Svet

Statistika bezumlja: Broj devojčica koje su prisiljene na brak u porastu

Prema procenama Unicefa, broj brakova sa devojčicama porašće sa 700 miliona, koliko je danas, na oko 950 miliona do 2030. godine.

Objavljeno: 11.10.2016. 10:44h
Foto: AP, Devojčica u Indiji
U svetu se svakih sedam sekundi uda devojčica mlađa od 15 godina, navodi se u najnovijem izveštaju organizacije "Spasimo decu" (Sejv d Čildren). U izveštaju se kaže da su devojčice uzrasta 10 godina prisiljene da se udaju za mnogo starije muškarce u zemljama kao što su Avganistan, Jemen, Indija i Somalija. 

Grupa navodi da preuranjeni brak može da izazove niz poremećaja u kasnijem životu. Kao glavni faktori koji utiču na izlaganje dece prevremenom braku su sukobi i ratovi, siromaštvo i humanitarne krize. "Devojčice koje se rano udaju često ne mogu u školu, suočavaju se sa porodičnim nasiljem, silovanjem i zlostavljanjem. Zatrudne veoma rano i često obole od seksualno prenosivih bolesti, uključujući sidu", rekla je Hele Torning Šmit, direktor organizacije "Spasimo decu". 

U izveštaju su rangirane države koje su najgora mesta za devojčice na osnovu školovanja, dečijih brakova, trudnoća u tinejdžerskom dobu, stope smrtnosti majki i broja žena u parlamentu. Na dnu te liste su Čad, Niger, Centralnoafrička Republika, Mali i Somalija. Indija je opisana kao država sa velikim brojem slučajeva udavanja devojčica. 

U izveštaju se navodi da su posebno u opasnosti devojčice u izbegličkim kampovima. Takođe, mnoge izbegličke porodice rano udaju ćerke kako bi se zaštitile od siromaštva ili seksualne eksploatacije. U izveštaju se pominje primjer 13-godišnje izbeglice iz Sirije koju su u Libanu udali za 20-godišnjeg muškarca. Ona sada ima 14 godina i već je dva mjeseca trudna. Prema procenama Unicefa, broj brakova sa devojčicama porašće sa 700 miliona, koliko je danas, na oko 950 miliona do 2030. godine.

(Nezavisne)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Devojčica u IndijiSvet

Crna statistika: Moderno robovlasništvo pogađa većinom žene i decu

AP, Devojčica u IndijiSvet

Opasna najava Donalda Trampa: Moj sin neće moći da sakuplja donacije? Pogrešan odgovor!

AP, Devojčica u IndijiKultura

​Kad neće odrasli: Tinejdžeri tuže vladu SAD zbog klimatskih promena (VIDEO)

AP, Devojčica u IndijiSvet

Najopasniji porok: Decu u ovoj zemlji upropašćava kocka

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS