Svet

Partizanske pesme nepoželjne na Kozari

Nekoliko ljudi koji su tokom intoniranja himne Republike Srpske pevali partizanske pesme je legitimisano

Objavljeno: 05.07.2015. 19:51h
Foto: Fonet, Učesnici obeležavanja bitke na Kozari
Nekoliko osoba koje su došle na obeležavanje 73. godišnjice Bitke na Kozari, udaljeno je sa ceremonije, u pratnji policije, jer su tokom izvođenja himne Republike Srpske, pevali partizanske pesme, preneo je portal Buka. Aktivista iz Banjaluke Dražen Crnomat potvrdio je za Al Džaziru da je šest osoba legitimisano, a da su jednog od njih, koji je snimao događaj, policajci izdvojili sa strane i "naterali da sve izbriše sa kamere".

On je rekao da je policija bila korektna. Informaciju je na svom Tviter nalogu podelio i analitičar Srđan Puhalo, koji je rekao da mu nisu poznate sve okolnosti događaja. Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana. U njoj je blizu 11.000 Nemaca, uz podršku 20.000 ustaša i domobrana, vodilo ofanzivu protiv svega oko 3.000 partizana. Goloruki narod spasavao se u zbegovima. Neke partizanske jedinice probile su obruč, ali puno naroda i boraca nije uspelo da se izvuče. Oni koji nisu pobijeni, odvedeni su u koncentracione logore, mahom u Jasenovac i Staru Gradišku. Prema ustaškim i nemačkim dokumentima, u kozaračkoj ofanzivi je zarobljeno 68.000 ljudi.
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet, Učesnici obeležavanja bitke na KozariMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Fonet, Učesnici obeležavanja bitke na KozariMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Fonet, Učesnici obeležavanja bitke na KozariMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Fonet, Učesnici obeležavanja bitke na KozariSvet

NIKAD NIJE KASNO: Veteran iz Drugog svetskog rata menja pol u 90. godini (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS