Svet

Sve više građana iz Srbije u Nemačkoj živi od socijalne pomoći

Od stanovnika svih zemalja bivše SFRJ, u Nemačkoj najviše Srba prima socijalnu pomoć

Objavljeno: 03.08.2016. 12:57h
Foto: AP, Nemačka zastava
Prema podacima nemačkog Zavoda za zapošljavanje, koje je objavio tabloid Bild, među repubikama bivše Jugoslavija, Srbija je uverljivo na prvom mestu po broju osoba koje u Nemačkoj primaju socijalnu pomoć, a reč je o nešto više od 55.000 Srba, preneo je Dojče vele.

Zajedno sa Kosovom iz Srbije socijalnu pomoć u Nemačkoj prima nešto više od 82.000 osoba - sa Kosova 27.146, a iz centralnog dela zemlje 55.065. Inače, prema Bildu, ukupan broj primalaca socijalne pomoći je nešto više od 1,5 milion stranaca, što je preko 170.000 više nego lane.

Krajem aprila 26 odsto primalaca socijalne pomoći su bili došljaci u Nemačku.
Dojče vele napominje da je sve manje Nemaca ali sve više stranaca koji primaju socijalnu pomoć, pri čemu su na prvom mestu Turci i Sirijci.

To je, kako se navodi, samo ulje na vatru ksenofobije, tim više što su podaci nepotpuni, pošto se ne navode iznosi koje i ti "stranci" uplaćuju u fond socijalne pomoći jer rade u Nemačkoj.

S druge strane, broj Nemaca koji primaju socijalnu pomoć se smanjio za 239.995 korisnika, što je 5,2 odsto manje. Još uvek ima gotovo tri puta više Nemaca koji su upućeni na pomoć države nego stranaca i ukupno je to, prema preciznim navodima nemačkog Zavoda za zapošljavanje 4.360.086 osoba.

Najviše onih koje "hrani Nemačka" su Turci (295.000), Sirijci (242.000) i već na trećem mestu su nemački susedi u Evropskoj uniji, Poljaci (92.506).

Iz statistike Zavoda za zapošljavanje se izvlače i statistike kod kojih nacionalnosti je zabeležen najveći porast primalaca pomoći - i jasno se vidi da su to izbeglice: iz Eritreje (plus od 229,4 odsto) i iz Sirije (plus od 195,4 odsto). (Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Nemačka zastavaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

AP, Nemačka zastavaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

AP, Nemačka zastavaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

AP, Nemačka zastavaMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS