Svet

Gulen se vraća u Tursku, ako se dokaže njegovo učešće u puču

"Ukoliko se ustanovi da je makar deseti deo optužbi protiv mene opravdan, obećavam da ću se vratiti u Tursku i izdržavati najtežu kaznu", poručio je Gulen

Objavljeno: 12.08.2016. 15:57h
Foto: Reuters, Fetulah Gulen
Turski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u SAD, poručio je u autorskom tekstu koji je danas objavio pariski dnevnik "Mond" da traži nezavisnu međunarodnu istragu o neuspelom pokušaju puča u Turskoj.

Gulen, koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužuje da stoji iza propalog pokušaja pokuča izvedenog 15. jula u Ankari, porekao je bilo kakvu umešanost u zaveru i pozvao na formiranje međunarodne komisije za istragu o pokušaju puča, prenosi "Mond".

"Ukoliko se ustanovi da je makar deseti deo optužbi protiv mene opravdan, obećavam da ću se vratiti u Tursku i izdržavati najtežu kaznu", poručio je Gulen u tekstu, obećavši punu saradnju sa turskim vlastima.

Turski sveštenik, koji živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999, u tekstu za francuski list osuđuje autoritarna skretanja turskih vlasti i traži povratak demokratiji.

Osvrnuvši se na optužbe Ankare u vezi sa planiranjem puča koje su usmerene protiv njegovog pokreta Hizmet, Gulen kaže da, ako su pojedini simpatizeri tog pokreta i bili pod uticajem intervencionističkih tendencija vojske, u šta on sumnja, njihove greške se ne mogu pripisati celom pokretu.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Fetulah GulenSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Reuters, Fetulah GulenSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Reuters, Fetulah GulenMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Reuters, Fetulah GulenSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS