Svet

Na saboru na Kritu usvojene primedbe SPC

Primedbe su se posebno ticale paragrafa o pastirskom staranju Crkve za mlade i osmišljavanju ljudskih dostignuća hrišćanskim vrednostima

Objavljeno: 22.06.2016. 09:30h
Foto: Fonet, Pravoslavna akademija na Kritu, na kojoj se održava sabor pravoslavnih Crkava
Učesnici Svepravoslavnog sabora na Kritu usvojili su primedbe Srpske pravoslavne crkve na sadržinu prvog dokumenta ovog sabora koji sažima aspekte doprinosa Crkve ovladavanju mira, pravde, slobode, bratstva i ljubavi među narodima i ukidanju rasnih i drugih diskriminacija.

Nakon svečanog otvaranja, Saboru su se obratili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i episkop bački Irinej.

"Primetili smo da prvom saborskom dokumentu nedostaju određeni hristološki i sotiriološki uvidi koji mogu da nadomeste njegovu manjkavost koja se odnosi na neobuhvatanje pravoslavnog svedočenja u savremenom svetu", saopšteno je iz SPC.

Međutim, postavljanjem temelja na univerzalniji plan, i isticanjem uloge Crkve kao živog prisustva Carstva Boga Trojice u istoriji, omogućeno je univerzalnije rešenje, odnosno primenjivije razumevanje istorije kojoj eshatološka mera nije ni Bog ni čovek, no Bogočovek, Gospod Isus Hristos, naglašeno je na sajtu SPC.

Ove primedbe, čijim je unošenjem tekst dokumenta dobio na preciznosti i koje su istovremeno dale na značaju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a koje će završetkom rada Svetog i Velikog Sabora postati dostupne u okviru konačne sadržine dokumenta, posebno su se ticale paragrafa o pastirskom staranju Crkve za mlade i osmišljavanju ljudskih dostignuća hrišćanskim vrednostima.

Na osnovu neposredne reakcije učesnika na primedbe istaknutih delegata SPC stečen je utisak da su one naišle na razumevanje auditorijuma i prihvatanje predsedavajućeg patrijarha vaseljenskog Vartolomeja i sapredsedavajućih prvojerarha pravoslavnih crkava, navodi SPC.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet, Pravoslavna akademija na Kritu, na kojoj se održava sabor pravoslavnih CrkavaMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Fonet, Pravoslavna akademija na Kritu, na kojoj se održava sabor pravoslavnih CrkavaRegion

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE NA POSLEDNJEM SASTANKU: Mešovita komisija srpskih i hrvatskih eksperata bez dogovora o Stepincu

Fonet, Pravoslavna akademija na Kritu, na kojoj se održava sabor pravoslavnih CrkavaKultura

TIHA ISLAMIZACIJA MUZEJA: Sve je više znakova da će Aja Sofija postati džamija (FOTO)

Fonet, Pravoslavna akademija na Kritu, na kojoj se održava sabor pravoslavnih CrkavaRegion

OKONČANA POLITIČKA DRAMA U HRVATSKOJ: Predstavnik HDZ izabran za novog predsednika Sabora

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS