Svet

Proročko upozorenje Sadama Huseina Americi: Kada se rat završi, shvatićete da...

Čovek koji je ispitivao bivšeg iračkog lidera tvrdi da su SAD napravile kardinalne greške u vezi sa intervencijom i procenom situacije u Iraku

Objavljeno: 19.12.2016. 11:15h
Foto: Profimedia, Hvatanje Sadama Huseina
Sjedinjene Američke Države su "sve pogrešno shvatile" kada su u pitanju Sadam Husein i Irak, tvrdi analitičar CIA Džon Nikson, koji je ispitivao bivšeg iračkog lidera.

U tekstu povodom 10 godina od pogubljenja Huseina, Nikson, koji je vodio nekoliko razgovora sa njim, tvrdi da je Amerika napravila velike greške u vezi sa svojom intervencijom u Iraku, i to na više načina.

Nikson kaže da je posebno, potpuno pogrešno, bilo gledište CIA na Huseinove stavove o korišćenju hemijskog oružja. Prema njegovim rečima, grešili su i u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem, ličnim navikama i Huseinovom direktnom umešanošću u upravljanje Irakom.

Nikson kritikuje stav tadašnjeg američkog predsjednika Džordža Buša jer je u vezi sa Irakom "čuo samo ono što je želio da čuje". Tokom ispitivanja, Nikson je Husseina pitao da li je razmišljao o preventivnom napadu oružjem za masovno uništenje na američke baze u Saudijskoj Arabiji.

Odgovor je bio: "Nikada nismo razmišljali o korišćenju takvog oružja. O tome se nije raspravljalo. Koristiti hemijsko oružje protiv sveta? Ko bi normalan to učinio? Ko bi koristio to oružje kada nije upotrijebljeno protiv nas", rekao je Husein.

Nikson priznaje da to nije bilo ono što je očekivao da će čuti.

"Irak nije teroristička država. Nemamo nikakve veze s Osamom bin Ladenom, niti oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva prijetnja našim susjedima. Ali, američki predsjednik je rekao da Irak želi da napadne njegovog tatu i rekao je da smo imali oružje za masovno uništenje", rekao je Sadam Husein.

Profimedia, Sadam Husein na ispitivanju

On je, u stvari, kako prenosi analitičar CIA, verovao da bi napadi od 11. septembra 2001. mogli da približe Iran i SAD, jer je Vašingtonu bila potrebna sekularna vlada u borbi protiv fundamentalizma.

Nikson kaže da je iz ispitivanja shvatio da je Hussein bio nezainteresovan za to što radi njegova vlada i da uopšte nije imao pravi plan za odbranu zemlje. 

Profimedia, Sadam Husein

Husein je rekao da će Amerikanci u Iraku doživeti neuspjeh: "Shvatićete da nije tako lako vladati Irakom", što je na kraju istorija i potvrdila, konstatuje se u tekstu.

"Tokom ispitivanja, Sadam je u potpunosti preokrenuo naše pretpostavke", piše bivši agent CIA i postavlja pitanje šta bi se dogodilo da je Sadam ostao na vlasti. Nikson zaključuje da, prema jednom od mogućih ishoda, verovatno ne bi došlo do uspona Islamske države.

"Bilo bi nemoguće da grupa kao što je Islamska država pod represivnim režimom postigne uspeh kakav je postigla pod šiitskom vladom u Bagdadu", napisao je Nikson. (Al Jazeera/Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest
Povezane vesti
Profimedia, Hvatanje Sadama HuseinaBLISKI ISTOK

​BESNI PAS MATIS: Civilne smrti su "životna stvarnost" u ratu protiv Islamske države

Profimedia, Hvatanje Sadama HuseinaEVROPA

​POVRATAK ČELIČNE ZVERI: Da li Trampova politika gura Merkelovu ka stvaranju nove nemačke supersile

Profimedia, Hvatanje Sadama HuseinaNAUKA

U SREDIŠTU ZADOVOLJSTVA: Evo kako izgleda ženski mozak tokom orgazma (VIDEO)

Profimedia, Hvatanje Sadama HuseinaSvet

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zavera protiv SAD: Unutar Putinove kampanje uništenja američke demokratije

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Svet
Profimedia, Hvatanje Sadama HuseinaSvet

MAKRON FORMIRA NOVU VLADU: Unećemo moral u francusku politiku

Profimedia, Hvatanje Sadama HuseinaSvet

PROKOCKANO POVERENJE: Policija Mančestera otkazala saradnju sa SAD zbog curenja informacija

Profimedia, Hvatanje Sadama HuseinaSvet

EGIPAT UDARIO NA "DŽIHADISTIČKE LOGORE" U LIBIJI: Raste napetost nakon ubistva 28 koptskih hrišćana

Profimedia, Hvatanje Sadama HuseinaSvet

JAK SIGNAL ZAPADU: Hasan Rohani pobedio na predsedničkim izborima, slavlje u Teheranu (FOTO, VIDEO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.