Svet

Putin: Reakcija Ankare na obaranje aviona ponižavajuća, odmah su zatražili NATO zaštitu

"Turska vlast je požurila da se obrati NATO-u tražeći zaštitu, što izgleda čudno, i po mom mišljenju ponižavajuće“, rekao je Putin

Objavljeno: 12.01.2016. 20:38h
Foto: Fonet, Vladimir Putin
Reakcija Ankare nakon obaranja ruskog vojnog aviona suhoj-24 je bila ponižavajuća, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Odnosi između Rusije i Turske pogoršali su se nakon obaranja aviona, koji je, kako Ankara tvrdi, prekršio turski vazdušni prostor.

I ruski Generalštab i sirijska Vazdušna komanda negirali su ovakve tvrdnje, navodeći da do kršenja turskog vazdušnog prostora nije došlo.

“Umesto da su nam ponudili neko objašnjenje za ratni zločin koji je počinjen, turska vlast je požurila da se obrati NATO-u tražeći zaštitu, što izgleda čudno, i po mom mišljenju ponižavajuće“, rekao je Putin za nemački “Bild“. 

Ruski lider je dodao da problem nema nikakve veze sa članstvom Turske u NATO i da niko nije napao Tursku. 

Kao odgovor na tursko “zabadanje noža u leđa“, kako je Putin opisao incident, Moskva je uvela niz ekonomskih sankcija Turskoj. 

“Nadam se da takvi incidenti neće dovesti do većih sukoba. Naravno, svi razumemo da će Rusija braniti svoje bezbednosne interese svim raspoloživim sredstvima u slučaju pretnji“, naglasio je ruski predsednik.

"Ponavljam, NATO štiti svoje članice od napada, ali niko nije napao Tursku. Ako Turska ima interese drugde u svetu, u susednim zemljama, da li to znači da NATO mora da zaštiti te interese. Znači li to da Nemačka, kao član NATO, mora da pomogne Turskoj da se proširi na susedne teritorije?", rekao je Putin, navodi Tas.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet, Vladimir PutinSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Fonet, Vladimir PutinSvet

PRVI ODGOVOR KREMLJA: Rusi proteruju američke diplomate i oduzimaju imovinu ambasade

Fonet, Vladimir PutinSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Fonet, Vladimir PutinSvet

​VLADIMIR PUTIN O SEBI: Ja sam obična osoba, volim da slušam Mocarta i da čitam istorijske romane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS