučićeva poseta zato važna, jer će iz prve ruke saznati šta američka administracija očekuje od srpske vlade", rekao je Bugajski.
 
Prema ranijim najavama iz Beograda Vučić će 17. jula doputovati u posetu SAD  gde će razgovarati sa potpredsednikom Majkom Pensom. To će biti njegov prvi susret sa novom američkom administracijom i prva poseta SAD od kako je stupio na dužnost predsednika. 

Glas Amerike navodi da će jedna od tema Vučićevog razgovora sa Pensom biti i pitanje ruskog humanitarnog centra u Nišu za koji su američki zvaničnici jasno stavili do znanja da je potencijalni problem. 

"Srbija mora biti opreznija u spoljnopolitičkim odlukama. Možete imati dobre odnose s Rusijom i ako nemate humanitarni centar, i ako ne učestvujete u zajedničkim vojnim vežbama ili ne organizujete sastanak lidera Republike Srpske i Putina na svojoj teritoriji. Srbiji se mora staviti do znanja da smo svega toga svesni", rekao je Luk Kofi.

Reuters, Majk Pens i Donald Tramp

Potpredsednik Atlatnskog saveta Dejmon Vilson rekao je da će "konačnu odluku o tome šta će uraditi sa ruskim centrom doneti Srbija".

"Pitanje za SAD je kako da i one ostanu prisutne u Jugoistočnoj Evropi. Predlažem da prisustvo američkih trupa u okviru KFOR-a i Bondstila ne bude privremeno, već stalno, kako bi bilo jasno da je Amerika kao sila ostaje tu i ubuduće", dodao je.

VOA prenosi i ocenu eksperata da sastanak Trampa sa predstavnicima Inicijative tri mora u Poljskoj, najavljena poseta potpredsednika Majka Pensa Crnoj Gori i Vučićev dolazak u Vašintgon pokazuju da se Amerika vraća u Jugoistočnu Evropu i na Balkan.

"Imamo mnogo posla, biće i teških pitanja između SAD i Srbije i ovo je prilika da se od početka rešavaju kako treba. Mislim da je Bela kuća zainteresovana da sa Srbijom izgradi odnos poverenja i da u Vašingtonu postoji volja da se Zapadnom Balkanu pokaže da nije zaboravljen. Mi vidimo Vučića kao partnera", rekao je Dejmon Vilson.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: ProfimediaSvet

​VLADIMIR PUTIN O SEBI: Ja sam obična osoba, volim da slušam Mocarta i da čitam istorijske romane

Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: ProfimediaSrbija

MINISTARSTVO ODBRANE: Preko 20.000 migranata zaustavljeno u pokušaju da uđu u Srbiju

Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: ProfimediaSvet

TRAMP GA POZVAO U POSETU, DUTERTE ODGOVORIO: Nikada neću posetiti Ameriku, ona je nula od zemlje!

Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: ProfimediaSvet

ZA SVE SU "KRIVI" RUSI: Ova zemlja će preko noći porasti za 25 santimetara u visinu!

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Srbija
Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: ProfimediaSrbija

GRAĐANI ŠIDA REVOLTIRANI ZBOG IZBEGLICA: Sve je dobro, samo nek' odu

Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: ProfimediaSrbija

Beograd ponovo postaje centar studentskog sveta

Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: ProfimediaSrbija

BIVŠI MINISTAR PROGLAŠEN KRIVIM: Oliver Dulić osuđen na tri i po godine zatvora!

Aleksandar Vučić u Vašingtonu; Autor: ProfimediaSrbija

EVO DOKAZA KAKO VUČIĆ ZLOUPOTREBLJAVA PORESKU UPRAVU PROTIV AMG: Deset inspekcija u samo jednom danu! (VIDEO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.