Svet

Atlantide našeg doba: Ovo su najlepši potopljeni gradovi na svetu (FOTO,VIDEO)

Sablasni krstevi koji vire iz vode, jedva vidivi temelji i zarđalo gvožđe danas krase ove nekada prosperitetna mesta, od kojih je većina ciljno potopljena kako bi se obezedila voda i struja za rastuću populaciju

Objavljeno: 27.10.2015. 13:48h
Foto: Wikipedia/Sander van der Wel, Kuron Venosta (Italija)
Zamislite da se jednog dana probudite u svom domu, otvorite prozor i vidite kako vlasti isteruju vaše komšije iz kuća jer će vaš grad biti potopljen. Sablasni krstevi koji vire iz vode, jedva vidivi temelji i zarđalo gvožđe danas krase ove nekada prosperitetna mesta, od kojih je većina ciljno potopljena kako bi se obezedila voda i struja za rastuću populaciju.

Saznajte više: Atlantropa: Kolosalan plan da se pregradi Mediteran i napravi superkontinent (FOTO,VIDEO)

Dok su neki gradovi demolirani pre plavljenja, drugi su ostali netaknuti, a njihove sablasne pojave i danas ulivaju jezu u posetioce ovih zanimljivih lokacija.
Wikipedia/Edprada, Potosi (Venecuela)
1. Potosi, Venecuela

Gradić Potosi napušten je 1985 godine kada su vlasti odlučile da u blizini izgrade hidroelektranu. Meštani su prepustili svoje domove vodi i narednih 20 godina jedino što se videlo od grada bio je krst crkve koja je bila najviša građevina u mestu.

Međutim, 2010. godine, voda je počela da se povlači i Potosi je polako izranjao na svetlost dana. Gotička crkva ponovo je vidljiva i pored erozije i vlage zbog koje izgleda kao da je starija nekoliko vekova.

2. Kuron Venosta, Italija

Jedna jedina kula obeležava mesto nekadašnjeg sela koji se danas nalazi ispod jezera Lago di Resija. Alpsko mesto potopleno je nakon završetka Drugog svetskog rata kada su vlasti odlučile da spoje 3 jezera u jedno i podignu hidroelektranu. Pre potapanja, 163 kuće i 1.300 ari voćnjaka su prekriveni peskom, a toranj je namerno ostavljen kao memorijal. Zimi, kada se površina jezera zaledi, do njega se može stići peške.

Saznajte više: Strava i užas: Ovo je 14 najjezivijih mesta na planeti (FOTO)​
Wikipedia/Sander van der Wel, Kuron Venosta (Italija)
3. Vilarinjo da Furna, Portugal

I ovaj gradić doživeo je svoj kraj zbog hidroelektrane. Portugalsko selo koje postoji od vremena Rimskog carstva, bilo je dom oko 300 ljudi pre nego što je potopljeno 1972. godine. Interesantno je da zemljište i dalje pripada potomcima vlasnika čije se nekadašnje kuće pojave s vremena na vreme, kada nivo vode u rezervoaru opadne.

Saznajte više: Gradovi duhova: 10 najneverovatnijih napuštenih gradova na svetu (FOTO)

Vilarinjo da Furna bio je specifično selo, jer su njegovi meštani živeli u sistemu nasleđenom od Vizigota, Naime, svaka porodica imala je jednog člana predstavnika u takozvanoj hunti, odnosno savetu starešina sela.
Wikipedia/Benkeboy, Vilarinjo da Furna (Portugal)
4. Džal Mahal, Indija

Vodena palata u Džajpuru nalazi se na centru jezera Man Sagar. Niko ne zna kada je tačno izgrađena, a pretpostavlja se da je stara najmanje 300 godina, jer je sigurno sagrađena pre brane koja se danas nalazi na jezeru. Prva četiri sprata palate su potopljena, a kada je vodostaj visok iznad površine viri samo poslednji sprat. Palata je renovirana za posetioce i osvetljena je noću.

Saznajte više: Ovo su jedini plavokosi crnci na svetu: Melanežani sa Solomonovih ostrva (FOTO)
Wikipedia/Jal Mahal Project, Džal Mahal (Indija)
5. Vila Epekuen, Argentina

Turističko selo izgrađeno 20ih godina prošlog veka bilo je u svom zenitu 70ih dom 5.000 ljudi. Nakon toga, godinu za godinom sve obilnije padavine punile su obližnje jezero koje je 1985. godine probilo branu i potopilo čitavo mesto. Tek 2009. godine selo je isplivalo, a dve godine kasnije vratio se prvi i jedini stanovnik.

Saznajte više: Milijarde godina Zemljine umetnosti: Ovo su najlepši i najčudniji pejzaži na planeti (FOTO)

6. Ši Čeng, Kina

Jedan od najneverovatnijih arheoloških lokaliteta na svetu nalazi se ispod površine kineskog jezera Kjandao. Lavlji grad ili kineska Atlantida, kako ga zovu, nastao je tokom vladavine dinastije Han između 25. 200 godine. Lokalitet se prostire na prostoru ekvivalentnom površini 62 fudbalska terena.

Saznajte više: Mislićete da hodate po brašnu: Ovo je jedina bela pustinja na svetu (FOTO)

Neprocenjivi reljefi i statue ipak nisu spasile grad od potapanja 50ih godina, kada je izgrađena brana. Ipak, čak i danas Ši Čeng ne prestaje da privlači turiste, tačnije ronioce kojima su drevni ostaci postali jedna od najomiljenijih atrakcija.

(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Wikipedia/Sander van der Wel, Kuron Venosta (Italija)Kultura

​KAMEN KOJI JE OTVORIO SVET DREVNIH FARAONA: Poigrajte se prvim 3D modelom najvažnije ploče u istoriji Egipta (VIDEO)

Wikipedia/Sander van der Wel, Kuron Venosta (Italija)Kultura

SKORO 4.000 GODINA PRE INTERNETA: Otkriven najstariji "emodži" na svetu (FOTO)

Wikipedia/Sander van der Wel, Kuron Venosta (Italija)Foto

FOTOGRAFIJA DANA: Osveženje od tropskih vrućina

Wikipedia/Sander van der Wel, Kuron Venosta (Italija)NAUKA

OSTACI MISTERIOZNE ARKTIČKE CIVILIZACIJE: Dve srednjovekovne mumije otkrivene na ivici Sibira (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS