Svet

Da li je hrana u nekim od najskupljih svetskih restorana vredna cene koja se za nju plaća

Cena večere za jednu osobu u „Arakiju", koji je ime dobio po svom vlasniku i glavnom kuvaru Micuhiru Arakiju, iznosi oko 450 dolara. I to bez sakea i bakšiša. Svih devet mesta u „Arakiju" rezervisano je nedeljama unapred

Objavljeno: 29.01.2016. 11:47h
Foto: Reuters, Restoran
Među britanskim ljubiteljima dobre hrane prošle godine brzo se raširila vest: novootvorenom suši baru sa devet mesta u Londonu pripala je sumnjiva čast da bude najskuplji restoran u Britaniji.

Cena večere za jednu osobu u „Arakiju", koji je ime dobio po svom vlasniku i glavnom kuvaru Micuhiru Arakiju, iznosi oko 450 dolara. I to bez sakea i bakšiša. Svih devet mesta u „Arakiju" rezervisano je nedeljama unapred.

Araki priznaje da je njegov restoran skup, ali to opravdava objašnjenjem da nabavlja najkvalitetnije proizvode koji se mogu naći -lignje iz Južne Arike, atlantsku tunu plavorepku iz Irske i Portugala, bele tartufe iz Italije. Da budemo pošteni -on zaista i priprema najbolji suši i plodove mora u Londonu.

Ali čak i da su jela predivna, 450 dolara po osobi je baš skupo. Može li bilo kakav obrok da vredi takvu zapanjujuću sumu ispisanu na računu? Na to pitanje je možda i nemoguće odgovoriti, ali hajde da pokušamo da procenimo šta za svoj novac možete da dobijete u nekim od najskupljih restorana u svetu.
Profimedia, Hrana
ŠTA DOBIJATE

Ispostavlja se da je „Araki" još i povoljan u poređenju s najskupljim restoranom na planeti. A to bi bio „Sublimoušn" na Ibici. Nadam se da već sedite jer ako sednete da večerate u „Sublimoušnu", to će vas koštati oko 1.600 dolara po osobi. Glavni kuvar i šef ovog restorana Pablo Ronsero jeste modernista i sledi istu tradiciju kao Seran Adrija, čiji je restoran „El Buli" smatran najboljim na svetu dok 2011. nije zatvoren. Večera u „Sublimoušnu" predstavlja nadrealistički performans.

Trpezarija se sastoji od jednog jedinog belog stola i 12 stolica. Gotovo 30 ljudi iza scene koristi ovu pozornicu za projektovanje različitih zvukova i dramatičnih slika - od vrtova Versaja, pa do ledenih bregova na Antartiku, dok kelnerice odevene kao stjuardese serviraju 20 jela.

Kuhinja je besramno modernistička. Okrugle masline zamrznute u tečnom azotu služe se okačene na konopcu za veš, zajedno sa štipaljkama, a krofna nadevena guščjom paštetom u prostoriju stiže privezana za balon. Mada se Ronsero hvali da je to „prva gastronomska predstava na svetu", drugi ističu da se u svom konceptualnom pristupu ugledao na restoran „Ultravajolet" u Šangaju, koji je osmislio francuski kuvar Pol Pere. On naplaćuje skromnijih 600 dolara po osobi.
Thinkstock, Par na večeri
SKUPO POVRĆE

A šta je s Francuskom, tradicionalnom zemljom najbolje kuhinje na svetu? Na prvi pogled restoran „Arpež" u Parizu ne deluje baš kao mesto gde ćete se za svoj novac dobro najesti. Gde je govedina, upitaćete se možda. Večerom kakva se ovde redovno služi dominiraju jela od povrća, a cena iznosi oko 425 dolara po osobi, što „Arpež" možda čini najskupljim restoranom u Francuskoj.

Tu sam prvi put večerao pre gotovo 25 godina, kad je Alen Pasar bio mladi glavni kuvar koji obećava - mada je hrana koju je tad pripremao bila „kuzin granmer", odnosno tradicionalna „bakina kuhinja". Na smeni stoleća, nakon pojave bolesti ludih krava u Britaniji, Pasar je odlučio da prestane da služi crveno meso. Umesto toga, usredsredio se na vrhunski pripremljeno povrće. Njegovo karakteristično jelo, čorba od paradajza posuta sladoledom od senfa, mora se okarakterisati kao jedno od najintenzivnijih iskustava na polju čula ukusa.

Ako postoji obrok za koji može da se kaže da menja život, to je večera u „Arpežu". Stoga cena možda i nije tako strašna. Restoran, međutim, ne mora da bude inovativan da bi bio astronomski skup - „Luj Kinz" u Monaku, prvi od restorana Alena Dukasa koji je stekao tri Mišlenove zvezdice, služi klasična jela francuske kuhinje. Jednostavna su, ukusna i skupa. Preporučujem sirove škampe „san remo" na želeu od škarpine, obilno posute najkvalitenijim kavijarom „šrencki" iz Kine - po ceni od oko 170 dolara - ili kirnju sa komoračom i južnim voćem za oko 121 dolar.

U Italiji je najskuplja enoteka „Pinkjori" u Firenci. Mada je glavna kuvarica Ani Feolde tri Mišlenove zvezdice stekla još 1993, hrana inspirisana francuskom kuhinjom nije jedina atrakcija ovog restorana za imućne goste. Njen suprug Đorđo Pinkjori odavno je opsednut kvalitetnim vinima, tako da poseduje više od 130.000 boca najboljih arhivskih vina iz 20. veka. Đorđo vam zato može veselo ponuditi da uporedite ukus italijanskih i francuskih vina, tako što će vam, recimo, poslužiti „sanakeju" iz 1985. i „muton rošild" iz 1982 - i pustiti vas da sami procenite. Takva zabava je skupa, ali dugo se pamti.
Par u restoranu
RENE, O RENE

Sada, kada svetom vrhunskog kulinarstva dominiraju nordijske zemlje, neizbežno je i da njihovi najbolji restorani budu skupi. Rene Redžepi, genijalni glavni kuvar „Nome" u Kopenhagenu, povremeno šokira ljude time što im za jelo posluži žive škampe na podlozi od leda ili mrave. I on traga za savršenim sastojcima, bilo da je reč o morskim ježevima s polarnog kruga, ili debelim jastozima iz hladnih voda Torndhajma u Norveškoj.

Večera od 20 jela tu će vas koštati oko 250 dolara po osobi, a imaćete osećaj da ste se sreli s potpuno novim ukusima. „Noma" se sprema da se na nekoliko meseci preseli u Sidnej, a večera za jednu osobu tamo će imati cenu od koje suze udaraju na oči: oko 360 dolara, što znači da će biti najskuplji gastronomski doživljaj u Australiji.

U svim ovim restoranima ne kupujete samo životne namirnice, već i iskustvo koje bi moglo da preobrazi način na koji razmišljate o hrani. Cena je visoka, ali zapravo je možda samo tri ili četiri puta veća od cene običnog obroka u pomodnom restoranu u ma kom velikom gradu, koji ćete odmah zaboraviti.

A ako za taj novac doživite iskustvo koje ćete godinama pamtiti i koje će izmeniti ili dovesti u pitanje način na koji se hranite, možda je čak i mudro da svoj novac potrošite upravo na njega. 

(Piše: Brus Paling)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, RestoranSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Reuters, RestoranSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Reuters, RestoranSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Reuters, RestoranMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS