Svet

Kolaps bezbednosne situacije u Jordanu: Da li je monarhija pred zakasnelim Arapskim prolećem?

Nezadovolojstvo autokratskom vladavinom kralja Abdulaha raste, a opšta bezbednosna situacija se pogoršava. Da li je Jordan pred zakasnelim Arapskim prolećem?

Objavljeno: 25.10.2016. 11:06h
Foto: Reuters, Jordanski kralj Abdulah sa vojskom
Kada je partija bliska monarhiji pobedila na izborima u Jordanu, uprkos rekordno loše izlaznosti, kralj Abdulah je ponosno izjavio: "Pravi trijumf progresa nad regresom!". 

Čak ni to što je pro-islamističko Muslimansko bratstvo prvi put učestvovalo na izborima, izbori na kojima se pojavilo samo 37 odsto glasača bili su, izgleda, gubljenje vremena - kralj je postavio maltene potpuno isti kabinet, koji je odmah po stupanju na dužnost doneo niz nepopularnih dekreta kao što je uvoz gasa iz Izraela.

Jordan je od kraja Prvog svetskog rata bio jedna od glavnih uzdanica Zapada u regionu. Međutim, kako se država razvijala od praktično zemlje beduina do bogatog bliskoistočnog kraljevstva, politički razvoj nije pratio zapadne demokratske trendove i mnogi smatraju da je Jordan odavno trebalo da prođe kroz tranziciju.

Reuters, Protesti u Amanu zbog uvoza gasa iz Izraela

Ipak, kako ozbiljna opozicija ne postoji, nezadovoljni građani primorani su da se okrenu ili manje više neafirmisanim i nekredibilnim političarima, ili protestima koji su sve učestaliji širom zemlje. Uprkos brojnim efikasnim merama koje je kralj Abdulah sproveo kako bi sprečio Arapsko proleće i jačanje Islamske države u zemlji, nezadovljstvo i nejednakost doveli su do pogoršanja opšte bezbednosne situacije, odnosno do porasta kriminala, naročito u ruralnijim provincijama u kojima plemensko bezakonje sve više uzima maha. Političko bezbednosna situacija tek sada, sa zakašnjenjem u odnosu na Arapsko proleće, kulminira u Jordanu.

Ekonomske poteškoće su u korak ispratile političke. U poslednjih pet godina rast privrede je pao ispod 2 odsto, a javni dug je skočio na 94 odsto BDP-a. Novi paket dogovoren sa MMF-om podrazumeva i povećanje poreza, kao i skok cena osnovnih potrepština kao što su hleb i voda. Ogroman priliv sirijskih izbeglica povećao je pritisak na tržište rada i resurse kojima država raspolaže, a krize u zalivskim zemljama izazvane padom cene nafte ukazuju da se najgore tek sprema. 

Reuters, Ilustracija: Jordan

Godine rasta cena i ukidanja subvencija desetkovale su srednju klasu Jordana, a prestonica Aman u kojoj živi devet miliona ljudi, ostala je najskuplji grad arapskog sveta, iako je prosečna plata jedna od najnižih. Mere štednje i rezovi u zdravstvu i obrazovanju doveli su do, osim do ogromnog nezadovoljstva, i do kraha turizma, pa se ekonomija kraljevstva sada sve više oslanja na stranu pomoć.

Imidž prijateljskog monarha koji je kralj Abdulah stvorio, privukao je ogromne sume novce u kraljevstvo, uprkos konzervativnom islamskom uređenju. Ipak, pritisak koji sada dolazi iznutra možda će promorati zvanični Aman da ustupi više prostora reformama društva.  (Newsweek.rs/Economist)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Jordanski kralj Abdulah sa vojskomSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Reuters, Jordanski kralj Abdulah sa vojskomSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Reuters, Jordanski kralj Abdulah sa vojskomMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Reuters, Jordanski kralj Abdulah sa vojskomMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS