Svet

Zbog ubistva emigranta: Hrvatski pripadnici SDB osuđeni na doživotni zatvor

Bivši pripadnici jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković (71) i Zdravko Mustač (74) danas su u Minhenu osuđeni na doživotnu robiju zbog saučesništva u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Objavljeno: 03.08.2016. 13:49h
Foto: Reuters, Zdravko Mustač u sudnici
Visoki zemaljski sud u Minhenu osudio je bivše pripadnike jugoslovenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na kaznu doživotnog zatvora zbog učestvovanja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983. godine u Volfrathauzenu.

To je druga presuda za ovo delo, nakon što je 2008. na istom sudu Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubistvu.

Sud je tada utvrdio da je Prates ključ garaže u kojoj je ubijen Đureković predao optuženom Perkoviću, koji je taj ključ prema presudi prosledio dosad neutvrđenim počiniteljima. Prates, koji je bio Perkovićev saradnik u Nemačkoj, takođe je pratio kretanje Đurekovića. Mustač je u to vreme bio pretpostavljeni Josipu Perkoviću u Službi državne bezbednosti.

Državno tužilaštvo je u svojoj završnoj reči prošle nedelje krivično delo pomaganja u ubistvu prekvalifikovalo u saučesništvo u ubistvu s predumišljajem, za šta je prema nemačkim zakonima predviđena doživotna kazna.

Tužilaštvo smatra da je tokom suđenja dokazano da je optuženi Josip Perković direktno učestvovao u organizaciji ubistva Stjepana Đurekovića. Tužilac je u svojoj završnoj reči takođe ostalo pri motivu ubistva, da je uklanjanje Đurekovića kao svedoka finansijskih malverzacija u koje je u državnoj naftnoj kompaniji Ina bio upleten sin tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslovenskog političara Mike Špiljka, Vanja.

 Đureković je do svog odlaska u Nemačku obavljao visoke menadžerske funkcije u Ini. Njegovo telo je izrešetano, a glava smrskana sekirom u podrumu štamparije u Nemačkoj, gde je štampao propagandni materijal protiv tadašnje SFRJ. Ubistvo Đurekovića naredio je, kako se veruje, Stane Dolanc, tadašnji ministar policije.
U to vreme, sud je utvrdio da su 22 Hrvata ubijena u Zapadnoj Nemačkoj po nalogu jugoslovenskih vlasti. (DW.de)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Zdravko Mustač u sudniciSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

Reuters, Zdravko Mustač u sudniciRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

Reuters, Zdravko Mustač u sudniciSvet

IZGUBILI BITKU ZA SOPSTVENO DETE: Mali Čarli Gard mora na eutanaziju, roditelji imaju dan da s bolnicom dogovore uslove njegove smrti

Reuters, Zdravko Mustač u sudniciFoto

FOTOGRAFIJA DANA: Kanader gasi požar kod Splita

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS