Srbija

FIJAT PRIHVATIO 2 OD 4 ZAHTEVA: Štrajkački odbor FCA danas odlučuje o daljim koracima

Štrajkački odbor tvrdi da uopšte nije otpočeo pregovore sa poslodavcem, već da, po pisanju medija, sa FCA verovatno pregovara samo država

Objavljeno: 17.07.2017. 09:51h
Foto: Protest radnika Fijat Krajsler; Autor: Fonet
Štrajk 2.000 radnika firme "Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA)" ušao je u 15. dan, a pošto još nema pregovora, Štrajkački odbor danas treba da odluči šta će dalje.

U Štrajkačkom odboru je rečeno da njegovi predstavnici od jutros razgovaraju sa štrajkačima iz prve smene i objašnjavaju da Štrajkački odbor uopšte nije otpočeo pregovore sa poslodavcem, već da, po pisanju medija, sa FCA verovatno pregovara samo država.Krajem prošle sedmice, Ministarstvo privrede Srbie je predložilo štrajkačima protokol koji su oni odbacili pošto je Štrajkački odbor ocenio da je to bio predlog za prekid štrajka, a ne za pregovore, te je Vladi ponudio svoju verziju.

Protest radnika Fijat Krajsler; Autor: Fonet

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da u Ministarstvo privrede i Vladu Srbije nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem koju Štrajkački odbor firme Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu kaže da je uputio u petak, 14. jula.

"Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros: nemamo nikakav predlog protokola od njih. Ali, to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo s poslovodstvom Fijata, i da reše svoje probleme", rekao je Knežević za Radio-Televiziju Srbije.

Knežević je rekao da su plate radnika FCA male, da treba da se povećaju i da će se na tome insistirati, ali je naglasio da Vlada Srbije to ne može garantovati.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević; Autor: Marina Lopičić

Kako je naveo, do sada je od četiri zahteva Štrajkačkog odbra rukovodstvo Fijata prihvatilo dva - u vezi sa organizacijom posla i plaćanjem troškova gradskog prevoza. A u vezi bonusom i povećanjem plata, možemo samo da posredujemo, dodao je ministar.

On je istakao da u vlada nije pregovarač u rešavanju krize u Fijatu, da ne navija ni za koga, niti je na strani investitora.

Kako je istakao, štrajk bi trebalo da se prekine što pre jer je to u interesu svih, a Vlada Srbije je tu da radnike i poslodavca "dovede za sto".

Štrajk u FCA počeo je 27. juna zbog zahteva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Protest radnika Fijat Krajsler; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Protest radnika Fijat Krajsler; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Protest radnika Fijat Krajsler; Autor: FonetMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Protest radnika Fijat Krajsler; Autor: FonetMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS