Svet

Opasnost od radikalizacije: Ovo je poslednja prestonica bez džamije u Evropskoj uniji

Procenjuje se da u gradu funkcioniše oko 100 improvizovanih džamija koje opslužuju populaciju od oko 200.000 muslimana

Objavljeno: 19.08.2016. 12:15h
Foto: Reuters, Ulica u Atini
Molitva u podrumu ili na podu garaže možda deluje neobično, ali to je svakodnevna praksa za preko 200.000 muslimana koji žive u grčkoj prestonici Atini. 

Procenjuje se da u gradu funkcioniše oko 100 nezvaničnih džamija, a pretvaranje graža u prostor za molitvu nije došlo kao izbor. Od kada se Grčka oslobodila otomanske vlasti 1829. godine, ni jedna džamija nije podignuta u Atini.

Jedna od poslednjih preostalih služila je kao zatvor, dok nije dobila novi život kao Muzej narodne umetnosti. 
AP, Migranti u Atini
Već 40 godina, razne vlade pokušale su da finansiraju izgradnju zvanične džamije, ali brojni planovi koji su predlagani odbijeni su od strane parlamenta i Atina je ostala jedina prestonica u Evropskoj uniji u kojoj ne postoji džamija.

Ipak, ovog meseca, vlada Aleksisa Ciprasa usvojila je akt kojim se nalaže ubrzavanje 10 godina starog plana za izgradnju džamije u atinskom kvartu Votanikos. Aktom se predviđa relociranje 956.000 evra javnog novca za izgradnju džamije na zemljištu koje pripada Grčkoj mornarici. 

Ovaj potez, mnogi su okarakterisali kao još jedan u nizu koji pokazuje da je Grčka pravoslavna crkva u velikoj meri izgubila uticaj na vlasti u Atini.
AP, Akropolj u Atini
Grčki ministar prosvete i religije Nikos Filis, rekao je da će izgradnja džamije pomoći u sprečavanju radikalizacije mladih muslimana koji žive u zemlji.

"Ukoliko želimo da izbegnemo probleme sa kojima se suočavaju Francuska i Belgija, ne smemo da ponovimo greške sa kojima oni sada pokušavaju da se izbore. Postojanje improvizovanih džamija je sramota kako  za zemlju, tako i za muslimansku zajednicu. Osim toga, to povećava opasnosti po nacionalnu bezbednost.", objasnio je Filis. (Newsweek.rs/MEE)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Ulica u AtiniMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Reuters, Ulica u AtiniMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Reuters, Ulica u AtiniMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Reuters, Ulica u AtiniMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS