Svet

Newsweek istražuje: Koliko lako balkansko oružje završava u rukama terorista

Automat M70 korišćen u napadu na parisko pozorište Bataklan transportovan je 26. maja 1981. za Sarajevo, za potrebe Snaga teritorijalne odbrane.Prodaja sličnih pušaka cveta čak i na buvljacima

Objavljeno: 25.03.2016. 08:00h
Foto: Reuters, Komemoracija žrtvama napada u Parizu
Put oružja iz komunističke ere vodi od jednog slovačkog veb-sajta do prošlogodišnjeg terorističkog napada u Parizu u organizaciji ID, dok novi propisi nisu uspeli da zaustave prodaju smrtonosnog oružja kriminalcima.

Sedmog januara 2015. islamista Šerif Kuaši i njegov brat Said ostavili su za sobom krvoproliće u redakciji lista Šarli ebdo. Dva dana kasnije Amedi Kulibali, Kuašijev blizak saradnik, izveo je napad na jevrejsku samoposlugu u Parizu.

Oružje koje je koristio Kulibali potiče iz komunističke Čehoslovačke: to su dve automatske puške VZ 58, jedna proizvedena 1961, a druga, kraća verzija, 1964.

To oružje, prema dosijeu francuske policije, povučeno je iz upotrebe da bi bilo pretvoreno u staro gvožđe. Puške su u vrlo lošem stanju, ali mogu da ubijaju.

Obe imaju žig „Kol armsa“, slovačkog oružara. Jedna je onesposobljena i podvedena pod kategoriju signalnog oružja 2013, a druga godinu dana kasnije. Obe su prodate kao neubojito streljačko oružje 2014, a kupac je mogao da bude bilo ko stariji od 18 godina. A onda ih je ponovo osposobio oružar iz podzemlja. Prema balističkom stručnjaku pariske policije, reaktivacija takvog oružja je laka jer je neophodna samo manja prepravka cevi.

Takvo oružje može da se kupi preko interneta i dobije poštom. Kratka puška košta oko 500 evra, dok duža verzija staje između 230 i 280 evra. Nešto skuplja su dva pištolja „tokarev“ TT33, koje je terorista Kulibali takođe imao kod sebe. Oni datiraju iz 1951, odnosno 1952; i njih je „Kol arms“ 2014. pretvorio u signalne pištolje da bi ih kriminalno podzemlje kasnije ponovo preradilo u smrtonosno oružje.

Kako je Kulibali sakupio svoj arsenal? Trag vodi do Slovačke i ukazuje na veliki propust francuske policije.


Prva stanica šverca: Slovački veb-sajt

Prodavnica „AFG sekjuriti“ nalazi se u slovačkom gradu Partizanske, udaljenom dva sata vožnje od Beča. Radnja je smeštena u podrumu dvospratnice, u neposrednoj blizini pruge. Novinar Špigla slobodno je mogao da razgleda šta trgovac nudi, ali je sestra vlasnika rekla da kompanija ne odgovara na pitanja novinara.

Iz tog podruma AFG je kriminalce širom Evrope snabdevao oružjem podvedenim pod kategoriju „neubojitog“, kao što su startni, gasni i signalni pištolji i puške. Među kupcima su bili gangsteri u Velikoj Britaniji, neonacisti u Nemačkoj i islamski teroristi u Francuskoj.

AP, Kalašnjikov

To oružje se prodaje „za zabavu“, tvrdi AFG na svom sajtu, recimo za organizovanje replika bitaka iz Drugog svetskog rata. Na sajtu takođe piše da je reč o „originalnom oružju, s neznatnim prepravkama“.

Ovo oružje za staro gvožđe potiče iz slovačkih državnih magacina, policijskih i vojnih skladišta. Posle raspada komunističkog bloka Slovačka je odlučila da uštedi na uništavanju vojne opreme, pa je čitave kontejnere slala kompanijama kao što je „Kol arms“ da bi ubitačno oružje bilo pretvoreno u igračke.

Kad je to oružje napuštalo hale „Kol armsa“, bilo je bezopasno - sa zakonske tačke gledišta. Međutim, za kriminalce je to bilo pravo blago.
Prema podacima nemačke policije, AFG je u inostranstvu prodao 14.000 komada takvog oružja, uglavnom preko interneta. Francuski istražitelji smatraju da za samo dva sata iole stručan oružar može da ga pretvori u instrumente za ubijanje.

Kupci oružja

Godine 2014. AFG je postao predmet interesovanja vlasti u Nemačkoj i Britaniji. Sve je počelo od jednog paketa iz Nemačke poslatog britanskom gangsteru Aleksandru M., pod nadimkom Smouki, pljačkašu iz Londona koji se danas nalazi na odsluženju doživotne robije. U paketu su se nalazile automatske puške „škorpion VZ61“. Smouki je naručio puške iz zatvora preko svog smartfona.

Vlasti su imale samo pseudonim nemačkog posrednika zvanog Maks Musterman, koji je trgovao oružjem preko komercijalnog veb-sajta Agora na darknetu. Britanska i nemačka policija angažovale su svoje sajber-istražitelje da kupe takvo oružje. Trag ih je odveo do bavarskog grada Švajnfurta i 20-godišnjeg studenta Kristofera K. U januaru 2015. policajci su upali u njegov stan i otkrili da momak prepravlja oružje kupljeno od AFG u svom podrumu i da ga prodaje desetostruko skuplje. Osuđen je na kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca.

On nije bio jedini verni mušterija AFG. Policija je uhapsila i Aleksandra R. (39) i kod njega otkrila čitav arsenal naoružanja. Osuđen je na četiri godine zatvora. Iz zatvora je pisao svojim drugovima da mu je cilj da uništi Saveznu Republiku Nemačku i pobije sve doušnike koji su ga izdali. Desetine automatskih pušaka koje je on kupio još nije pronađeno.

Kad je kriminalno i političko podzemlje otkrilo ovaj kanal za nabavku oružja iz Slovačke, počeli su da ga koriste i islamski teroristi.

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Komemoracija žrtvama napada u ParizuSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Reuters, Komemoracija žrtvama napada u ParizuSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Reuters, Komemoracija žrtvama napada u ParizuSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Reuters, Komemoracija žrtvama napada u ParizuMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS