Svet

Godina medveda i zmaja: Iza "specijalnog odnosa" Rusije i Kine

Pažljivo građeni odnosi Rusije i Kine imaju sve veći uticaj na svet. Evo kako su najmnogoljudnija i najveća zemlja sveta pronašle zajednički jezik

Objavljeno: 17.12.2016. 08:00h
Foto: Reuters, Barak Obama, Vladimir Putin i Si Đinping
Uspon vojno-politički nametljive Rusije i ekonomska ekspanzija Kine ,predstavljaće dva glavna međunarodna izazova za SAD u budućnosti. Internacionalne strategije Moskve i Pekinga, iako ne nužno u tesnoj vezi jedna s drugom, sve češće se poklapaju i dovode do direktne i indirektne uzajamne podrške dveju zemalja.

Do sada, Rusija i Kina su formulusale svoje ekonomske i diplomatske odnose na nizu strateških partnerstava, zasnovanih na određenim suštinskim principima obe države.

Premda je 2012. godine bivši predsednik Hu Đintao potpisao sa Vladimirom Putinom sporazum o strateškom partnerstvu, pravi razvoj rusko-kineskih odnosa došao je sa aktuelnim predsednikom Si Đinpingom i novim sporazumom o saradnji, potpisanom 2014. godine. Odnosi između Đinpinga i Putina, smatraju analitičari, bili su ključni katalizator za intenziviranje i zbližavanje dve zemlje.

AP, Vladimir Putin i Si Đinping

UKRAJINSKA KRIZA I EKONOMSKI BUM

Neposredno posle aneksije Krima, u periodu kada je Zapad uveo sankcije Rusiji, Moskva i Peking pokrenuli su čitav niz velikih poslovnih poduhvata, predviđenih sporazumom o strateškoj saradnji iz 2014. godine.

Gasprom i Kineska nacionalna petrol korporacija (CNPC) potpisali su ugovor o snabdevanju gasom kao i plan za izgradnju gasovoda "Snaga Sibira". Istovremeno, najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft dogovorila je izvoz 500 milijardi dolara vredne nafte u Kini, i tako pretekla Saudijsku Arabiju kao glavni kineski snabdevač "crnim zlatom".

Iste godine, Rusija je postala zemlja sa u koju Kina najviše investira, a zahvaljujući planu diversifikacije ruske ekonomije, izvoz mehaničkih i tehjnoloških proizvoda porastao je za 5 odsto.

Najvažnije od svega, za ekonomske odnose dve zemlje zadužen je čitav niz komisija koje na bilatelarnom nivou unašređuju ekonomsku razmenu. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, iako je napredak često spor, obe strane imaju na umu zajednički cilj, zbog čega saradnjom na kraju uvek pronađu rešenje za veliki broj složenih problema.

Fonet/AP, Vladimir Putin i Si Đinping

INTEGRISANJE POLITIČKIH INTERESA

Osim na ekonomskom planu, Putin i Đinping uzajamno se podržavaju po pitanju brojnih "suštinskih nacionalnih interesa". Koordinisanjem spoljna politike, dva predsednika uspela su da pronađu zajednička stanovišta i založe se za reformu međunarodnog finansijskog i ekonomskog sistema u skladu se novim faktorima u globalnoj realekonomiji.

Glavni momenat kinesko-ruske političke saradnje bio je najava spajanja Evroazijske ekonomske unije (EEU) sa kineskom inicijativom "Jedan pojas, jedan put (OBOR)", odnosno projektom kolokvijalno nazvanim "Moderni Put svile".

Integracija EEU i OBOR nanela je ozbiljan udarac interesima EU, koje su pokuišale da nateraju Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan da se odreknu ekonomske saradnje sa Rusijim zarad sloodne trgovine sa zemljama članicama Unije.

Ruski i kineski predsednik ponovo su istakli važnost bilateralnih političkih odnosa na samitu BRIKS-a u Indiji prošle godine. Takođe, na sastanku Šangajske organizacije za saradnju, ruski predsednik je podržao predlog kineskog premijera Li Kećijanga da se uvede zona slobodne trgovine između članica organizacije. Putin je tada istakao kako će dugoročni ekonomski interesi Rusije i Kine biti daleko važniji od protekcionističkih tendencija prema lokalnim proizvođačima.

AP, Zajedničke vojne vežbe kineske i ruske mornarice u Južnom kineskom moru

KULTURNA RAZMENA

Važan element kinesko-ruskih odnosa svakako je uzajamna promocija i socio-kulturna integracija na različitim nivoima društva.

Naredna godina biće "Godina kinesko-ruske medijske razmene", a predsednici dve zemlje istakli su kako će i u akademskoj sferi razmenjivati eksperte.

VOJNA SARADNJA

Jedno od glavnih obeležja odnosa Moskve i Pekinga tokom poslednjih nekoliko godina predstavlja vojno-bezbednosna saradnja i podrška. Osim protivljenja razmeštanju američkog raketnog štita THAAD u Južnoj Koreji, dve vlade sve češće dogovaraju zajedničke vojne vežbe.

Nedavna zajednička vežba u Južnom kineskom moru poslala je signal međunarodnoj zajednici da Rusija podržava teritorijalne zahteve Pekinga u spornom regionu. Zauzvrat, Kina sve otvorenije poziva strane sile da se ne mešaju u ukrajinsku krizu i aneksiju Krima. 

Beta, Zajedničke vojne vežbe kineske i ruske mornarice u Južnom kineskom moru

PROBLEMI

Kako se dve zemlje sve brže integrišu, pitanje "kineskog preuzimanja" slabo naseljenog ruskog dalekog istoka sve se češće ističe kao glavni problem u odnosima dve zemlje. Kako bi izbegli stavranje tenzija, Moskva i Peking će morati daleko pažljivije da prate migracione tokove i uvedu jasnije propise za ulazak u zemlju.

Satelitsko mapiranje granica, trebalo bi da posluži kao dobra osnova za upravljanje migracijama u osetljivom ruskom regionu dalekog istoka.
  (Newsweek.rs/Diplomat)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Barak Obama, Vladimir Putin i Si ĐinpingRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Reuters, Barak Obama, Vladimir Putin i Si ĐinpingRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Reuters, Barak Obama, Vladimir Putin i Si ĐinpingMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Reuters, Barak Obama, Vladimir Putin i Si ĐinpingSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Svet
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS