Svet

Dogi beg obaveza i za francuske restorane: Gostioničari besni zbog pakovanja nepojedenih specijaliteta

Samo iz Francuskih restorana godišnje se baci više od milion tona nepojedene hrane, što je uzrok donošenja novog zakona. Ipak, gostioničari pakovanje ostataka smatraju uvredom njihovih specijaliteta

Objavljeno: 04.01.2016. 16:18h
Foto: Reuters, Restoran u Francuskoj
Francuski restorani biće u zakonskoj obavezi da gostima koji to žele, obezbede "dogi beg", pakovanje nepojedene hrane i nepopijenog pića u restoranima, preneli su danas francuski mediji.

Prema novom zakonu francuski ugostitelji koji su dugo smatrali "dogi beg" pakovanje hrane uvredom trpezarijskog bontona, moraće da omoguće svojim gostima da ponesu hranu koju su platili. Novi zakon stupio je na snagu 1. januara, deo je kampanje za smanjenje količine hrane koja se svake godine baci u Francuskoj.

Samo iz Francuskih restorana godišnje se baci više od milion tona nepojedene hrane, saopštile su francuske vlasti. Francuska vlada pokrenula je 2013. godine inicijativu za smanjivanje rasipanja hrane za 50 odsto do 2025. godine. Međutim, naterati prosečan francuski restoran da gostima pakuje nepojedene ostatke burgonske govedine ili petla u vinu biće veliki izazov. Pakovanja nepojedene hrane iz restorana koje gosti mogu poneti kućama. "dogi beg" uobičajna su pojava širom sveta, posebno u SAD.
Reuters, Restoran u Parizu
Međutim, ovakva praksa izrazito je nepopularna u Francuskoj. Francuzi nemaju čak ni sopstvenu reč za ovakvo pakovanje hrane,već ga nazivaju "le dogi beg", navode francuski mediji.

Istraživanje regionalne vlade, sprovedeno 2014. godine pokazalo je kako 75 odsto Francuza smatra ideju o "dogi begu" zanimljivom, dok je 70 odsto ispitanika tvrdilo da nema nameru da nosi ostatke hrane iz restorana. Za mnoge goste skupih francuskih restorana traženje "dogi bega" smatra se neprimerenim, dok kuvari ne žele da njihova savršeno servirana jela završe u kesama i kartonskim kutijama.

"U Francuskoj imamo kulturnu barijeru prema nošenju hrane iz restorana", izjavio je jedan od zvaničnika regionalne vlade. On je naveo kako se gosti ne usuđuju da potraže "dogi beg" iz skupih restorana u Francuskoj, jer se to smatra degradacijom njihovih specijaliteta.

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Restoran u FrancuskojSvet

SKANDALOZNO PRIZNANJE JUNKERA: Suhomesnati proizvodi za istok imaju manje mesa

Reuters, Restoran u FrancuskojSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Reuters, Restoran u FrancuskojSvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

Reuters, Restoran u FrancuskojSvet

​MAKRON UVIDEO PROBLEM: Francuska pokrenula inicijativu za bolju kontrolu oružja i municije na Balkanu

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS