Svet

Zaboravite armiju EU: Evropa ne može da se dogovori ni oko nabavke naoružanja

Kada bliski saveznici ne mogu da se dogovore ni oko opreme koju će naručiti, viši stepen odbrambene saradnje predstavlja čisto snoviđenje

Objavljeno: 31.10.2016. 16:37h
Foto: AP, Ilustracija
Ni jedna moderna armija ne može biti kompletna bez odgovarajućeg sistema vazdušne odbrane. Ipak, za male zemlje, ovo naoružanje nije ni malo jeftino i one ne mogu finansijski da ga iznesu bez pomoći, odnosno partnera.

Litvanija i Letonija su to shvatile, pa je osim zajedničke kupovine dogovorena i podela astronomskih troškova održavanja. Njihovi napori odrediće budućnost evropske vojne saradnje - bila ona svetla ili mračna.

Reuters, Ilustracija

Od kada je Velika Britanija napustila EU, sve više se govori o višem stepenu vojne saradnje i zajedničkoj evropskoj armiji, a ipak primera kao što je litvansko letonski nema nigde, pre svega zato što su prethodni takvi poduhvati bili naročita razočarenja.

Prema Diku Zandiju, višem savetniku pri Holandskom institutu za međunarodne odnose, zajedničke nabavke obično krenu po zlu iz dva razloga - različitih potreba ili suprotstavljenih industrijskih interesa.

Reuters, Ilustracija

Pre nego što se narudžbina izvrši, zemlje moraju da vide koje su njihove zajedničke potrebe. Iako deluje jednostavno, tu se javlja čitav niz problema kao što su težina, kalibar, brzina, komunikacije i slično. Razmirice oko naizgled jednostavnih problema kao što su dužina topa često mogu izazvati propast čitavih projekata.

U eri kada EU ima standarde za sve od banana do sijalica, istovremeno je i iznenađujuće i očekivano da sektor odbrane predstavlja izuzetak. Evropske vlade shvataju da je trenutno stanje neodrživo, međutim zbog niza birokratskih prepreka i razilaženja u praktičnim potrebama, standardizacija oružanih snaga zemalja članica Unije, deluje prilično daleko.
  (Newsweek.rs/FP)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

AP, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

AP, IlustracijaSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

AP, IlustracijaSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS