Svet

​Bitka našeg doba: Ovo je 5 najneuspelijih naftnih ratova u istoriji

Koja je korist od zauzimanja naftnih polja, ako se usput u potpunosti uništi zemlja? Mnogi narodi saznali su na teži način uzaludnost naftnih ratova, jer cena goriva nekada je mnogo viša od njegove vrednosti

Objavljeno: 14.01.2016. 12:51h
Foto: Reuters, Ilustracija: Zapaljeno naftno polje
Poslednjih sto godina, nafta ne samo da je bila uzrok brojnih ratova, već je i odsudno uticala na strategiju ratovanja. Osvajanje naftnih polja i sprečavanje naprijatelja da zauzme ista bio je zadatak komandanata i generala. Sve to radilo se kako bi se obezvedio ključni resurs za industrijsku ekonomiju i modernu vojsku.

Međutim, koja je korist od zauzimanja naftnih polja, ako se usput u potpunosti uništi zemlja? Mnogi narodi saznali su na teži način uzaludnost takvih poduhvata, jer cena nafte nekad je mnogo viša od njene vrednosti.

Ovo su najneuspešniji naftni ratovi u istoriji:

5. Američki ratovi u Iraku

Pitanje da li su vojne kampanje SAD-a u Iraku 1991. i 2003. godine bile motivisane naftom predstavlja predmet žučne rasprave do dana današnjeg. 

Glvni argument onih koji tvrde da je nafta bila uzrok predstavlja brojnost američkih trupa i astronomska cena čitave operacije. Novac utrošen na rat u Iraku i obaranje Sadama Huseina koštao je starijeg Džordža Buša predsedničke pozicije, Džordža Buša Mlađeg ugleda, a američki poreski obveznici će pravu cenu ove intervencije plaćati decenijama.
Reuters, Ilustracija: Vojnik prolazi pored zastave Iraka
4. Sadamova invazija na Kuvajt

Godine 1991. Huseinov Irak je objavio rat Kuvajtu zbog sporova oko iračkog duga, kuvajtske hiperprodukcije nafte i navoda da Kuvajt krade iračku naftu.

Irak je vrlo lako mogao da nadvlada svog malenog suseda, ali su se u konflikt umešale SAD, koje su prethodno podržavale Irak u ratu protiv Irana.

Na pepelu sistema: Kolika je uloga Sadama Huseina i SAD u usponu Islamske države

Uprkos ultimatumu UN-a da se povuče iz Kuvajta, Sadam Husein je odbio da okonča sukob. Rezultat je bila akcija "Pustinjska oluja" u kojoj su američke trupe ubedljivo porazile iračku vojsku i ozbiljno zaljuljale režim Sadama Huseina.

Pre ovog rata, Irak je bio jedna od glavnih sila u arapskom svetu, a zbog Huseinove pohlepe za "crnim zlatom", počeo je proces njegovog propadanja.
Wikipedia, Sadam Husein
3. Iransko-irački "Tankerski rat"

Sukob između Irana i Iraka trajao je od 1980. do 1988. godine, a rezultat je bio nepovoljan i za jedne i za druge. Frustrirani pat pozicijom na bojnom polju, obe strane su se odlučile da udare na naftnu industriju protivnika.

Irak je otpočeo "Tankerski rat" 1984. godine napadom na iranske rafinerije i tankere. Uz to, Irak je  postavio veliki broj podvodnih mina. Iran je uzvratio vazdušnim udarima i sličnim mornaričkim napadima.

Robovi koji su osnovali carstvo od 300 godina: Ovo je jedna od najmoćnijih država u istoriji

Uprkos nekih 450 napada, nijedna strana nije uspela da obezbedi pobedu i primora drugu stranu na predaju.

Istovremeno, sukob je doveo do tenzija između Irana i SAD, jer su američki ratni brodovi pratili trgovačke brodove kroz Persijski zaliv. Nakon što su iranske mine prekinule plovne rute, uništivši američki razarač, komandosi SAD su odgovorili udarima na iranske mornaričke objekte i brodove.
Reuters, Iranka prolazi pored murala Ajatole Homeinija u Teheranu
2. Istočni front

Ako je neki lider bio opsednut naftom, onda je to bio Hitler, koji se često žalio kako njegovi "generali ne znaju ništa o ekonomskim aspektima rata". U stvari, oni su znali mnogo bolje od nacističkog Firera koji je nepromišljeno slao divizije pancera u nemoguć poduhvat zauzimanja sovjetskih naftnih polja.

Nemački pokušaj da se blickrigom postigne brza i odlučujuća pobeda nad Sovjetskim savezom okončan je krajem leta 1941. Do juna sledeće godine oslabljena nemačka armija bila je sposobna za ofanzivu na samo jednom delu istočnog fronta.

Izgubljena prednost: Ovo je 10 najvećih vojnih grešaka svih vremena

Najbolje divizije, Hitler je poslao na jug, gde je trebalo da zauzmu bogata naftna polja Kavkaza. Operacija "Blu" je počela dobro i do avgusta, nacisti su stigli do Staljingrada. Međutim, tu ih je čekao neprobojni bedem sovjetske vojske koja se u međuvremenu okupljala.

Hitler je, shodno svom karakteru, odigrao na sve ili ništa. Da bi ostvario svoj plan, on je podelio armiju na dva dela. Jedan je ostao da se bori ta sam grad, a drugi deo je nastavio ka Kavkazu. Ni jedna, ni druga armija nisu uspele da ostvare cilj što je dovelo do jednog od najvećih poraza ne samo u istoriji Nemačke, već i istoriji rata uopšte.

Prekretnicu u Drugom svetskom ratu i kraj Hitlerovog sna o hiljadugodišnjem rajhu doneo je poraz proistekao iz nepromišljenog naftnog pohoda.
Wikipedia, Nemačka vojska u Staljingradu
1. Pacifički rat

Odluka Japana da napadne SAD 1941. godine imala je više uzroka - od kontrole nad Kinom, do borbe za nadmoć na Pacifiku. Ipak, najdirektniji razlog za početak rata bio je embargo na naftu koji su SAD i evropske zemlje uvele Japanu. Kako carski Tokio nije raspolagao izvorima nafte, dok je sa druge strane imao jaku industrijsku ekonomiju, moćnu mornaricu i mnogobrojno vazduhoplovstvo, sukob oko vrednog resursa bio je neizbežan.

Japansko rukovodstvo se osećalo saterano u ćošak i primorano na jednostavan izbor - povlačenje ili zauzimanje evropskih kolonija bogatih naftom koje oslabljene i okupirane evropske sile nisu mogle da brane. Jedinu opsanost u zom poduhvatu predstavljala je američka pacifička flota koja je morala biti "neutralizovana".

Ipak ni uništavanje Perl Harbora ni zauzimanje naftnih polja nije pomoglo Japanu. Pravi problem predstavljao je prevoz izvađene nafte u Japan. Do 1945. godine američka mornarička blokada i veliki broj podvodnih mina onesposobili su japansku tankersku flotu i na taj način i mornaricu i avijaciju što je na kraju dovelo do sloma Japanskog carstva.
Wikipedia, Američki razarač Arizona u plamenu (Napad na Perl Harbor)
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Ilustracija: Zapaljeno naftno poljeSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Reuters, Ilustracija: Zapaljeno naftno poljeMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Reuters, Ilustracija: Zapaljeno naftno poljeMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Reuters, Ilustracija: Zapaljeno naftno poljeMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS