Svet

Kinezi zatvorili 35 restorana jer su u kuvari začinjavali hranu opijumom

U hrani pronađeni derivati kao što su kodein i morfin, koji mogu da izazovu zavisnost. Tradicija začinjavanja jela makom u prahu u Kini je stara, ali je zabranjena 2013

Objavljeno: 22.01.2016. 12:30h
Foto: AP, Kineski restoran
Desetine restorana u Kini zatvoreni su zbog služenja testenine, kuvanih jela, grilovane ribe i pržene piletine začinjene sa makom, koji može da izazove zavisnost u određenom broju slučajeva, jer se od maka između ostalog - pravi opijum

Kineska Agencija za hranu i lekove potvrdila je da je 35 restorana pod istragom i da je pet već sudski procesuirano. 

Zakonodavci u Kini kažu da su u hrani pronašli derivate maka - kodein i morfin. Lokalnim vlastima je rečeno da podignu nivo kontrole u restoranima, jer su aditivi koji nastaju iz maka zabranjeni od 2013. u Kini. 

Začinjavanje jela makom u prahu nije novost u Kini, iako nije još uvek jasno da li tako začinjena hrana može da izazove zavisnost. 

Pre dve godine, vlasnik jednog restorana brze hrane u Kini zatvoren je na 10 dana nakon što je priznao da je dodavao mak u prahu u svoja jela kako bi mu se gosti vraćali. 

Saznajte zašto Kinezi jedu štapićima 

Slučaj je dospeo u žižu interesovanja nakon što je policija zaustavila vozilo kojim je upravljao 26-godišnji muškarac i uradila mu narko-test na licu mesta. Igrom slučaja, taj muškarac je nekoliko minuta pre toga pojeo porciju knedli u pomenutom restoranu. 

Kina se već godinama bori sa velikim brojem prehrambenih skandala, od čega je najveći bio baš 2014. kada je otkriveno da je jedan snabdevač obezbeđivao Mek Donalds i druge lance restorana pokvarenim mesom. 

(Newsweek.rs / CNN.com)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Kineski restoranMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

AP, Kineski restoranSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

AP, Kineski restoranSvet

KINESKE UVEZENE MLADE: Seks trafiking kao izlaz iz problema 30 miliona neženja

AP, Kineski restoranSvet

KINA UPOZORILA INDIJU: Ne izazivajte sreću, povucite vojsku sa kineske teritorije!

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS