Svet

Grci se probudili u skupljem svetu: Skočile cene piva, kafe, interneta i televizije

Najnovije povećanje poreza je naišlo na oštre kritike vlasnika manjih preduzeća, zbog toga, što će prema njihovim rečima, pogoditi potrošnju u zemlji koja se još uvek oporavlja od šestogodišnje finansijske krize

Objavljeno: 01.06.2016. 14:13h
Foto: Reuters, Kafić u Atini
Grci su se jutros budili ispijajući skuplju šoljicu kafe i gledajući skuplji TV program.

Dan im je osvanuo s novi talasom poskupljenja koja traže kreditori u zamenu za isplatu dodatnih sredstava Grčkoj iz međunarodnog paketa pomoći, a najviše su, kako navodi AP, poskupeli kafa i pivo.
Reuters, Kafić u Atini
Počev od danas, glavna stopa poreza na promet, ili porez na dodatu vrednost (PDV), povećana je sa 23 na 24 odsto. Takođe je povećan porez na internet usluge, fiksnu telefoniju i na plaćanje TV pretplate.

Najnovije povećanje poreza je naišlo na oštre kritike vlasnika manjih preduzeća, zbog toga, što će prema njihovim rečima, pogoditi potrošnju u zemlji koja se još uvek oporavlja od šestogodišnje finansijske krize, koja je dovela do pada BDP-a za četvrtinu i skok stope nezaposlenosti na oko 24 odsto.
Reuters, Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos
"Šesto povećanje stope PDV-a za šest godina i drugo u poslednjih deset meseci, znači da će naši životi od danas biti skuplji za 437 miliona evra godišnje, dok istovremeno svako povećanje poreza reže potrošnju, obrt i državne prihode", izjavio je direktor Grčke konfederacije preduzetništva i trgovine, Vasilis Korkidis.

Vlasnica jednog kafića u Atini je izjavila da je ovo drugo povećanje poreza na kafu za godinu dana.
Reuters, Ulica u Atini
"Cena je već bila prilično visoka. Ovo je zemlja gde mnogi ljudi imaju problem da plate 3-3,5 evra, zbog čega su mnogi prestali da dolaze na kafu", izjavila je Katerina Vagena, čiji kafić u Atini zapošljava pet ljudi.

Vlada u Atini je pomenute mere usvojila pre nego su njeni partneri iz 19-člane evrozone pristali na deblokadu tranše u iznosu od 10,3 milijarde evra iz paketa pomoći i otvorili pregovore o ublažavanju tereta duga Atine.
Reuters, Kafić u Atini
Grčka levičarska vlada je, takođe, najavila reorganizovanje penzionog sistem, i pristala je na ambiciozne budžetske ciljeve. (Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Kafić u AtiniSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Reuters, Kafić u AtiniMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Reuters, Kafić u AtiniMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Reuters, Kafić u AtiniMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS